Начало arrow Дейности arrow Кръгли маси arrow Национална кръгла маса „Българската дигитална библиотека: модели и подходи“
Национална кръгла маса „Българската дигитална библиотека: модели и подходи“ Печат

ББИА

На 17 октомври 2013 г. в зала Арена на хотел Арена ди Сердика – София, се проведе поредният национален форум на ББИА, посветен на дигитализацията на книжовното културно наследство и подкрепен от Фондация „Америка за България“.
Вече трета година асоциацията работи за изграждане на национална стратегия, която да координира усилията на държавата, институциите и експертите в тази област. Започнахме с национално проучване през 2011 г. за състоянието на книжовното наследство и степента на неговото представяне в дигитален формат. През 2012 г. експертна група на ББИА разработи  проект на Национална стратегия и Програма за опазване и съхранение на книжовното културно наследство в библиотеките.
Едно от най-важните предложения в документа е свързано със създаването на Национална дигитална библиотека, каквито вече има в повечето европейски страни. Продължавайки да работи в тази насока, ББИА организира настоящата кръгла маса „Българската дигитална библиотека: модели и подходи“.

Форумът бе окрит от г-жа Снежана Янева, председател на ББИА. В уводните си думи тя цитира факти от националното проучване на ББИА през 2011 г. за състоянието на книжовното ни наследство в библиотеките и степента на неговото разкриване в дигитални библиотеки. „Проектът на ББИА вече е факт, изтъкна г-жа Янева,  но за да се направят реални стъпки за неговото осъществяване, е необходимо да продължим да настояваме държавата да се ангажира с осъществяването на проекта, да се информираме за новостите в международен мащаб, да обсъждаме текущите процеси на дигитализацията в България.” Представените различни подходи за национални  портали на наследството от Германия и Гърция ни дадоха модели и теми за размисъл какъв да бъде българският модел за онлайн достъп до ценностите, съхранявани в библиотеките. На дискусията бе решено да се подготви меморандум до правителството за необходимостта да се вземат конкретни мерки за изпълнение на проекта за национална стратегия и да се осигурява систематична финансова подкрепа за опазване и съхранение на културното наследство.

Фотогалерия

ПРОГРАМА

  9:30 Регистрация
10:00 Откриване
10:15 Три години опит: Немската дигитална библиотека като национален център за дигитални обекти. Райнхард Алтенхонер, Национална библиотека, Германия (.pptx, 18 MB)
11:00 Развитие на дигиталните библиотеки в Гърция. Вангелис Банос, Мениджър на изследователски проекти, Университет Аристотел, Гърция (.pptx, 7 MB)
11:45 Кафе пауза
12:00 Дигиталната библиотека на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – състояние и перспективи. Доц. д-р Цветанка Панчева, Марина Василева, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (.ppt)
12:30 Фондация НАБИС – съвременни технологични решения. Доц. д-р Динчо Кръстев, Събина Анева, Фондация НАБИС (.ppt)
13:00 Обяд
14:00 Дискусия
15:00 Закриване

Текст на Меморандум (PDF) 

С подкрепата на

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.