Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Да си спомним с любов и усмивка за Борис Димовски в Асеновград
Да си спомним с любов и усмивка за Борис Димовски в Асеновград Печат
ГБ АсеновградНа 20 октомври 2010 г. се навършиха 85 години от рождението на големия български карикатурист, художник и общественик Борис Димовски, роден в асеновградското село Яврово. По този повод Градска библиотека ”Паисий Хилендарски” – Асеновград представи експозиция на карикатури и илюстрации на твореца под надслов „Да си спомним с любов и усмивка за Борис Димовски”.
 
Инициативата бе организирана съвместно с Ново Арт Общество – Асеновград и е част от десетдневната програма на Община Асеновград за честване на Деня на народните будители. Библиотекари и художници си сътрудничиха при експонирането на изложбата. Представени  са четири оригинални карикатури от поредицата „Мъдростта на древните”, собственост на библиотеката, които авторът е създал през 1983 и 1984 година. Останалите 80 карикатури и илюстрации са копия, направени от вече пожълтелите, изпълнени с много мъдрости, книги от фонда на Градска библиотека. Създадени са от Борис Димовски през периода 1976 – 1993 г.  Посетителите на изложбата имат възможността да се запознаят и със самите книги, както и с интересни мисли и интервюта на големия карикатурист от различни източници.

Откриването на изложбата се състоя на 25 октомври, като земляците на Борис Димовски си спомниха с любов за  личността и сътвореното от него. Експозе за творческата му дейност направиха Директорът на библиотеката и изкуствоведът Светла Москова.
Останалите инициативи на  Градска библиотека по повод Деня на будителите са: Изложба на старопечатни, редки и ценни книги от фонда на библиотеката и „Седмица на българското кино”, в която всеки ден се прави публична  прожекция на български игрални филми на историческа тематика.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.