Начало
Споделено за Маратон на четенето 2011 Печат
НАЦИОНАЛЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО
ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ
2 - 23 април 2011 г.

Споделено...  

ВРАЦА
Библиотека при НЧ „Развитие”

На 4 април 2011 г. в библиотеката при читалище "Развитие" – Враца се даде старт на националната кампания Маратон на четенето 2 – 23 април 2011 г. "Походът на книгите". В празничната програма взеха участие Духов оркестър при читалището с ръководител Б. Димов, НУ "Св. С. Врачански" I клас с изложба на тема "Моите любими приказни герои". Малчуганите от ЦДГ "Щастливо детство" – Враца слушаха приказки в изпълнение на библиотекари, а някои от тях взеха участие в четеното на български приказки. Библиотеката им подари безплатно записване, за да могат да четат детска литература. След това разгледаха библиотеката. Кампанията продължи до 23 април 2011 г. и в вземаха участие малки и по-големи деца.

 
     
 

--------------------------------------------------------------

ШУМЕН
Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров"

С маратон на четенето на откъси от книги на историческа тематика Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се включи в организирания от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга” Национален маратон на четенето „Походът на книгите” и в програмата на Община Шумен по честването на 1330 години от създаването на българската държава. Началото на инициативата поставиха на брифинг в Община Шумен зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева, която прочете откъс от „Под игото”, и директорът на библиотеката Красимира Александрова, която представи откъс от „Златният век„ на Андрей Гуляшки.
Маратонът продължи в библиотеката, където сред първите, включили се в него, бяха малките ученици от ОУ „Панайот Волов”, II ОУ „Д-р Петър Берон” и III ОУ „Димитър Благоев”. Инициативата на четящите хора продължи в библиотеката до 21 април, като всеки, пожелал да я подкрепи, прочете избран от него цитат, а смисълът на зачитането е да се провокира любопитството към света, скрит между кориците на книгата, да се акцентира върху удоволствието от четенето и досега с книгата. Смисълът, разбира се, е и да отдадем дължимата почит на предците си, да си припомним древната сила и величието на земите ни, защото без история и приемственост нищо не става в опитите ни за подреждане на света.
Да приобщим децата си към света на книгите, да ги приучим да отговарят на злото с добро, да увеличим времето, което прекарваме с тях, заети в смислени съвместни дейности, възпитаващи полезни умения и естетически усет – това са основните цели на конкурса „Напиши книга” на ЦДГ №10 „Брезичка”. Цели, пряко свързани с превенцията на агресивното поведение сред подрастващите и с инициативата на Националния маратон „Походът на книгите” да възпита интерес към четенето. Отчитането на резултатите от конкурса в съвместна програма на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и ЦДГ №10 „Брезичка” събра на 14 април в библиотеката както родители и деца, приели предизвикателството съвместно да напишат, илюстрират и оформят като книжка приказка на тема „Приказки от Доброландия”, така и много други хора, неучастващи в конкурса, но небезразлични към проблемите на нашето съвремие.

 
     
 
     
 
     
 

--------------------------------------------------------------

СВИЩОВ
Градска библиотека

От 15 април до 20 май 2011 година в залата на отдел "Изкуство" е експонирана фотоизложбата "Душата ми огледа се в прозорец" на Стефка Иванова, представяща 35 цветни фотографии. Тя е организирана съвместно с Регионална библиотека – Русе.
От 20 години Стефка Иванова предпочита да гледа света и през обектива на фотоапарата. Русенката, която работи в РБ "Любен Каравелов", е посещавала курса по рисуване на известния художник Кирил Станчев. Занимавала се е с ръчно рисуване на коприна. Постепенно фотографията става естествено продължение на пристрастието и към рисуването и към красивото в света около нас, към всичко онова, което в забързаното си ежедневие ние пропускаме да видим и оценим.
Днес своето хоби – снимането – тя е превърнала в изкуство – Стефка Иванова "рисува" света със средствата на фотографията. Обект на вниманието и в нейната трета самостоятелна фотоизложба е прозорецът, в неговите различни и неочаквани превъплъщения. Стефка Иванова посвещава изложбата на паметта на своята приятелка, русенската художничка Ели Никифорова.

Станимира Цанева-Бакърджиева

 

--------------------------------------------------------------

РУСЕ
Регионална библиотека „Любен Каравелов”

Тази година Русенската библиотека организира от 2 до 20 април "Маратон на четящите хора", който се проведе в рамките на националната кампания „Походът на книгите”, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”. Партньори на Русенската библиотека при реализирането на инициативата бяха Театрална формация „Камила“, ЦДГ „Радост“, книжарници „Хермес“ и „Пингвините“, СОУ „Христо Ботев“, ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура и СОУ по европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ“  - Русе. Допълнително към маратона на четящите хора се присъедини и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.        
Началото. На 2 април, Международният ден на детската книга, точно в 10.00 ч., директорът на библиотеката Румян Ганчев откри "Маратона на четящите хора" в Русе. Присъстващите в Детски отдел библиотекари, гости, приятели и читатели на библиотеката се потопиха в приказния свят на Ханс Кристиян Андерсен. Тук бяха и любимите на поколения деца героини на датския писател Снежната кралица, Елиза, Малката кибритопродавачка, Принцесата върху граховото зърно, които прочетоха откъси от известни негови приказки.
През същия ден, от 11.30 ч., маратонът продължи в Мега Мол Русе, където с  приказно-музикалния спектакъл „Нарисувай ми приказка” театрална формация  „Камила” се включи в инициативата на библиотеката. Докато звучеше „Малечка Палечка”, младата художничка Нели Друмева, от НУИ "Професор Веселин Стоянов", рисува на живо илюстрации към приказката. След края на спектакъла децата сътвориха в рисунки своя въображаем приказен свят.
На 5 април маратонците от Русенската библиотека бяха в книжарница „Хермес” в Мега Мол Русе. Участинците се включиха в томбола, а наградата на домакините бе  ваучер на стойност 20 лв. Прочетените по време на маратона книги бяха подредени в мини изложба „Любимите книги на Русе“.
На 7 април маратонците гостуваха в книжарница „Пингвините” в Роял Сити Център. За участниците бе организирана томбола и раздадени награди - рекламни тениски на библиотеката и книги.
През следващата седмица маратонът продължи в три русенски училища. На 13 април четящите хора  гостуваха в едно от най-старите училища в Русе Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура “Йосиф Вондрак”. Старт на инициативата даде директорът инж. Димитър Цанев, а след това учители и ученици от Клуб “Приятели на библиотеката” се събраха в училищната библиотека и с удоволствие четоха откъси от свои любими произведения в проза и мерена реч. В края на събитието гостите направиха дарение от книги за училищната библиотека.
И най-старото русенско училище “Христо Ботев” се включи в маратона. На 14 април ученици от различни класове четоха любими произведения от български и чужди автори. В “Час по родолюбие” се превърнаха 45-те минути, в които учениците от 3 “в” клас с класен ръководител Румяна Машкова рецитираха стихотворението “Аз съм българче”, а след това четоха произведения от класиците на българската литература. В края на събитието те написаха имената си на табло, което, заедно с прочетените от тях книги, подариха на Русенската библиотека.
На 15 април маратонците бяха в СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ”. В аулата на гимназията ученици и учители четоха свои любими произведения на български, руски, английски, немски, френски, гръцки, турски и шведски eзик. Старт на четенето дадоха първокласниците, които показаха, че могат не само да добре да четат. Те представиха драматизации на приказки за Хитър Петър, показвайки, че са и много добри актьори. Маратонът се превърна в истински празник на духовността за цялото училище.
Читалня на открито” бе инициативата, която се проведе на 19 април, в градинката пред библиотеката. Да се включат в маратона дойдоха библиотекари,  музейни и архивни специалисти, икономисти, музиканти, артисти, педагози, студенти и ученици, читатели и приятели на библиотеката. Освен, че четоха откъси от свои любими творби, участниците имаха възможност да напишат своите послания, свързани с книгите и четенето, а накрая да си направят снимки за спомен, облечени в костюми на приказни герои.
Финалът. На 20 април директорът на Русенската библиотека Румян Ганчев официално закри маратона. Във фоайето на библиотеката, в присъствието на библиотекари, читатели и родители, възпитаниците на детска градина „Радост” представиха съвременна интерпретация на приказката на Братя Грим „Бременските музиканти”. След това малчуганите се впуснаха в забавни образователни игри-загадки. Заедно със своите родители те преминаха през различни препятствия, за да достигнат крайната цел – Детския отдел, където ги очакваха много изненади.
В ”Маратона на четящите хора”, организиран от Русенската библиотека, се включиха близо 570 участника от различни възрасти и професии. Най-възрастният маратонец бе на 84 години, а най-малката участничка - на една година. Към инициативата се присъединиха и журналисти от русенските медии, които отразяваха събитието. Всички участници получиха стикер от библиотеката с надпис „Маратон на четящите хора“.
Идеята на организаторите бе да се провокират хората да четат, препрочитат и говорят за любимите си книги от миналото до днес.  Споделяйки удоволствието от четенето, организатори и участници се потопиха във вълшебния свят на приказките на Ханс Кристиян Андерсен и преминаха през времена и герои, оставили трайни следи в духовната ни култура. Най-важното е, че за всички четящи хорав Русе трите седмици на маратона се превърнаха в незабравим априлски празник на книгите и четенето, в празник на духовността!

 
     
 
     

--------------------------------------------------------------

СВИЩОВ
Библиотека при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856"

В рамките на Маратона на четенето 2011 "Походът на книгите" библиотекарите четоха с децата от Дневен център за деца с увреждания, от Балетната школа към Читалището и от ОДЗ "Детски свят" - Свищов.


     
 

--------------------------------------------------------------

МЕЗДРА
Библиотеката при НЧ Просвета 1925"

На 20 април от 10.30 ч. в читалнята се осъществи презентация на тема: "Цветна магия", представяне на българската  празнична народна носия и везба. Изявата се осъществи в програмата на Маратона на четене "Походът на книгите", като урокът се изнесе от учителката Марияна Стаменова пред учениците от ІVа клас на ОУ "Христо Ботев" гр. Мездра. Учениците с интерес слушаха лекцията за техниките на изработване на българските шевици, закодираните символи в тях. Младежите  задаваха въпроси относно различните носии от различните етнографски области на България и разгледаха предоставените им албуми с български национални носии.

Павлина Русева


--------------------------------------------------------------

САМОКОВ
Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”

В рамките  на националния Маратон на четенето – 2011 „Походът на книгите“ Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” организира редица инициативи.
„Спомени за Гагарин” беше  една от изявите, предизвикала голям интерес. На 12 април в залата на библиотеката, съвместно с Руски клуб и клуб „Малахит” беше организирана вечер, посветена на 50-годишнината от полета на Гагарин. Децата от клуб „Малахит” четоха разкази за детството на Гагарин, а участниците в Руския клуб и библиотечните специалисти – вълнуващи спомени за посещението на първия космонавт в България, както и стихове, публикувани в тогавашния вестник „Самоковска комуна” и посветени на Гагарин.
Запомнящ се момент от срещата бе разказът на летеца Христо Фандъков за живота на космонавтите, за първия полет на човека в Космоса, за родната авиация. На финала бяха огласени имената на класиралите се в конкурса-викторина, посветен на 50-годишнината от полета на първия космонавт.
На 20 април 2011 г. в библиотеката ученици от 5-те, 6-те и 7-те класове от ОУ „Христо Максимов” два учебни часа бяха сред „Походът на книгите”. Чрез откъси от любимите си книги, подбрани от 100-те книги на българските деца, подкрепени от рисунки и презентации, малките читатели предложиха едно чудно пътешествие. Началото е в детството чрез приказките на Братя Грим, Ангел Каралийчев, М. Енде и симпатични герои като Мечо Пух и Франклин. А природата и приключенията на животните оживяха чрез Белият зъб и Чернишка.
„И тъй като въображението е задължително” (А. Линдгрен), лудории и весели истории не липсваха чрез Пипи дългото чорапче, Лили чудото и Ян Бибиян. Любителите на силни преживявания и приключения разгърнаха „Островът на съкровищата”, „Робинзон Крузо”, „Том Сойер” и „Принцът и просякът”. За кратко обитаваха магьосници и вампири от книги на Дж. Роулинг, Ел Джей Смит и Ст. Майър. Естествен завършек за приобщаване на възрастните бе Малкият принц. Албена Ихтиманска, главен библиотекар, насърчи участниците с подарък – книгоразделител с логото на Малкото голямо четене. Приятно четене!

 
     
 
     
 

--------------------------------------------------------------

НИКОПОЛ
Библиотека при „НЧ Напредък 1871”

На 19 април един „лъч” от големия поход на книгата стигна до читалищната библиотека. Децата от ІІІ-та и ІV-та групи на ЦДГ „Щастливо детство” разгледаха библиотеката, обиколиха стелажите и разгледаха пъстрите детски книжки. Избраха по две книгиот които детските учителки Цекова и  Костова да им прочетат приказки. Те вече са записани като колективни читатели – групите си имат читателски картони. Казаха, че сами ще си избират детски книжки. Срещнаха се с никополската поетеса Юлия Иванова, която им прочети детски стихотворения за любимите домашни и горски животинки, за играчките и игрите, за годишните времена. Селин Салиева поднесе изненада - рецитира стихотворението „Лазарка” на авторката г-жа Иванова. Децата си тръгнаха доволни - разгледаха интересни изложби – на картички рисувани върху коприна, сувенирни дъски с цветя, „Писани яйца за чудо и приказ” и еко-арт изложба със стари вещи изрисувани и украсени за нов живот. 

Н. Христова – секретар на „НЧ Напредък 1871”


--------------------------------------------------------------

ПЛОВДИВ
Библиотека при ОУ „Алеко Константинов“

В нашето училище всяка година традиционно се отбелядва Денят на книгата и авторското право с различни начинания и подобаваща тържественост. Още в края на месец март библиотеката обяви литературен конкурс на тема „Аз обичам да чета, защото...“ и конкурс за рисунка – илюстрация към любима книга или приказка. Участието беше голямо – събраха се много съчинения и рисунки от всички класове. Най – добрите бяха наградени.
По същото време се обяви и „Голямото малко четене“ за нашето училище за определяне на десетте най – четени книги сред учениците ни. То все още не е приключило – ще обявим резултатът в навечерието на 11 май. Едновременно с това се провеждат и дискусии в отделните паралелки, в които децата представят любимите си книги пред съучениците си. Идеята е всяка книга да бъде така представена, че да убеди останалите да я прочетат.
Другата инициатива беше дарителска акция под надслов „Подари любимата си книга на училищната библиотека, за да я прочетат и другите“. В акцията се включиха буквално всички – цели класове, учители и лично директорът на училището, г-н Ангелов.
Заключителният етап от дейностите се проведе на 20 април с Парад на приказните герои за децата от 1 – 4 клас, който се проведе в двора на училището. Това начинание е традиционно – провежда  се за четвърта поредна година. Всяка година учениците от начален курс участват с голяма радост и желание. За тях е много вълнуващо преживяване. Облечени като любимите си герои от приказки,  те весело и гордо крачат пред своята публика – красиви Пепеляшки, спящи красавици, феи, аладиновци и какви ли не превъплъщения измисля детската им фантазия! Празникът завърши с официално награждаване на победителите от всички конкурси.

 
     
 

--------------------------------------------------------------

СОФИЯ
Библиотека при 105 СОУ „Атанас Далчев”

Във връзка с инициативите по повод  2 април – Международен ден на детската книга и 23 април – Международен ден на книгата и авторското право почти всички ученици от начален курс на нашето училище участваха със свои рисунки в Конкурса за детска рисунка на „Малкото голямо четене”, както и активно гласуваха за избор на най-четените детски книги.
От 11 до 21 април беше проведен и „Маратон на четенето” отново с учениците от начален курс. Инициативата беше приета с много желание и ентусиазъм. Участие взеха всички ученици, като някои от тях разказаха  любимите си произведения и споделиха със съучениците си защо именно това произведение е станало тяхно любимо, други четоха откъси от любими приказки, романи, басни, разкази и др.             

--------------------------------------------------------------

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Регионална библиотека „П. Р. Славейков”

Среща с автори и представяне на техни творби
01 април – Среща с Михаил Вешим за книгата му “Нашингтон“. Вешим е главен редактор на в. „Стършел”. Носител на наградата „Райко Алексиев” за цялостно хумористично творчество. Какво е общото между Белия зъб и Мълчанието на агнетата? А между Джордж Вашингтон и Гошо Нашингтон? Отговорите в новия роман на Михаил Вешим „Нашингтон”.


Снежана Димитрова – Анаженсида с “Числата на Джуна“. Читателите изразиха доволство от практическите умения, които получиха по време на срещата. Сами да изчисляват критичните дни в годината, номерологична карта и път на живота. Бяха закупени много книги и подписани с автограф. Авторката подари книги за фонда на библиотеката.


07 април –  Среща с Теодора Колева  за  книгата й “Данъчна ревизия“, която е  част от поредицата „Проблясъци” за най-нова българска съвременна литература. Теодора  Колева е авторка свързана с Търново, описано в дебютния й сборник от разкази „Данъчна ревизия”. Книга за пътя, който рано или късно, всеки трябва да извърви, но винаги свързан с човешкия копнеж за щастие.

11 април – Катерина Данаилова - доктор на историческите науки  представи дисертационния си труд “Петричкия инцидент и обществото на народите – 1925” г. На срещата участваха генерал Харизанов – началник на НВУ „В. Левски” и заместник ректорът на военното училище доц. д-р полковник Г. Камарашев. „Петричкият инцидент” 19 - 30 октомври 1925 година е един от малко познатите  конфликти от многовековната българо-гръцка история. Авантюристичното нашествие на гръцкия генерал Пангалос води до героична защита и отстояване на независимостта на българските граници.


18 април –  Представяне на Росица Ташева и книгата й “Колкото до шотландеца”. Носителка е  на наградата „Хеликон” за 2010 г. Организирани читателски срещи с търновските творци - Георги Янков, Цвятко Дечев и Стоян Долапчиев с читателите на филиалите на библиотеката.

20 април –  Пред детската читателска аудитория поетесата Елда Живкова  представи своята книжка “Малката принцеса“ и чете стихове то нея.

28 април – Историкът Панайот Панайотов, старши преподавател в Хуманитарна гимназия в град В. Търново представи шестото си издание на учебника “Българско Средновековие”, отпечатан в издателство Фабер през 2010 година. Авторът представи презентация за църквата „Свети 40 мъченици” и защити свои хипотези, за столиците  на България, като измести реда на столиците. Неговата теория е, че  когато столица е Плискаче хан Омуртаг пребивава в Търново 3 години и църквата „Свети 40 мъченици” е построена по негово време.Доказателства са колоните на царете,името на Търнов и каменните блокове залегнали в основите на крепостните стени по хълма Царевец.


Гостуване и представяне на издателства – Колибри, Сиела, Милениум, вестник Стършел.

Литературни четения на 18 и 20 април на чужди езици, организирани в чуждоезиковия отдел на библиотеката -  посветени на: Мигел де Сервантес (на испански), Уилям Шекспир (на английски).

Поетични рецитали – на местни творци по техни произведения

Изложби   пътуваща гръцка изложба; на карикатурата, на детски рисунки
11 април – Съвместно с Гръцката фондация за култура  бе открита юбилейна изложба на Никос Кавадиас : „Поетът на морето и неосъществената любов” по повод 100-годишнината от рождението му от Димитриус Румпос - изп. директор на  фондацията. Студенти, изучаващи гръцки език четоха паралелно стихове на гръцки и български език.


Презентации – по любимата книга на много читатели “Хари Потър и нечистокръвния принц“,  “Загадките на църквата Св. 40 мъченици“.

Фолклорни празници
15 април – "Ой, Лазаре, Лазаре, що побърза, та дойде" - постановка на обичая с музикални изпълнения на вокална група “Музикална дъга“ към ОДК с ръководител  М. Хаджипенчева.


Лекции, беседи и лектории
15 април – Лекция за Лазаровден, изнесена от Надка Василева – уредник в РИМ, на Николай Хрисимов – 1330 г. от Основаването на Българскта държава, “Титани на духа“ – лектория за художника Илия Бешков.


Маратон на четенето
20 април – Стартира  програмата, свързана с маратона на четенето: Гостуват МДТ „К. Кисимов” – В. Търново с детската постановка „Фроско и Боско и Чипоноско”, Детско-юношеска театрална формация при НЧ „Съгласие” – гр. Дебелец  с постановката „Патиланци” и участие на деца от ОДЗ „Пролет” – Велико Търново, които представиха фолклорния обичай „Лазаруване”.  На проявата присъстваха деца от три обединени детски заведения „Сона” „Св. св. Кирил и Методий” и „Пролет”.


     
 

20 април – Създаден  Клуб “Четящо такси“ към библиотеката. Целта на клуба е читателите – таксиметрови шофьори да се обединят  и да станат наши доброволци в пропагандирането на книгата и четенето. Всеки член на клуба има възможност за:  ползване на  нашите фондове, на безплатен интернет достъп, на контакти с хора със сродни професии, на участие в прояви, организирани  от библиотеката и др. Първото участие на Клуба бе в инициативата “Bookcrossing“, в което вземаха участие 25 таксита и пуснати 200 пътуващи книги.


21 – 25 април – Маратон на “Малкото голямо четене“ с участието на ученици от 3 В клас на СОУ Ем. Станев на г-жа Елка Минева. Ирина Русанова участва с презентация  по любимата си книга "Хари Потър и нечистокръвния принц", проведе се конкурс за изразително четене и викторина – “Познай кой съм аз“. Маратонът бе предшестван от анкета, касаеща ползването на библиотеката, четенето и кои са  любимите книги и герои.


--------------------------------------------------------------

СТАРА ЗАГОРА
Библиотека „Родина”

Маратон на четенето 2011 в снимки

--------------------------------------------------------------

ВАРНА
Регионална библиотека „Пенчо Славейков”

Маратон на четящите хора 2011 в снимки

 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.