Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                        
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Стиви Уондър призовава към международна правна регулация на достъпа до книги за незрящи хора
Стиви Уондър призовава към международна правна регулация на достъпа до книги за незрящи хора Печат
ББИА
През м. април 2010 г. ББИА публикува "Изложение върху изключенията и ограниченията на авторското право в библиотеките и архивите", внесено в Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) през май 2009 от няколко международни библиотечни организации. Документът призовава законодателните органи на всички страни да актуализират изключенията и ограничениятя в авторското си право така, че библиотекитете, музеите и архивите да изпълняват пълноценно обществената си мисия за широк достъп до иноформация,  като в същото време  спазват законните права на авторите. Специално място се отделя на нуждата от разпоредби за хора с увреждания. Документът настоява на библиотеките да бъде "позволено да конвертират материали от един формат в друг, за да ги направят достъпни за хора с увреждания", "да се създадат условия за ползване на информация за хора с увреждания чрез различни носители на информация и независимо от държавните граници".  
По същия повод на 20 септември 2010 г. световноизвестният певец и автор на песни Стиви Уондър направи обръщение пред 48–та серия от срещи на Асамблеята на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) в Женева. 
 
Ето пълният текст на обръщението: 
"Добро утро, г-н генерален директор, световни лидери, видни гости, приятели от моето семейство на обединените нации, 
Благодаря на д-р Франсис Гъри, Генерален директор на СОИС, и на Тревор Кларк за поканата да се обърна към това изключително важно събрание на световните лидери, за които знам, че могат да превърнат бездействието в действие и мечтите в реалност. Благодарен съм също, че съм избран за Пратеник на мира от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. 
В тази своя мисия аз съм упълномощен и вдъхновен да нося надежда и светлина за милионите по света, които живеят с увреждания, а специално днес  -  за тези като мене, които са незрящи или с нарушено зрение.
Това, което искам да направя днес, е да провъзглася "Декларация на свободата за хора с увреждания". Тя е призив за действие, план, който ще донесе независимост на хората с увреждания, като им достави инструменти за учение и израстване. 
В Америка например много афроамериканци дължат своя успех в образованието на правителствения указ, според който всички хора са равнопоставени и заслужават да се отнасяме с тях  честно и справедливо. Този активен подход на включване създаде възможности за хора с различен цвят да имат достъп до качествено образование и работа.  
И аз сега си задавам въпроса: къде би бил президентът ни Обама, ако американският съд и правителство не бяха предприели стъпки за равен достъп до образование за всички американци.
Затова призовавам тази организация и страните-членки да приведат в действие "Декларацията на свободата за хора с увреждания". Чрез вашите законодателни усилия можете да създадете за незрящите и за хората с нарушено зрение стимули и улеснения, които да ускорят перспективите им за по-добър живот.  
Искам всеки в тази зала да мисли, и да мисли усилено за това, колко много млади хора, живеещи във вашите много и различни страни, биха могли да бъдат следващият Барак Обама, но никога няма да стигнат дотам, защото имат зрителни проблеми или страдат от други затруднения при четенето. Те нямат достъп до билиони книги за наука, медицина, история и философия, които ще им позволят да бъдат напълно образовани и един ден да осъществят мечтата си да бъдат премиери, доктори, писатели или учители.  
Ние трябва да обявим извънредна ситуация и край на информационното лишение, което продължава да държи хората със зрителни увреждания в тъмнина. Трябва широко да разгласим, че над триста милиона неоткрити и неизползвани гении със зрителни увреждания се нуждаят от нашата любов и действие днес; не утре, а днес. Знам, че е много важно да не действаме във вреда на авторите, които се трудят да създадат велики произведения, които просветляват и хранят нашите умове, сърца и души. В същото време съм убеден, че трябва да разработим правила, които позволяват лесен внос и износ на защитени от авторскоо право творби, така че хората със зрителни увреждания да могат да се влеят в потока на образования свят. 
Има много предложения на масата, които могат да създадат надежден централен офис за обмен и превод на книги. Моля, работете за постигане на консенсус. Аз ви умолявам, сега е време да обичаме. И вашата любов е ключът, който ще отключи наочниците, които блокират достъпността на преводите на книги в четим формат за хора със зрителни проблеми. Оглеждайки се в тази зала, знам колко много от вас посветено служат на обществото и са извършили промени в този свят.  
Но моята и вашата работа не е свършена. Има огромна група от деца на Бога, които се нуждаят да поставите идеологическите различия настрана и да стигнете до практическо решение. Аз с уважение ви моля да се присъедините към моята декларация на свободата за  хората със зрителни увреждания, като им дадете инструменти да намерят изход от бедността и тъмнината, породени от това, че умът няма достъп до нещо така просто и могъщо като книгата. Разбирам, че Европейският съюз, групата от Бразилия, Мексико и Парагвай, групата на САЩ и Африка са предложили различни планове за задграничен трансфер на информация. И че има разногласия за изработване на правила, които имат спояващ ефект, като в същото време уважават правата на всички заинтересовани. Това може да се направи. В тази зала са се събрали най-великите умове на света. 
Моля, намерете решение. Или ще трябва да напиша песен за това какво не сте направили. Моля ви, моля ви, моля ви, помогнете светлината на Бог да засвети над повече от 300 милиона, които живеят в тъмнина, за да ги изведе на пътя към светлината. Бих искал всяка държава, представена тук, да приеме и развие със СОИС или в собствената си страна "Декларация на свободата на хората със зрителни увреждания". Това е нашето завещание и нашият подарък към бъдещето. Нека го направим. Благодаря Ви."

Преди да напусне подиума, Стиви запява. Публиката разпознава "Моята Шери Amour"  и "Обаждам се, за да ти кажа, че те обичам". Стиви уверява аудиторията, че причината да разпознае песните му е, че те са достъпни. "Моята идея е да направим света  достъпен за всяко човешко същество с увреждания". И обещава, че ако това стане в рамките на следващата една година, ще  дойде отново, за да направи невероятно тържество. 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.