Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                      
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Работна среща на методистите от РБ
Работна среща на методистите от РБ Печат
ББИА

На 27 януари 2011 г. в офиса на ББИА се състоя работна среща на ИБ на ББИА с методисти и изпълняващи методически и координационни функции от регионалните библиотеки в страната. Срещата се проведе по предложение на методистите от РБ „Христо Ботев“, Враца – г-жа Антоанета Георгиева и от РБ „Светослав Минков“, Перник – г-жа Димитрина Чалъкова. Участваха 22 колеги от страната.

Инициативата уважиха като участници в дискусиите г-жа Анета Дончева – зам.-директор на НБКМ и директорите на РБ – Ловеч, РБ – В. Търново и РБ – Кюстендил. Срещата премина в конструктивна и колегиална атмосфера. 

Участниците изразиха своето удовлетворение от предоставената им възможност да споделят проблемите и да обменят информация помежду си. Председателят на ББИА г-жа Ваня Грашкина представи резултатите от извършеното през първата година по проекта на ББИА „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България“ и акцентира на особено отговорните дейности по изграждането на капацитета и укрепването на организацията. Анна Попова – координатор по проекти, програми и международна дейност сподели досегашния опит по използването на експертно-консултантските услуги на ББИА. Подчертана бе необходимостта от активно сътрудничество с методистите като предпоставка за по-широкото ползване на услугите от колегията в териториалните библиотечни системи. Представени бяха условията за ползването и перспективите за развитието им. Координаторът по издателската и квалификационната дейност г-жа Антоанета Димитрова представи квалификационните и образователни програми на асоциацията по проекта и предприетите конкретни стъпки до момента. 

Проведе се активна дискусия на проблемите по прилагането на Закона за обществените библиотеки. За пореден път се подчерта неотложната нужда от приемането на поднормативните актове, от които пряко зависи изпълнението на голяма част от разпоредбите на Закона.

Ели Попова, директор на Изпълнителното бюро, информира за набелязаните инициативи на ББИА за текущата година и предстоящите в близките месеци събития.

Обсъдиха се насоките на бъдещото сътрудничество в сферата на разширяване на структурите на асоциацията, като предложението на секцията на училищните библиотекари от София за прерастването й в национална секция на училищните библиотекари към ББИА. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи за Европейската година на доброволчеството. 

По покана на колегите от страната представители на ИБ на ББИА ще участват в регионални квалификационни семинари и ще представят възможностите за участие на колегията в дейностите, осъществявани по проекта.

Аудиторията бе запозната с проекта на отворено писмо, подготвено от колектива на РБ – Перник, до Министерството на културата и Министерството на финансите във връзка с ниското заплащане на труда на библиотечните специалисти. 

Всички участници единодушно изразиха мнение, че такива срещи са особено важни за взаимното информиране, провеждането на градивни дискусии по актуални проблеми и уеднаквяването на позициите. Това е една от стъпките в обединяването на усилията и енергията ни за успешно и последователно решаване на проблемите в интерес на библиотеките и професията.

 

 
     
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.