Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Регионална краеведска конференция във Враца
Регионална краеведска конференция във Враца Печат
РБ Враца

На 30 ноември 2010 г. Регионална библиотека “Христо Ботев” бе домакин на Седмата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето” с тема за 2010 година: “Личности, допринесли за развитието на град Враца и Врачанския край”.

Организатори са Регионален инспекторат и Регионална библиотека “Христо Ботев” – Враца. Проявата бе открита с приветствията на Силвия Врачовка – директор на библиотеката, Румяна Цветкова от РИО на МОН и протойерей Сашо Стефанов. 

В конференцията бяха включени тридесет разработки на историци, краеведи, библиотечни специалисти, учители, журналисти, студенти и ученици. Специални гости бяха наследниците и близките на именитите личности, свързали съдбата си с град Враца и Врачанския край – Любомир Андрейчин, Спас Йончев, Крум Панов, Димитър Бочев, Фило Пенов, Бистра Цветкова, Дако Даковски, Емилия Александрова, Николай Дойнов и Петър Печовски. 

Целта на станалите вече традиционни конференции е съхраняването на културната идентичност и пренасянето на нематериалното културно наследство от миналото в настоящето и бъдещето чрез живите съкровища от Врачанския край.

Броят на участниците в проведените до сега седем конференции е 158. Техните материали поставят началото на уникални колекции с автентични фотоси, теренни записи и разработки по краезнание и родознание, съхранени в отделите „Краезнание” и „Изкуство” на РБ „Христо Ботев”. Издадени са три богато илюстрирани сборника от поредицата „Наследство”: „Освобождението”, „Свети места – църквите и манастирите във Врачанския край” и „Златни ръце – Народните занаяти във Врачанския край”. 

В годините Регионалните краеведски конференции се утвърдиха и прераснаха в един от най-значимите форуми за изява на радетелите на българската духовност в Северозападна България. Създадените уникални колекции, предадените майсторски занаяти и знания, съхранените автентични обреди и обичаи, изследване и създаване на интерес към културните паметници, опазването и популяризирането на богатото духовно наследство на предците ни са нашия принос в европейското и световно културно наследство. 

Калина Тодорова  
отдел Краезнание
Регионална библиотека „Христо Ботев”

 

 
     
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.