Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                        
АРХИВ

    Общо събрание на ББИА       
  16 юни 2020 г.  
Библиотечен манифест към Европа
a-library-manifesto-for-europe.jpg
COVID-19
Пътуващите сандъчета 
Пътуващите сандъчета

Конкурси

Националeн младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”  
Стара Загора 2020   Срок за изпращане на творбите:
30 септември 2020 г.
Национален календар     
на библиотечните инициативи през 2020 г.
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Евродепутати на посещение в български библиотеки Печат

В рамките на Програмата „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация „Четмо и писмо“ на Н.K.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, стартира нова инициатива – „Members of European Parliament Library Champions“. Тя за първи път ще обедини представители в Европейския парламент, които биха работили в полза на обществените библиотеки и биха подкрепили бъдещи действия за тази кауза на местно и европейско ниво.  Като начало се предвижда евродепутатите да посетят обществена библиотека в своята родина. През м. септември 2014 г. бяха организирани първите две събития от инициативата – посещение на евродепутата Антанас Гуога в обществена библиотека в Литва и на Председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в градската библиотека в Кьолн.       
Българската библиотечно-информационна асоциация отправи покана към българските представители в Европейския парламент да се присъединят към инициативата и да планират посещение на обществена библиотека в България. Много от тях изразиха готовност да се запознаят с работата на обществените библиотеки. В края на м. октомври г-н Емил Радев посети Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна, а в края на м. ноември г-н Момчил Неков и г-н Илхан Кючюк посетиха съответно Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра и Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" – Ловеч.
На 13 декември гост на Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" – Пазарджик беше г-жа Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. По време на посещението й в библиотеката към нея се присъединиха кметът на Пазарджик Тодор Попов, представителят на Програма „Обществени библиотеки 2020“ Йеле Веник и председателят на ББИА Снежана Янева.
На 23 декември г-жа Ева Паунова бе гост на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а на 5 януари 2015 г. г-жа Мария Габриел посети Столична библиотека. Очакваме и други посещения. 
Изказваме нашата благодарост на всички евродепутати, които се включиха в инициативата, и им пожелаваме крепко здраве и много успехи през Новата 2015 година!

 
Следващ >
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2020 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.