Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2014 arrow Честит Ден на будителите!
Честит Ден на будителите! Печат
1 ноември
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ КОЛЕГИ!

Библиотекарите празнуват 1 ноември – Денят на будителите. С преклонение пред делата на титаните на българския дух, които са ни съхранили като народ. И с една тихо изричана надежда, че библиотекарите също носят, макар и частица, от този огън, който раздира мрака, носи светлината на знанието и движи света напред.

Дали могат да се родят будители днес? Кой би дръзнал да мери ръст с такива великани на духа, като Св. Иван Рилски и Паисий, Ботев и Левски, с толкова мъченици, светци и книжовници от славните страници в българската история? Будителите са особено необходими в трудни времена на преход и кризи. Защото тогава е нужна сила за градеж, вяра за бъдеще и любов за състрадание, солидарност и доброта. Тогава е нужен пример за подражание.

Времената се променят, променя се същността на будителството. Днес будители са учителите и писателите, смелите и иновативните хора, и библиотекарите.  Новаторите, които посвещават ума и способностите си на човешкия прогрес, но и тези, които стимулират духовната енергия, възраждат и предават на поколенията общочовешките ценности и постиженията на световната наука и култура.

Библиотекарите, защото те държат ключа към непреходното, нетленното и вечното. В библиотеките е истинското богатство на хората и винаги е било там. Библиотекарите събират знаците за всичко стойностно, създадено от човечеството  и искат съвременниците да знаят, да прочетат, да се поучат и да продължат напред. Само в библиотеките днес всички хора могат да намерят сигурност, спокойствие и устои за своето бъдеще. Библиотекарят води хората през огромното пространство на безграничната информация и намира за всекиго най-полезните пътища. В библиотеката се събужда любовта към четенето, книгите и безкрайното човешко знание. Днес знанието и информацията са неотменна част от ежедневието, от динамиката на всекидневното общуване в работата и бита. Но там някъде, в библиотеките, наред с технологиите, се пази духът на предците. За да оцелеем като съвременни хора: 
     силни със знанието, но и верни на доброто, 
     загледани в бъдещето, но виждащи човека до себе си,
     устремени към един по-добър свят, който самите ние създаваме.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛИ!
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.