Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Семинар Библиотеката в общественото пространство
Семинар Библиотеката в общественото пространство Печат
logo_geothe_institut.jpgНа 14 и 15 април 2011 г. се проведе семинар, който ББИА организира в партньорство с Гьоте институт, на тема: „Библиотеката в общественото пространство“. Събитието откриха Бианка Рекенбайл – ръководител „Информация и библиотека“ в Гьоте Институт – София и Ваня Грашкина – председател на ББИА. 
Модератор на събитието беше доц. Александър Димчев, който предостави възможност на участниците, преди започването на деловата работа, да видят кадри на библиотечни сгради през различни епохи и създаде подходяща атмосфера за провеждането на семинара. Приветствие към участниците от името на Министерството на културата поднесе г-н Игор Чипев – началник отдел „Литературно наследство“. Аудиторията беше разнородна по състав, имаше много колеги от страната – ръководители и представители на обществени и университетски библиотеки, представители на местната власт и на други професии, чийто интерес и любопитство бяха провокирани от модерната тема.
Семинарът премина в три части. В първия ден до обяд участниците имаха възможност да чуят изключително интересната лекция на гостуващия експерт – библиотечен социолог – г-н Олаф Айгенброд. Участниците бяха въведени увлекателно в новата визия за библиотечното пространство, ориентирано изцяло към потребителите и техните нужди, бяха показани много интересни примери от организацията на библиотечното пространство в немските библиотеки. Презентациите на българските специалисти разгледаха различни ракурси на темата: Аня Михова – директор на РБ – Плевен, представи единствената сграда, проектирана за библиотека – регионалната библиотека в Плевен, дългата 30-годишна история на нейното изграждане и  усвояване й с оглед нуждите и удобството на ползвателите; Румян Ганчев – директор на РБ – Русе,  сподели проблемите и належащата необходимост от вътрешна реконструкция на една от най-красивите сгради, приспособени за библиотека – регионалната библиотека в Русе, както и възможностите за нейното функциониране като модерна библиотека; Спаска Тарандова – зам.-директор на Столична библиотека, представи презентация за мястото на Столична библиотека в градското пространство и в културния живот на столицата. Арх. Надя Стаматова представи темата на семинара, пречупена през погледа на един български архитект. 
Проведоха се два уъркшопа с участници от страната и от столицата. На тези занимания аудиторията беше провокирана да представи свои идеи за иновативни елементи в българските библиотеки в контекста на изслушаните презентации и проведената дискусия през първата част на семинара.
С това събитие започва интересна за библиотечната общност дискусия за съвременното разбиране за библиотечното пространство, което разчупва традиционните схващания, допълва и обогатява представите и перспективите и разглежда библиотеката на 21. век като привлекателна, необходима и активно използвана част от общественото пространство.
 
 
     
 

 

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.