Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2014 arrow Кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“
Кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“ Печат

kragla_masa.jpgВ рамките на Националната библиотечна седмица на 13 май 2014 г. в Американския център на Столична библиотека се състоя кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“, която е стартово събитие на превърналата се вече в традиция кампания  „Забавното лятно четене“.

Форумът бе открит от кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, която подкрепя кампанията от самото ѝ начало. Приветствие поднесе и г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, съорганизатор на събитието. От страна на Българската библиотечно-информационна асоциация към участниците се обърна г-жа Спаска Тарандова – член на УС на ББИА, която подчерта изключителната роля на четивната грамотност за формиране на пълноценни личности, способни да се реализират в съвременната динамична среда. Тя изтъкна, че благодарение партньорството на ББИА и Инвестор, в кампанията през годините активно ce включват регионални, общински и читалищни библиотеки. „Забавното лятно четене“  набира все по-голяма популярност в страната и това го доказва град Русе, който вследствие активната работа на регионалната библиотека печели повечето от наградите в последните две години.

От страна на ББИА в панелните дискусии участва Пламена Златкова от УниБИТ и член на УС на ББИА. Тя подчерта изключителната роля на родителите в процеса на формиране на интерес към книгата и четенето и усилията на асоциацията да изгражда партньорства с редица организации, които се занимават с ранно детско развитие.

За повишаване на детската грамотност е необходима устойчива държавна политика поне за две поколения напред, сподели проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН. В събитието взеха участие експерти от Министерството на образованието и науката, Българската академия на науките, Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към МОН. Представители на библиотеки, читалища и неправителствени организации от сектора, писатели, учители и родители заедно мислиха как може по-бързо обществото ни да навакса пропуснатото през последните 20 години, да събуди интереса на българските деца към четенето и те да заемат достойно място в международните класации за четивна грамотност като PISA, PIRLS и др. 

Акцентът на кръглата маса падна върху няколко основни проблема – личният пример и фокуса върху четенето в семейството; училищните практики и обучението на самите учители; политиката на държавата и отношението на обществото към четенето като цяло. Добри практики и примери от конкретни инициативи споделиха от регионален инспекторат Смолян, от Държавната агенция за българите в чужбина, от Сдружение „Платформа АГОРА“ и от библиотека в Цариброд, Сърбия.

Кампанията „Забавното лятно четене“ се осъществява от сайта Аз детето в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно- информационна асоциация, Заедно в час, с подкрепата на UNICEF и с любезното съдействие на ЧЕЗ – България. Медийни партньори на събитието са Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

kragla_masa_1.jpgkragla_masa_3.jpg kragla_masa_2.jpgkragla_masa_4.jpg

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.