Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2012 arrow В Столична библиотека се открива Нордска читалня
В Столична библиотека се открива Нордска читалня Печат

stolichna.jpgЧиталня с художествена, научна, учебна и справочна литература на датски, фински, норвежки и шведски езици ще бъде открита на 5 март 2012 г. в Столична библиотека. За първи път в обществена библиотеки от страната  се открива подобна читалня, която  ще работи за  популяризиране и разпространение на културата и литературата на страните от Скандинавския север в България.

Читалнята е част от Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката и е създадена с подкрепата на посолствата на Дания, Финландия, Норвегия и Швеция. Тя е резултат от тяхното дълбоко разбиране, че публичните библиотеки са най-достъпните културни институции, които подпомагат процеса на образование, разширяват познанията и дават възможност на хората за развитие и просперитет.

Началният й фонд наброява над 500 заглавия от класически и съвременни автори от Скандинавския север, списания, речници, учебници и мултимедия. Основната част от книгите са от личната библиотеката на телевизионната журналистка и критичка Васа Ганчева и са дарени от нейната сестра – специалистката по скандинавски литератури и култура проф. Вера Ганчева. Ще има и книги, предоставени от “Библиотеката нордика” към специалност Скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

В читалнята жителите и гостите на София ще имат възможност да заемат книги, да се запознаят отблизо с културата на нордския ареал, да се консултират със специалисти по скандинавски езици и култура. Откриването е на 5 март 2012 г. от 18.00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Покана от Столична библиотека
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.