Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                         
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Награда за библиотеки и библиотечно дело в Ловеч
Награда за библиотеки и библиотечно дело в Ловеч Печат
РБ ЛовечНа 2 септември 2010 г. в Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” в гр. Ловеч от библиотекари, общественици и журналисти беше учредено Сдружение с нестопанска цел „Цвятко Илков”. Негови основни цели са развитието и утвърждаването на духовни ценности, подпомагайки етническото, културното, езиковото и религиозното многообразие, културната идентичност и социална интеграция и осъществяване правото на гражданите за равноправен и свободен достъп до информационните ресурси и услуги. 
Разработване на проекти за участие по програми с възможност за осигуряване на средства за развитие на библиотечните услуги в гражданското общество и поддържането на материално-техническата база, подпомагане на инициативи в областта на библиотечната дейност, образованието и ученето през целия живот в Ловешки регион са важни задачи по осигуряване на допълнителни финансови средства. Насърчаване и осигуряване свободен обмен на информация и идеи с организации със сродна дейност, сътрудничеството между общината, нестопанските организации и бизнес средите за устойчиво местно развитие и икономика, основана на знанието и стимулиране на библиотечни специалисти и библиотечни колективи от област Ловеч за популяризиране и развитие на тяхната дейност са очакваните резултати от дейността на Сдружението.
 

Цвятко Илков е първият директор (от 1959 до 1973 г.) и същевременно методист на Окръжната методическа библиотека, в която се превръща читалищната след административната реформа. Започналото строителство на  административни сгради го амбицира да се пребори за нова сграда за библиотеката в конкуренция с желанието на историческия музей. Предизвиква референдум в Ловеч, за да се увери в желанието на съгражданите си да имат хубава библиотека, която се открива тържествено на 19 април 1964 г.
Наградата „Цвятко Илков” е учредена през 2007 г. от ръководството на Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев”. На заседание на Дирекционния съвет на библиотеката и на заседание на Управителния съвет на Сдружение „Цвятко Илков” е решено наградата „Цвятко Илков” от 2010 г. да се присъжда от името на Сдружението. Тя се присъжда ежегодно във връзка с Деня на народните будители – 1 ноември за принос в областта на библиотечното дело на библиотека или  библиотечни и информационни специалисти, допринесли за изграждането на новия образ на библиотеките в България, както и за иновации в библиотечното дело в Ловешка област. През 2008 г. наградата беше дадена на читалищен библиотекар Ваня Давидова от гр.Троян. През 2009 г. с нея беше удостоен Петко Терзиев по случай неговата 80-годишнина и за заслугите му като методист и директор от 1973 до 1990 г.
Да изпълни критериите за номинация: доказан професионализъм, качество и иновация в библиотечното дело, ангажименти и признания за професионализъм в областа на библиотечното дело на регионално, национално и международно ниво, отдадени в полза за обществото, устойчивост и продължително въздействие от привлекателни и атрактивни услуги и дейности за добрия имидж на библиотеката и привличане на нови читатели, тази година бяха задача на УС на Сдружението. На тържеството, посветено на Деня на народните будители на 29 октомври 2010 г. и в присъствието на библиотекари от РБ, читалищни библиотекари от Община Ловеч, журналисти и приятели и с изключителното съдействие на сина на Цвятко Илков г-н Илко Илков, наградата бе връчена на Геновева Петкова, главен библиотекар в направление "Организация на библиотечните фондове" в Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев". Експертната консултантска дейност на Петкова в практическото развитие на библиотечните технологии е доказала своята резултатност и професионално въздействие върху работата на колегите й в региона и страната. Усъвършенстване на библиотечните програми за автоматизиране на библиотечните процеси и изучаването и прилагането на успешни практики в изработване на основните класификатори за индексиране и търсене в библиотечните бази данни допринася за изграждането на новия образ на библиотекаря.

 
Геновева Петкова не скри гордостта си, че е носител именно на тази награда. Тя обясни, че не е имала възможността да работи с Цвятко Илков, но в първите години на нейната дейност той идвал в библиотеката и заедно обсъждали различни въпроси, свързани с работата. "Той беше педантичен и бих искала и аз да проявявам този педантизъм по отношение на библиотечните процеси", каза Петкова.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.