Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow ОП „Развитие на човешките ресурси” и възможности за квалификация за читалищни библиотекари
ОП „Развитие на човешките ресурси” и възможности за квалификация за читалищни библиотекари Печат

logo_zknyazheski.jpgНа 30 март 2012 г. в лекционната зала на Регионална библиотека ”Захарий Княжески” гр. Стара Загора се проведе регионален информационен семинар на тема: „Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и възможности за квалификация за народните читалища от област Стара Загора“. Като участници се регистрираха 68 представители на народните читалища от общините Стара Загора, Казанлък, Мъглиж, Раднево, Гълъбово, Чирпан, Николаево, Гурково, Братя Даскалови, Павел Баня и представители на общинското ръководство от общините Раднево и Гълъбово.

Снежана Маринова, директор на РБ ”Захарий Княжески” Стара Загора и Емил Гиргинов – методист откриха регионалната среща с кратки приветствени думи към участниците и гостите. Подчертани бяха ролята и значимостта на народните читалища за развитието на културата в област Стара Загора и необходимостта от придобиване на професионално образование - библиотекар, както и нормативните изисквания за това, отразени в Закона за обществените библиотеки. Регионалната библиотека, като методичен център за обществените библиотеки в област Стара Загора, има за цел да осигури практична и полезна информация от всички институции, които биха могли да съдействат за ефективното прилагане на библиотечното законодателство по отношение на българските библиотеки и читалища. В рамките на срещата се потърси съдействие и активна намеса на местните власти и професионалните общности на библиотекарите и читалищните дейци за осъществяване възможностите за професионално развитие с помощта на европейските фондове и програми.

Петя Ацинова, управител на Областен информационен център представи възможностите за информационни и експертни дейности на центъра. Нейният екип Здравко Иванов, Велизара Джакова и Трифон Трифонов в сътрудничество с ОД „Бюро по труда“ Стара Загора представиха възможностите за квалификация на библиотекари в област Стара Загора по схема „Квалификационни услуги и обучение за заети лица – фаза 3“ (компонент 2), ОП „Развитие на човешките ресурси”. Бяха разяснени възможностите за кандидатстване на читалищата - допустими кандидати, дейности и разходи; необходими документи за кандидатстване; срокове за подаване на проектни предложения. 

Като доставчици на квалификационни обучения по професията „Библиотекар“ – инж. Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища“ и Антоанета Димитрова - координатор квалификационна и издателска дейност към Българска библиотечно-информационна асоциация представиха как на практика може да се осъществи обучението за придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация по професията „Библиотекар“.

Основни теми на дискусията бяха реалните финансови проблеми, които стоят пред народните читалища и трудностите при отделяне на достатъчен ресурс за придобиване на задължителното професионално образование. Повдигнаха се въпроси за устойчивостта и развитието на културната политика по отношение на бранша и професионалната защитеност на заеманите длъжности след придобиването на необходимото образование. Важна тема в дискусията беше и финансовата обезпеченост и значимост на професията библиотекар в България и какво получават библиотекарите за своето висше професионално библиотечно образование и многобройните задължения по организацията на културата в населените места. След приключване на емоционалната дискусия бяха създадени условия за организиране на партньорска система за подготовка и участие в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за придобиване на професионална квалификация на читалищни работници от област Стара Загора. Сформираха се три работни групи от общините Гурково, Стара Загора, Мъглиж, Николаево, Казанлък, Гълъбово, Раднево, Павел Баня.

Ръководството на Регионална библиотека „Захарий Княжески” Стара Загора, представителите на Областния информационен център, Асоциация „Съвременни читалища“ и Българска библиотечно-информационна асоциация пожелаха успех на участниците в регионалната информационна среща и заявиха своята подкрепа за устойчива социална, културна и информационна дейност на народните читалища и професионалното развитие на библиотекарите от област Стара Загора.

                                                                                                                                   Емил Гиргинов, методист в
                                                                                                          Регионална библиотека ”Захарий Княжески” - Стара Загора

rb_stara_zagora.jpgrb_stara_zagora_1.jpg

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.