Начало
Повече за НБС 2013 Печат

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА БИБЛИОТЕКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНИ ДРУЖЕСТВА НА ББИА
СЕКРЕТАРИ НА ЧИТАЛИЩА
ДИРЕКТОРИ НА УНИВЕРСИТЕТСКИ БИБЛИОТЕКИ
УЧИЛИЩНИ БИБЛИОТЕКАРИ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

За осма поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА
13 – 17 май 2013

Развити библиотеки за развито общество!

Кампанията се организира с подкрепата на Фондация "Америка за България".

Основни цели на кампанията 

 • Да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и техните възможности да играят ключова роля в развитието на информационното общество, в т.ч. за подобряване на информационната грамотност на гражданите; в изграждането на съвременни икономически модели, основани на знанието и ученето през целия живот; в опазването и достъпа до културното наследство; в реализацията на услугите на електронното правителство и др.
 • Да представят облика на съвременната библиотека и приноса ѝ към решаването на проблемите на обществото.
 • Да разчупят остарелите схващания за библиотеката като архив на книги и да изградят съвременно разбиране за библиотеката като динамичен център за информация, образование и култура, който предоставя широк диапазон от услуги за гражданите.

Конкретни цели на кампанията

 • Да говорим с хората за феномена Библиотека:
  • Как и за кого работи библиотеката?
  • Кой е виновен, че няма книги и ремонтирани зали?
  • Достатъчно ли е библиотекарят да каже какво трябва да се прави? Нека потебителите да говорят.
 • Да събудим гражданската активност на хората
  • Да организираме обществената енергия към създаване на действителни възможности за достъп до знание и информация.
  • Да покажем пътищата към превръщането на библиотеките в активни, ефективни и привлекателни центрове за хората от всички поколения.
  • Да помогнем на държавното и местно управление да инвестира смислено и рентабилно средства за ефективно библиотечно-информационното обслужване на гражданите в цялата страна.
 • Да споделим натрупаните знания, опит и потенциал на ББИА за изграждане на ефективно работещ библиотечен сектор в страната, за ускорената модернизация на българските библиотеки чрез участието на експерти в създаването на политики за библиотеките и целенасоченото изработване на оптимални модели за библиотечни мрежи, съобразно спецификата и нуждите на всеки регион.

ББИА предлага нова инициатива: национално обществено движение в подкрепа на ускорената модернизация на българските библиотеки.

В рамките на НБС се поставя началото на национално движение
"Посланици на библиотеките"

По време на кампанията ще се обърнем към видни представители на българското общество и ще ги поканим да станат "Посланици на библиотеките". Със своето съгласие да участват с името и действията си в движението, те ще изразят своята съпричастност към идеята, че няма развито общество без развити библиотеки.

Официален гост на Националната библиотечна седмица ще бъде г-жа Синика Сипила – Президент на Международната федерация на библиотечните асоциации (ИФЛА) за периода 2013 – 2015.

Организация и дейности на кампанията 

Кампанията се организира на национално и местно равнище. Насърчаваме и подкрепяме участието на всички видове библиотеки – университетски, академични, училищни, обществени, специални.

Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпращат информация за подготвената програма до 7 май на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

В подкрепа на инициативите и събитията през Националната библиотечна седмица ББИА подготвя промоционални материали – плакат, обръщение, дипляна, значка за бъдещите посланици на библиотеките и др. Значките ще бъдат заявявани чрез поименен списък на лица, дали съгласието си да бъдат ПОСЛАНИЦИ НА БИБЛИОТЕКИТЕ, с упоменати основания за отправената към тях покана.  
Насоки за НБС 2013 (.pdf
Презентация, която можете да използвате в обществените дискусии и срещи с граждани по време на НБС 2013 (.ppt
Заявки за необходимото количество от промоционалните материали молим да изпращате на посочения имейл до 7 май

Предварителна програма на национално равнище

14 май, 15.00 ч. Столична библиотека, Американски корнер
Публична лекция на г-жа Синика Сипила – Президент на Международната федерация на библиотечните асоциации (ИФЛА) за периода 2013 – 2015.

14 май, 18.00 ч. Софийска градска художествена галерия (ул. "Генерал Гурко" №1)
Откриване на Националната библиотечна седмица.
Връчване на Годишните библиотечни награди на ББИА за 2012.
Коктейл

15 май
Международен форум на Фондация НАБИС. / Повече

16 май
Тържествено честване на 60-годишния юбилей на Катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" и 20-годишнината от създаването на специалност "Библиотечно-информационни науки" при Философски факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
15.00 ч. Откриване на Юбилейна изложба, посветена на Катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" в Университетска библиотека "Св. Климент Охридски".
16.00 ч. Академично тържество, посветено на юбилея на Катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

• Връчване на посланието на библиотечната общност в Президентството и Министерството на културата.
• Медийна кампания – радио, телевизия, преса, информационни агенции.

 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.