Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Дебат в Червената къща
Дебат в Червената къща Печат
Национална кампания за възраждане на българските библиотеки
Дебатът в Червената къща събра интелектуалци, експерти, библиотечни специалисти, издатели, млади хора и ги обедини в подкрепа на библиотеките, книгите и четенето!
В рамките на „Национална кампания за възраждане на библиотеките“ на 5 октомври 2011 г. от 17 до 19 ч. в Червената къща се проведе дебат за библиотеките, книгите и четенето. В дискусията участваха преподаватели от Софийския университет – проф. Александър Димчев, доц. Александър Кьосев и Кристин Димитрова; Биляна Курташева – преподавател в Нов български университет; проф. Николай Аретов – от Института по литература на БАН; г-жа Рашел Леви – преподавател по български език и литература в 18 СОУ. Водещите участници в дебата са добре познати и уважавани интелектуалци, обвързани професионално и лично с книгите, четенето и библиотеките.
Аудиторията беше разнообразна – сред публиката имаше преподаватели от УНИБИТ, издатели, библиотечни специалисти от различни видове библиотеки – училищни, университетски, регионални, общински, читалищни, специални; студенти, ученици, представители на неправителствени организации, като Асоциация „Родители“ и др. Експерти с различни длъжности и отговорности – от директор до библиотекар, бяха привлечени и изкушени да се включат в разговора за толкова наболели и дълго нерешавани проблеми. Сред публиката присъстваха и г-н Игор Чипев – началник отдел „Литературно наследство“ и г-жа Силва Налбантян-Хачерян – началник отдел „Регионални дейности“ от Министерството на културата. 
Отбеляза се отсъствието на представители и от страна на част от съорганизаторите на кампанията, както и на институции, към които е адресирано Отвореното писмо. 
Основните акценти на дебата очертаха нуждата от адекватна държавна политика по отношение на библиотеките, която да осигури и регламентира условията за тяхното съвременно развитие и ефективно функциониране: системно финансиране за редовно попълване на фондовете и колекциите с нови книги (печатни и електронни), с нови електронни документи, финансиране на абонамент за достъп до електронни ресурси,  бази данни и информационни платформи; осигуряване на Интернет достъп за ползвателите във всяка библиотека, назначаване на хора с библиотечно образование за постигане на професионализъм в работата на библиотеките. На фона на цитираната статистика за огромен обем от информация и документи на традиционни и нови носители на информация, създавани днес в света ежедневно, прозвучаха страшно данните за това, че училищните библиотеки са намалели наполовина, че не се осигуряват с нова литература, че в библиотеката на БАН не е купена нито една нова книга през годината и други, и други. В този тон прозвучаха впечатления за библиотеки, спрели до автори и издания, излизали преди десетилетия, за липса на интерес, мотиви и причини младите да влизат в библиотеките. „Набавянето на книги в библиотеките не може да бъде кампанийна инициатива; малките библиотеки също имат своите читатели и не може последните постъпили книги в тях да бъдат от 60-те години!“ – категорични бяха участниците в дебата.
Отново прозвучаха исканията, отразени в Отвореното писмо, но с по-разширена и обогатена информация относно десетилетното неглижиране на библиотеките от страна на институциите и усилията на библиотечната общност за преодоляване на трудностите и безразличието. Показателите, индикаторите, условията и изискванията към съвременната библиотека са заложени в „Стандарт за библиотечно-информационно обслужване“, разработен като поднормативен документ към Закон за обществените библиотеки, но трета година документът „отлежава“ в МК. Ето защо неговото незабавно приемане стои като едно от исканията в Отвореното писмо. Включването на училищните библиотеки в подготвяния нов Закон за предучилищно и училищно образование, регламентирането на мястото, развитието и значението на училищната библиотека в образователния процес също касае създаването на адекватна нормативна база за библиотечните мрежи в страната. 
Общата позиция в изказванията беше, че от институциите трябва да се изисква! Посоките на правилните и ефективни усилия за постигане на промяна в културата и културната политика, очертани от участниците, са директен натиск върху институциите и формиране на широка обществена подкрепа на каузата за четенето и библиотеките. Всъщност дискусията прерасна в разговор между партньори и съмишленици, които имат общи разбирания и цели. Това прозвуча и в краткото включване на г-н Чипев.
Основните изводи, върху които участниците се обединиха, са:
Безусловна подкрепа на исканията, изложени в Отвореното писмо;
Създаване на стратегия за развитие на библиотеките и адекватна държавна политика за насърчаване на четенето и осигуряване на условията за това;
Формиране на Гражданско движение, инициирано от младите хора в социалните мрежи, в една постоянно разширяваща се устойчива и трайна подкрепа за четенето и библиотеките.
Залата беше пълна с млади хора и това е най-радващото, това е реалният повод за оптимизъм. Те със сигурност ще намерят начин да се противопоставят на неграмотността и духовното обедняване, ще поставят своята енергия и съвременно мислене в началото на стимулираща и ефективна инициатива в мрежата, където възможностите са безгранични и участниците могат лавинообразно да нарастват.
Дискусията към електронната подписка показва колко малко всъщност се знае у нас за визията, за мисията и възможностите на библиотеките на 21. век. Дебатът доказа, че има нужда от много повече разговори и информация за библиотеките – техните проблеми, но и техните възможности на съвременни информационни центрове. А те са факт в развитите европейски страни, в САЩ и други развити държави. Ето защо и разговорите, и усилията си заслужават, те трябва да продължат. В името на грамотни, знаещи и можещи поколения и просперираща държава.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.