Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2012 arrow Нови проекти на РБ "Любен Каравелов" - Русе
Нови проекти на РБ "Любен Каравелов" - Русе Печат

logo_ruse1.jpgНа 11 януари 2012 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов” се проведе пресконференция, на която бяха представени пред русенските медии два нови проекта – “Знания и нови възможности за работа – ЗНАМ” и „АБВ на книгата“.

Целта на първия проект “Knowledge for new opportunities for work – KNOW” (“Знания и нови възможности за работа – ЗНАМ”) е да бъдат обучени в начална компютърна грамотност и мотивационно поведение 50 лица в активна възраст, останали трайно на пазара на труда. Курсовете ще се провеждат в обучителния център на библиотеката, оборудван с компютърна техника по програма "Глобални библиотеки – България". Проектът се финансира от международната нестопанска организация "Електронна информация за библиотеките” по “Програма за иновации в обществените библиотеки" (Electronic Information for Libraries, Public Library Innovation Programme – EIFL–PLIP). Общата стойност на проекта е 17 500 $. Обученията ще се проведат от май до юли 2012 г., а завършилите ще получат сертификат за придобитите компетенции. Партньор по  проекта е Бюрото по труда в Русе. По време на пресконференцията бяха обявени и наградените участници от конкурса за лого на проекта “Knowledge for new opportunities for work – KNOW”. Първа награда  в размер от 150 лв. получи Мирослава Станкова, втора награда от 30 лв. и безплатна читателска карта за 2012 г. взе Шенай Кязим, а Ивет Иванова получи поощрителна награда – безплатна читателска карта и комплект книги.

Проектът „АБВ на книгата“, по който Регионална библиотека “Любен Каравелов” и Русенска художествена галерия си партнират, е финансиран по програма "Култура на Европейската комисия". Целта му е да насърчи интереса към книгата у децата на възраст между 7 и 14 години, като ги запознае с начина, по който тя се създава. Това ще се случи под формата на няколко работни ателиета за деца, по време на които те ще се запознаят с етапите на създаването на книгата: написване, илюстриране, превеждане, отпечатване, разпространение. Работните ателиета ще се ръководят от професионалисти в областта на книгата: писатели, илюстратори, преводачи, печатари, книжари, библиотекари. Проектът цели да насърчи мобилността на писатели, илюстратори, както и да им помогне да споделят опита си и да намерят нови творчески посоки. Дейностите ще се реализират с участието на  партньорски институции от Австрия, Полша, Сърбия. Координатор на проекта е сдружение “Приятел на детето” – София.

ruse_web.jpg       ruse_1_web.jpg

 

 

 
< Предишен
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.