Начало arrow Дейности arrow Проекти и програми arrow "Вълшебната стая": стартиране на библ. кътове за стимулиране на ранното детско развитие – 1-6 г.
"Вълшебната стая": стартиране на библ. кътове за стимулиране на ранното детско развитие – 1-6 г. Печат
Проект, подкрепен от дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш", 2012 г. 
 
Проект Вълшебната стая Изследвания в цял свят показват, че ранното общуване с книгите и системното четене на глас за най-малките успешно ги подготвя за доброто им представяне в училище. Възрастта до шестата година е особено плодотворен период за развитие на говора, на литературния език и на познавателните умения.
 
През 2012 г. с подкрепата на Гьоте институт българските библиотекари и детски учители се запознаха с мащабни национални програми в Германия и интересни методи за насърчаване на четенето за най-малките. 
 
Проект Вълшебната стая
Целенасочената работа на родители, учители и библиотекари с децата от най-ранна възраст за създаването и развиването на навици за четене, на любов към книгата, на любознателност и жажда за нови знания дава своите безценни плодове в изграждането на общество от знаещи и можещи хора. 
 
За да може и в нашата страна да дадем на децата най-доброто за тяхното ранно развитие, библиотеките се нуждаят от пъстри, увлекателни и богато илюстрирани книжки за най-малките. 
 
Бюджетите, с които те разполагат, не им позволяват да отделят средства за набавяне на достатъчно и подходяща литература и за предучилищната възраст. Не всяко българско семейство може да си позволи да поддържа домашна библиотека. С пилотния проект „Вълшебната стая“ се предоставиха по 139 книжки и образователни игри, предназначени за деца на възраст 1  6 г. за  10 български библиотеки в градовете: Асеновград, Ботевград, Гоце Делчев, Димитровград, Казанлък, Лом, Нова Загора, Самоков, Свищов и Севлиево. Библиотечните специалисти правят широка разгласа на дарението сред родителите и детските градини (изложби, местни медии); предоставят книжките за заемане за дома; организират серия от четения за най-малките в библиотеката, придружени с игри, театър и рисуване.
 
„Вълшебна“ стая очаква децата в библиотеката в Лом 
Приятна изненада очаква най-малките читатели в библиотеката на Народно читалище „Постоянство 1856“. Читалищната библиотека е целева по проекта на ББИА за осигуряване на книжки за деца на възраст от 1 до 6 г. 139 нови детски книжки са на разположение на всички малчугани във „Вълшебната стая“, специално обособена в детския отдел на библиотеката. Приказки на Братя Грим, Шарл Перо и на още десетки талантливи български и световни разказвачи очакват своите нетърпеливи и любопитни малки читатели, за да ги „поведат“ в едно вълшебно пътешествие в света на загадъчното, интересното и поучителното.
Проектът стартира официално в присъствието на шестгодишните възпитаници от подготвителна група на ЦДГ „Звънче“ в Лом, които посетиха библиотеката заедно със своята преподавателка Нина Златанова и с директора на детската градина Анжела Борисова.
Посещението на малчуганите съвпадна и с провеждащия се ежегоден „Маратон на четенето“, в който библиотеката участва за осми пореден път. Именно в рамките на маратона и като специален подарък за своите гости библиотечните специалисти им бяха подготвили изненада. В инициативата „Големи четат на малки“ общинският служител Наталия Стефанова прочете на децата две приказки по техен избор: „Мелничарят и животните“ и „Трите козлета“.
Освен че бяха много ентусиазирани и изключително развълнувани от „срещата“ си с книжките, малките палавници благодариха за гостоприемството с песен, също посветена на популярен литературен герой – дяволчето Фют. В песента всеки от тях обеща да бъде достоен човек на ХХІ век.
Да превърне подрастващите българчета в достойни хора, като стимулира и развива навиците им за четене още от най-ранна детска възраст, е основната цел и на проект „Вълшебната стая“, реализиран от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) с подкрепата на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк. Идеята е, чрез обособяване на библиотечни кътове за стимулиране на ранното детско развитие, да бъде провокиран интересът на децата към общуването с книгите като доказан начин за успешна предучилищна подготовка и за пълноценно личностно развитие. 
Световни научни изследвания потвърждават, че именно възрастта между 1 и 6 години е най-подходяща за начало на контакта между детето и книгата. В този период се развиват говорът и познавателните умения при децата, а четенето на глас помага те да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него. Списъкът с детски книжки, закупени за одобрените по проекта 10 български библиотеки, също е съгласуван с педагози и с експерти в областта на детското развитие. 
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.