Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                                       
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Обмен в Гърция по дейност Мобилност на Секторна програма Леонардо да Винчи (Учене през целия живот)
Обмен в Гърция по дейност Мобилност на Секторна програма Леонардо да Винчи (Учене през целия живот) Печат
ББИА

Десет колеги, преподаватели от програмата за придобиване на III степен на професионална квалификация по професията "Библиотекар", ще проведат едноседмичен обмен в Централната обществена библиотека на град Верия, Северна Гърция. 

Проектът на ББИА Иновации и модерни практики в съвременната библиотека: Обмен в Централната обществена библиотека на гр. Верия бе одобрен от Центъра за развитие на човешките ресурси за финансиране по програма Учене през целия живот на ЕК (Секторна програма Леонардо да Винчи, дейност Мобилност на професионалисти в областта на професионалното образование и обучение). Одобрени за участие бяха кандидатурите на следните колеги: Десислава Иванова, Мариана Гинева, Женет Александрова, Искра Иванова, Петя Георгиева, Николина Коцева, Ивета Филипова, Росица Куцарова, Анна Кожухарова, Анелия Иванова.

Целта на ББИА е да повиши квалификацията на преподавателите и качеството на учебните пособия в обучението, предлагано от Центъра за професионално образование към Асоциация „Съвременни читалища“. Нашите специалисти ще се запознаят на място в библиотеката на гр. Верия с визията и механизмите за осъществяване на една от най-модерните библиотеки в Европа, за да вградят идеи, добри практики и модели за следване в учебното съдържание на програмата за придобиване на III степен на професионална квалификация по професията „Библиотекар“.

Визитата ще се състои от 14 до 20 октомври 2012.  Приемащата страна – Централната обществена библиотека на град Верия – неслучайно бе избрана от нас за домакин на програмата за мобилност. Тя е публична институция на подчинение на Министерството на образованието и религиозните дейности. През 2010 г. Библиотеката спечели годишния конкурс  на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" "Награда за достъп до учене" (Access to Learning Award). Наградата се присъжда за "творческо използване на информационни и технологични услуги, които подпомагат икономическите, образователните и културните потребности на повече от 180 000 граждани".  За първи път носител на тази награда е библиотека на Балканите. 
Петдневната работна програма обхваща разнообразни дейности: посещения на различни отдели на библиотеката и дискусии с екипа й по управленски въпроси, лекции от гост-лектори на теми като професионалната квалификация на гръцките библиотекари, дигитализация на писменото наследство, ролята на библиотечния лидер. Домакините са включили в програмата и посещения на детски  библиотеки в Солун, обзаведени по проект „Библиотеки на бъдещето“.

След завръщането си колегите ще споделят и обобщят наученото на еднодневен семинар и ще подготвят концептуални и нагледни материали в помощ на обучението.

 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.