Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                                    
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Първа копка на Градски медиен център в Орхус (Дания)
Първа копка на Градски медиен център в Орхус (Дания) Печат
Medien centar, Orhus

Днес, 8 юни 2011 г.,  първата копка на Градския медиен център бе отбелязана с тържествена церемония на пристанището в Орхус, Дания. Политици, граждани, партньори и персонал заедно поставиха началото на строежа, който ще се превърне в Медиен център – новата библиотека на гр. Орхус – и пространство за обществени услуги.

Амбициите са големи, подготовката – изтощителна, а вдъхновението е всеобхватно. В разработването на проекта са привлечени граждани и потребители.

Медийният център ще се превърне в символ на Орхус като град на знанието, партньорството и разнообразието. Когато отвори врати през 2014, целта ще бъде посетителите да усетят една динамична сграда, в която са преосмислени пространствата и възможностите за срещи, вдъхновение, учене и забавление. Тя ще изпълнява основната си роля на демократична институция, осигуряваща разнообразен набор от медии (като книги, периодични издания, аудио книги, електронни книги, филми, музика и игри) и достъп на всеки до знание и лично развитие.

Medien centar, Orhus

Новата библиотека е един от най-важните двигатели на Градския медиен център Орхус – огромен градски проект, включващ не само изграждане на нова библиотека, но и развиване на нови градски пространства по протежение на пристанището, в периферията на града. През 2015 г. целият район ще бъде трансформиран в ново, активно градско пространство, даващо възможности за разнообразие, събития, спортуване, отдих и общуване в самото сърце на града. 

Факти за Медийния център:
Площ: 
28,000 m2
Трансформирани или нови градски пространства:
 94,000 m2
Автоматичен паркинг: 1000 подземни парко места
Слънчеви панели: 
3,000 m2
Цена на проекта: 250 милиона евро                                                                                                                  
Ролф Хапел

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.