Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                        
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Създаване на Секция по каталогизация
Създаване на Секция по каталогизация Печат

ББИАНа 26 октомври 2012 г. в София се състоя среща за учредяване на Секция по каталогизация към ББИА. Присъстваха 22 представители от НБКМ, Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, Библиотеката на Нов български университет, Катедра БИНКП към Софийски университет и УниБИТ.

В началото на тази година ББИА подкрепи превода и публикуването на консолидираното издание на Международния стандарт за библиографско описание (ISBD). На официалното представяне на изданието и в редица професионални разговори беше повдигнат въпросът за разработване на нови български правила за библиографско описание. Виждането за неотложността на тази задача се потвърди и от проведените срещи с някои от водещите специалисти в областта на теорията и практиката на библиографското описание. В процеса на обсъждане се стигна до идеята да се създаде Секция по каталогизация към ББИА, която да обедини членове на асоциацията с професионален интерес и опит и да представлява постоянен форум за обмен на идеи и обсъждане на бъдещи нормативни документи.

Срещата протече при следния дневен ред:

  1. Обсъждане на предложение за учредяване на Секция по каталогизация към ББИА.
  2. Дискусия по Статута на секцията и приемане на документа.
  3. Обсъждане и приемане на Програма на Секцията за 2013 г.
  4. Избор на председател и секретари.
  5. Подписване на Протокол за създаване на новата Секция.

За председател с пълно единодушие бе избрана Милена Миланова – преподавател в Катедра БИНКП на СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Постоянната комисия на секция Каталогизиране на ИФЛА, а за секретари: Евдокия Кутева – НБКМ и Антоанета Димитрова – ББИА. Беше предложено в Програмата за 2013 г. да се включат: обсъждане и вземане на решения за изработване на нови правила за каталогизация; обсъждане на насоки за развитието на класификационните схеми; организиране на среща за запознаване с решенията на Секцията на ИФЛА по каталогизиране.

katalogizacia.jpgkatalogizacia_1.jpg

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.