In Memoriam Печат
bbia_logo.jpgНапусна ни  г-жа Тодора Топалова - енергичен и вдъхновен организатор на професионалното библиотечно образование в страната, изключителен човек,  професионалист, колега. Тя има заслуги и високи държавни отличия за развитието на библиотечното дело и българската култура, но професионалният и жизненият път на Тодора Топалова са свързани с Държавния библиотекарски институт, чийто директор е 27 години. 

Професионалист, новатор  в мисленето и в действията си, тя влага много усилия и енергия при построяването на новата сграда на Института,  при разработването на учебните програми, съобразени с новостите в  световната пракика и  принципите  на ИФЛА. Тя допринася за превръщането на ДБИ в привлекателно и търсено учебно заведение. Впоследствие на тази основа е съграден Университета по библиотекознание и информационни технологии.  Така се  осъществи  нейната най-свидна  мечта.

Тодора Топалова се ползва с висок авторитет и уважение сред колегите у нас и в чужбина. В продължение на десет години тя е активен член на ИФЛА. Динамична,  действена и ярка личност, тя работи в екип, обединавя преподавателите, които не прекъсват връзките си с нея. За възпитаниците на Държавния библиотекарски институт тя даде много, не само за подготовката им, но и за тяхната реализация. Днес те са в редиците на интелектуалния елит на страната, те са водещи фигури не само в библиотечно-информационния сектор, но и в областта на българската култура.

В края на 1989 г. Тодора Топалова, оценявайки ролята на неправителствените организации, енергично работи за обединяването на библиотечните специалисти и за създаването на Съюз на библиотечните и информационните работници, прераснал понастоящем в Българска библиотечно-информационна асоциация.

Нейният принос  като професионалист с голямо сърце, превърнал се в образец на поведение за своите възпитаници  и за развитието на библиотечния сектор беше високо оценен от  Президента на ИФЛА Пребен Киркегард на откриването на новата сграда на ДБИ през 1977 г.: „ Вие показахте на какво високо равнище може да се достигне в нашата професия, когато един творец с въображение, ръководител с фантастична енергия, компетентен и посветен на делото си поставя висока цел и влага всичките си сили за осъществяването й.“  

Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и цялата библиотечна общност изразяват своята дълбока мъка и почит! Дирята на положените от Тодора Топалова усилия ще бъде запазена и доразвита от нейните  ученици, следовници и  колеги!

Дълбок поклон пред паметта  й!
    
6.03.2012 г.                                                                                                                 Управителен съвет на ББИА

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.