Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2014 arrow Обръщение на ББИА
Обръщение на ББИА Печат

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА
12 – 16 МАЙ 2014 г.
„БИБЛИОТЕКИТЕ ОТКРИВАТ НОВИ ХОРИЗОНТИ“

ОБРЪЩЕНИЕ
НА
БЪЛГАРСКАТА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ

 

Хоризонтите на Европа

Библиотеките са неразделна част от бъдещето на Европа. Днес, в дигиталната ера, повече от 65 хил. обществени библиотеки осигуряват на гражданите на Европейския съюз свободен достъп до човешкото знание. Над 100 млн. европейци ползват услугите и възможностите на обществените библиотеки за знания, образование, култура, информация и развлечение.

Хоризонтите на България

Сред основните приоритети в Националната програма за развитие България 2020 са: подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал. Постигането на тези приоритети е немислимо без осигуряването на необходимата информация и знание, което е основната мисия на библиотеките. В страната ни функционира развита мрежа от над 4 500 обществени, научни и специални библиотеки с над 90 млн. книги и други информационни ресурси. Техният потенциал трябва да бъде развиван и обогатяван, за да се превърнат те в центрове за достъп до съвременна и актуална информация. Гражданите на България трябва да имат достъп до модерни библиотеки – един от най-важните елементи на образователната, културната и информационната инфраструктура.
Само и единствено знанието и информацията водят към развитието на икономиката, иновациите и науката в името на по-доброто качество на живота на хората.

Хоризонтите на библиотеките

Библиотеките разкриват хоризонти

за децата, учениците и младите хора, като ги въвеждат и приобщават трайно към света на книгите, стимулират тяхното развитие, предлагат благоприятна и подкрепяща среда за учене, забавление и игри. Те са безопасно място за занимания в свободното време. Библиотеките обогатяват общата им култура и допълват знанията, придобити в учебния процес. В библиотеките се създават така необходимите днес умения и навици за търсене, ползване и критична оценка на информацията.

за хората в активна възраст, като им предоставят възможности за учене през целия живот, за развитие на нови компетентности и поддържане на високи професионални стандарти; провеждат обучения в умения за търсене и намиране на работа; предоставят информация за решаването на ежедневните им проблеми, като здравна профилактика, финанси, законодателство, образование, култура, хоби; предлагат разнообразни културни програми.

за хората в неравностойно положение и възрастните хора, като организират безплатни обучения по информационна грамотност; съдействат за преодоляването на социалната и дигиталната изолация чрез свободен достъп до интернет и безвъзмездно предоставяне на информация в достъпен формат; предлагат благоприятна среда за общуване; приобщават ги към трудова дейност и активно участие в обществения живот.

за гражданското общество, като утвърждават правото на свободен и равен достъп до информация и знания; създават подкрепяща социална среда за преодоляване на бедността и социалната изолация; стимулират активното гражданско участие в полза на значими обществени каузи; подпомагат съхраняването и развитието на местната културна идентичност.

Библиотеките имат нужда от подкрепата на обществото, която да осигурява хоризонти за тяхното успешно развитие и модернизиране.

За да отговорят на обществените потребности библиотеките в България се нуждаят от:

  • дългосрочна национална стратегия и гарантирано финансиране за нейното осъществяване;
  • съвременна правна рамка за тяхното развитие;
  • системно застъпничество за потребността от модерни библиотеки;
  • отстояване на правото на достъп до съвременни библиотечни услуги за всеки български гражданин;
  • силно чувство за отговорност и високи професионални стандарти, защитавани и прилагани от библиотечната общност.

Нека всеки гражданин да защити правото си на свободен достъп до знания и информация чрез библиотеките!

Нека законодателната, изпълнителната и местните власти изпълнят своите ангажименти към гражданите, като осигурят всички условия – съвременна нормативна база, адекватно финансиране и необходими ресурси за развитието на нашите библиотеки такива, каквито са нужни на хората!

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.