Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Среща в Казанлък Гражданите имат думата
Среща в Казанлък Гражданите имат думата Печат
ОБ Казанлък Старата, тясна, мрачна и студена през зимата сграда е най-големият проблем на Общинска библиотека „Искра”, се разбра от дискусията, организирана от ръководството на културния институт.
Директорът на Общинска библиотека  „Искра” в Казанлък Анна Кожухарова събра членове на Обществения съвет към библиотеката, активни читатели и представители на местната власт снощи в залата на ул.”Искра” 4, в среща с мото „Гражданите имат думата”. На срещата по модерен начин – мултимедия и анализ на проведени сред читатели анкети директорът представи дейността на културния институт, който оглави преди малко повече от година. Библиотеката в Казанлък е отличена от професионалната организация на библиотекарите като най-успешна за миналата година в работата си по привличането на дарители и активизиране на читателите от всички възрасти, съобщи Кожухарова. В юбилейната 150-та година на казанлъшката библиотека, тук са инициирани 243 начинания, сред които – 14 премиери на книги, 22 изложби, толкова литературни вечери, 18 беседи за деца и ученици и дори 1 концерт.
47 255 лв. дарителство и външно финансиране е спечелила през миналата година общинската библиотека, за дарените книги – 18 962 лв., компютърната техника – за 17 хиляди лева.
Като основен проблем на библиотеката към момента, директорът посочи недостига на парите за издръжка, огромната част от които отиват за ток, без да са осигурени средства за обновяване и дигитализиране на фонда, което наскоро екипът там ще стартира. През последната година, в библиотеката не са заделени никакви пари за капиталови разходи.
От  тази година работещите в културата взимат заплати с 40 % по-високи от тези през 2008-а . При кризисен бюджет равен на този през 2010-а, естествено падат разходите за издръжка,. Към момента средната брутна заплата в петте културни института в Казанлък, включително, библиотеката, е 590 лв.
Нуждата от нова сграда бе подчертана и в изказванията на председателя на комисията по култура Чавдар Ангелов, и на кмета Стефан Дамянов. 
В крайна сметка, участващите в срещата се обединиха около позицията, че екипът на библиотеката и новият директор работят усилено и съвременно, за да направят този културен институт истинско средище за общуване, каквито са сега тенденциите за развитие на библиотеките на Запад. „Топката” остана в полето на кмет и Общински съвет, 
Успокоение внесе обещанието на Кожухарова за още такива срещи в бъдеще, които да печелят приятели и застъпници на библиотеката в Казанлък в полза на хилядите читатели, 2 873 от които – за пръв път са записани в библиотеката през миналата година.

 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.