Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2012 arrow Годишно съвещание на библиотекарите от област Враца
Годишно съвещание на библиотекарите от област Враца Печат
РБ ВрацаНа 23 февруари 2012 г. в Общата читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – гр. Враца, се проведе ежегодното годишно отчетно съвещание с щатните библиотекари от обществените библиотеки на област Враца за отчитане на дейността през 2011 г.

В съвещанието взеха участие г-жа Цветелина Теофилова – заместник областен управител, която прочете Поздравителен адрес към библиотечните специалисти от Областния управител на област Враца г-жа Пепа Владимирова. Г-жа Ели Попова – Директор на Изпълнителното бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация, представи темата „Работа с местни власти. Застъпничество.” След представянето на отчета за дейността на библиотеките от област Враца през 2011 г. от Антоанета Георгиева, участниците имаха възможността да се запознаят и с презентацията на Калина Тодорова от отдел Краезнание „Библиотеката и медиите. Из опита на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца”.

В срещата взеха участие 65 библиотекари от областта. Те отчетоха своите постижения през изминалата 2011 г. Увеличени са фондовете на обществените библиотеки с нови библиотечни документи. Регионална библиотека „Христо Ботев”, 28 читалищни библиотеки и една училищна са закупили по различни проекти 4 280 библиотечни документа; като най-много са в община Враца – 10 читалищни библиотеки са закупили 957 тома. През 2011 г. 28 читалища са получили Допълваща субсидия от Министерство на културата по разработени от тях проекти. Увеличили са се с 820 читателите на нашите библиотеки и посещенията с 28 000. Навлизането на новите технологии и Интернет привличат все повече посетители в библиотеките. Целевите библиотеки по програма „Глоб@лни библиотеки – България” във Врачанска област вече са 43. Със своите Интернет-центрове, те имат значителен принос за увеличаване броя на читателите и посещенията.

През годината в Обучителния център на Регионална библиотека са повишили своята квалификация по различни направления 101 библиотекари. От м. ноември Регионалната библиотека, съвместно с Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Съвременни читалища”, обучават по Програма „Аз мога повече” на ОП „Развитие на човешките ресурси” 12 библиотекари със средно образование за придобиване на специалност „Библиотекар” от общините Враца и Мездра.

За популяризиране на своята дейност и за отбелязване на актуални годишнини, чествания и събития от местния и национален културен календар в библиотеките от Врачанска област са организирани 432 инициативи.

Антоанета Георгиева 
Методист в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

РБ „Христо Ботев”РБ „Христо Ботев”

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.