Начало
Повече за НБС 2012 Печат

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА БИБЛИОТЕКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНИ ДРУЖЕСТВА НА ББИА
СЕКРЕТАРИ НА ЧИТАЛИЩА
ДИРЕКТОРИ НА УНИВЕРСИТЕТСКИ БИБЛИОТЕКИ
УЧИЛИЩНИ БИБЛИОТЕКАРИ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

За седма поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА
14 – 18 май 2012

Библиотеките – паметта на нацията!

под патронажа на министъра на културата г-н Вежди Рашидов

Кампанията се организира в рамките на проекта „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България“, подкрепен от  Фондация „Америка за България”.

Основна цел на кампанията

Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното културно наследство на нацията и портали за неговото популяризиране и достъп.
Посланието на Българската библиотечно-информационна асоциация цели да се осъзнае и утвърди ролята на библиотеките за опазване паметта на нацията: Ценното национално книжовно богатство, съхранявано в библиотеките, е застрашено поради липса на средства за правилното му съхранение, реставрация и консервация. Библиотечните колекции не се попълват с нови книжовни паметници, а библиотеките са най-доброто място за тяхното опазване, изследване и популяризиране. Книжовното културно наследство се нуждае от държавна политика и постоянни грижи за трайно опазване, широко популяризиране и пренасяне за бъдещите поколения.

Конкретни цели на кампанията

 • Да се алармират законодателната, изпълнителната и местните власти, както и цялото ни общество за тревожното състояние, в което се намират книжовните ценности на България, поради лошата материална база, хроничния недостиг на средства за съхранение, консервация и реставрация. Да се представят резултатите от националното проучване на ББИА, проведено през 2011 г.
 • Да бъдат насърчени народните представители чрез своите дейности в избирателните райони и участие в законодателната дейност на Народното събрание да изразят своята подкрепа за допълнение и изменение на Закона за културното наследство по отношение на книжовното наследство в библиотеките.
 • Да се формулират политиките за решаване на основните проблеми от нормативен и финансов характер:
  • Необходимост от допълнения към Закона за културното наследство.
  • Необходимост от изпълнение на сега действащите разпореди на Закона за културното наследство  и по отношение на книжовното наследство  на национално, регионално и общинско равнище.
  • Приемане на Националната стратегия и програма за опазване и достъп до книжовното културно наследство, изработена от ББИА и осигуряване на нейното финансиране в дългосрочен план: изграждане, реконструкция и поддръжка на сградния фонд, режими за съхраняване и системи за безопасност, попълване на уникалните колекции, консервация, реставрация, създаване на дигитални копия, трайно архивиране и онлайн достъп.
  • Грижата за опазването и достъпа до книжовното наследство да стане неразделна част от националната стратегия за развитие на културата, за да  се гарантира тяхното редовно и адекватно държавно субсидиране.
 • Да се проведат срещи и дискусии в библиотеките с местните власти по проблемите на  материалната база и условията за опазване и популяризиране на местното книжовно наследство.
 • Да се представят пред властите и обществеността възможностите на библиотеките да дават нов живот на документите чрез реставрация, дигитализиране и достъпност в онлайн режим. 

Организация и дейности на кампанията

Официален гост на Националната библиотечна седмица ще бъде д-р Маркус Брантл – ръководител на Дигиталния център на Баварската библиотека – Мюнхен, Германия.

Кампанията се организира на национално и местно равнище.

Насърчаваме и подкрепяме участието на всички видове библиотеки – университетски, академични, училищни, обществени, специални.

Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпращат информация за подготвената програма до 10 май на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

В подкрепа на инициативите и събитията през Националната библиотечна седмица ББИА  подготвя промоционални материали – плакат, обръщение, дипляна и др. 
Заявките за промоционални материали, молим да изпращате на посочения имейл до 2 май.

Програма на национално равнище

14 май, 11.00 ч. Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

 • Откриване на Националната библиотечна седмица от министъра на културата г-н Вежди Рашидов
 • Откриване на изложба „Библиотеките – паметта на нацията”
 • Връчване на Годишните библиотечни награди на ББИА за 2011
 • Коктейл

15 май, 14.00 ч. Гьоте институт

 • Публична лекция на д-р Маркус Брантл – ръководител на Дигиталния център на Баварската библиотека – Мюнхен, Германия
 • Дискусия с г-н Брантл по проблемите на дигитализацията

14 – 18 май

 • Срещи с депутати от 41-вото Народно събрание, с членове на политическия кабинет и експерти от Министерството на културата, Министерството на образованието, науката и младежта и представители на третия сектор
 • Представяне на Националната стратегия и програма за опазване и достъп до книжовното културно наследство в библиотеките
 • Откриване на изложба „Библиотеките – паметта на нацията” едновременно в няколко града на страната
 • Връчване на посланието на библиотечната общност в Министерството на културата
 • Медийна кампания – радио, телевизия, преса, информационни агенции
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook     
Copyright © 2000 – 2021 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.