Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2015 arrow За втора поредна година сайтът "Аз чета" организира кампания "Пусни книга на свобода"
За втора поредна година сайтът "Аз чета" организира кампания "Пусни книга на свобода" Печат

Аз чета За втора поредна година организаторите от сайта “Аз чета” и българската Буккросинг общност си поставят амбициозната задача да превърнат столицата и други градове в България в територия на свободните книги чрез предизвикателството “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” по случай Световния ден на книгата и авторското право. На 23 април 2015 г., когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града ще бъдат “освободени” над 500 книги чрез инициативата Bookcrossing, като по този начин те ще напомнят, че книгите и четенето са активна част от ежедневието на града и хората в него.

В рамките на кампанията се планира да бъдат проведени следните дейности:
- Регистриране и “пускане” на повече от 300 книги от страна на “Аз чета” и партньори на инициативата на 23 април;
- Активна медийна разгласа с помощта на медийни партньори на национално и регионално ниво, разгласа с печатни материали, интернет и социални мрежи, с която да се стимулират възможно най-много хора да се включат също в инициативата и сами да регистрират и пуснат книги на 23 април;
- Популяризиране на съществуващите Bookcrossing зони в София и страната и насърчаване на създаването на нови такива зони за свободна размяна на книги.

Като партньори на кампанията Ви предлагаме да се включите чрез следните възможности:
- Откриване на Bookcrossing зона във Вашата библиотека или на друго подходящо място;
- Разпространяване на информацията до Вашите читатели;
- Провеждане на буккросинг събития на 21 или 23 април, например:

  •  представяне на Буккросинг в игрова форма пред малките читатели с помощта на “Пътуващите сандъчета”,
  • информиране и поощряване на малките читатели да се включат в конкурса за детска рисунка “Книги- пътешественици”,
  • помощ от страна на Вашите служители при регистрирането на книги на сайта www.bookcrossing.com,
  • демонстрация на сайта на компютри на територията на библиотеката,
  • поставяне на информационни  материали на кампанията и Буккросинг във вашата организация,
  • други идеи от Ваша страна.

При заявен интерес от Ваша страна ще Ви изпратим линкове към информационни брошури и образци на етикети, създадени специално за инициативата, както и видео с инструкции за процеса на регистрация на книги в сайта bookcrossing.com.

Какво е Bookcrossing?
Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта www.Bookcrossing.com. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.

За сайта “Аз чета”
“Аз чета” (www.AzCheta.com) е най-голямата българска онлайн медия за книги и четене. С изградената онлайн общност от няколко десетки хиляди потребители, сайтът е основен източник на информация за най-новото в света на книгите в българското интернет пространство.
“Аз чета” организира целогодишни кампании за набиране на книги за социални институции и стимулиране на четенето. Сайтът е партньор на най-големите инициативи у нас, свързани с книгите и четенето.
През 2013 година създателят на сайта – Александър Кръстев, е отличен от Асоциация българска книга с годишната награда Рицар на книгата в категория онлайн медии.

За контакти:
Милена Златарова
Редактор „Буккросинг“
Координатор на Буккросинг събития
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.