Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                        
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият”
Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият” Печат
logo_ruse1.jpg
На 27 април 2015 г. в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се открива Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият“, посветена на 110-годишнината на родения в Русе писател Светлозар Акендиев Димитров. Змей Горянин е автор на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Обвинен от Народния съд и осъден на една година затвор, поради което книгите му попадат в „Списъка на забранената литература“, а името му е заличено от литературния живот.
                                                             Програма на конференцията
В конференцията ще бъдат представени двадесет и два доклада и научни съобщения, които разкриват непознати и неизследвани до момента страници от живота и творчеството на писателя. За първи път ще бъде представен неизвестен мемоарен ръкопис на Змей Горянин, писан непосредствено след излизането му от затвора. Откритието е на Катя Зографова, директор на Националния литературен музей и носител на тазгодишната Награда за литературна критика Нешо Бончев. Участниците в конференцията ще се запознаят и с факти от съдебния процес срещу писателя. Автор на проучването е Татяна Прокопиева, представител на Адвокатската колегия в Русе, а доц. д-р Илко Пенелов, преподавател в Софийски университет Св. Климент Охридски, ще се спре на мястото на Змей Горянин в протоколите за унищожени книги през 40-те години. Детайли около недовършената автобиографична повест на твореца Червеният хотел ще очертае доц. д-р Вихрен Чернокожев от Институт за литература от БАН.
 
По време на конференцията ще бъде представена изложба от документи, книги и материали за живота и творчеството на Змей Горянин, съхранявани във фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе. В рамките на форума в Русенската библиотека ще гостува пловдивското издателство „Летера“, което ще представи най-новата си книжна продукция. Съпътстваща инициатива ще бъде прожекцията на документалния филм на Регионален телевизионен център - Русе „В примката на мълчанието“, посветен на Змей Горянин. Сценарист на филма е Виолета Радева, а режисьор – Елена Машкова.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.