Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                        
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Кампания „Забавното лятно четене” 2011 г.
Кампания „Забавното лятно четене” 2011 г. Печат
Столична библиотека

На празника на София – 17 септември, на сцената пред Народния театър „Иван Вазов” се състоя финалът на кампанията „Забавното лятно четене”, национална кампания за насърчаване на детското четене с попълване на онлайн читателски дневник, организирана от Столична библиотека и детският портал Аз–детето.

В инициативата „Забавното лятно четене“ се включиха 2167 деца от 143 населени места. Свой онлайн читателски дневник са попълвали и българчета, живеещи в Англия, Германия, Испания и САЩ.

Водещи на събитието бяха главният редактор на Az-deteto.bg Жюстин Томс и заместник-директорът на Столична библиотека Спаска Тарандова. На сцената  се качиха, за да споделят своите впечатления от кампанията и  да връчат наградите в „Забавното лятно четене“, посланиците на детското четене за София – детските писатели Марин Бодаков и Юлия Спиридонова-Юлка, заместник-председателят на ДАЗД Калин Каменов и представителят на учителите Аглика Дамаскова.

Отличени:

  • Най-четящият град – София, следват Варна и Русе. Юлка връчи наградата на Столична библиотека.
  • Най-четящото училище – Увекинд, София, следват СОУ „Патриарх Евтимий“, Пловдив и на трето място – 7 СОУ „Найден Геров“, Варна. Калин Каменов връчи наградата. Децата от Увекинд са прочели общо 799 книги.
  • Най-четящото дете – Микаела Димитрова на 11 години от Варна със 167 книги, получи електронен четец,  предоставен  от партньорите на кампанията Biblio.bg. Писателят Марин Бодаков символично получи наградата и ще я предаде на Микаела. На второ място – Йоана Грудева на 14 г. от Варна – 166 книги и Димана Димитрова на 10 г. от Пловдив – 164 книги.

Партньори на кампанията са: Детските отдели на библиотеките в страната; Издателствата Ентусиаст, Кръгозор, Сиела, Колибри, Фют, Емас, Агенция Ню импрес, Геа Либрис; и Библио.бг, Ривайв вижън, Метрореклама, Столичен куклен театър, Рекламна Агенция Милена, Сайтът Аз чета, сп. Шарено, БНР, Bgflash, в. Култура, Морето.нет, Инвестор.бг.

За Забавното лятно четене
Инициативата стартира на 1 юни 2011 и продължава до 15 септември 2011. Целта й е стимулиране на децата към четене, като по забавен начин се обучават да попълват онлайн читателски дневник. 
На децата са предоставени списъци с книгите – задължителна литература за четене от 1 до 7 клас и допълнително препоръчани от нас книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, те трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата. 
При старта на инициативата децата и техните родители бяха поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или израснали. След финала на кампанията те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

 
     
 

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.