Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                                    
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Украйна прие национална програма за библиотеките
Украйна прие национална програма за библиотеките Печат
ББИАНа 17 септември 2011 г. Кабинетът на министрите на Украйна утвърди национална културна програма за създаване на консолидирана библиотечно-информационна система „Библиотека – XXI в.“ с бюджет от 42 милиона долара, включващ пряко финансиране от националния бюджет в размер на 17 милиона долара. 
Целта на програмата е да създаде национална електронна библиотека, съчетаваща ресурсите на всички библиотеки на Украйна и предоставяща ги на обществото чрез лесен за ползване единен уеб портал . 
 
Чрез оборудване на библиотеките с достъп до Интернет и обучение на библиотекарите да работят с портала и да предават уменията си на гражданите, правителството планира да осигури на украинците достъп до национални и световни ресурси, да повиши нивото на компютърна грамотност и да представи Украйна пред света. Местните общности ще бъдат насърчени да създават свое съдържание чрез участващите библиотеки и уеб портала. За програмен координатор е определена Националната агенция за наука, иновации и информатизация, а Министерството на културата на Украйна заедно с Министерството на образованието, науката, младежта и спорта ще бъдат подизпълнители на програмата. Приетата чернова на програмата отразява препоръките на Библиомист (това е названието на програма „Глобални библиотеки“ за Украйна) за основните задачи, които предстоят. Те са: (1) осигуряване на интернет достъп до библиотечните колекции; (2) осигуряване на достъп до Интернет в библиотеките, оборудване с компютри, софтуер и ИКТ; (3) Улесняване на достъпа на населението до ресурсите на системата Библиотека – XXI век и преодолаване на дигиталното разделение на отделни региони и определени групи от хора; (4) гарантиране на интеграцията на системата към световните дигитални библиотеки и мрежи. Взет е предвид съветът на Библиомист и е разширен е компонентът професионално развитие на програмата. 
 
Украинските библиотекари ще преминат през интензивна обучителна програма върху използването на Интернет и бази-данни. Министерството на културата и Националната агенция за наука, иновации и информатизация изразяват надеждата, че Библиомист ще продължава да осигурява техническа помощ в хода на изпълнение на програмата. 
 
По материали на Украинската библиотечна асоциация 
 
 
< Предишен
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.