Начало
Дигитални колекции
Връзки към сайтове
  Връзки към сайтове Видян
  Link   The BRICKS Community
Проектът BRICKS е иницииран и реализиран от Консорциум на различни културни институции от Централна и Източна Европа и е финансиран по 6. Рамкова програма на ЕС. В момента е отворен за присъединяване на нови участници. Проектът цели интегриране на съществуващите в отделните страни дигитални ресурси - различни дигитални колекции, дигитални библиотеки, музеи и архиви и осигуряване на свободен достъп за всички европейци до изградената единна система "Дигитална европейска памет" (European digital memory systems). Повече информация за идеята, целите и дейностите на инициативата, както и информация за условията за присъединяване на български културни институции към общността, работеща по проекта и ползваща натрупаната дигитална информация, може да намерите на уебсайта на проекта.
886
  Link   D-LIB Magazine
D-Lib Magazine е единственото електронно издание, насочено основно към изследването и развитието на дигиталните библиотеки, включително и към новите технологии, приложения, както и свързани с темата социални и икономически публикации. Списанието е месечно и излиза 11 пъти годишно. Пълното съдържание на списанието, както и целият му архив по години, са достъпни безплатно на уебсайта на D-Lib. Основна цел на списанието е своевременната и ефективна обмяна на информация в професионалната общност на хората, занимаващи се с дигитални библиотеки. За постигане на тази цел, всички статии и публикации са издействани или подбрани на принципа на доброволното предоставяне. За всякакви въпроси и коментари относно списанието, както и при желание да сътрудничите на D-Lib Magazine, може да изпратите e-mail на editor@dlib.org.
720
  Link   ECHO - European Cultural Heritage Online
1322
  Link   The European Library
Европейската библиотека предоставя възможност да се търси в съдържанието на националните библиотеки на европейските страни. Дава достъп освен до електронните каталози и до дигиталните колекции, предоставени от тези библиотеки. Партньор от България е Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
1291
  Link   Europeana
Мрежата Европеана на Европейската дигитална библиотека предоставя свободен достъп до 2 млн. артефакта от европейското културно наследство - картини, книги, карти, снимки, филми и други, които са предоставени от колекциите на европейските музеи, библиотеки и архиви. Интерфейсът сега е на три езика - английски, френски и немски, но ще се допълва и с други езици. Партньор от България е Библиотеката на Нов български университет.
1367
  Link   EuropeanaLocal
Проектът EuropeanaLocal ще направи достъпно дигиталното съдържание, съхранявано от библиотеки, музеи и архиви на местно и регионално ниво чрез мрежата Европеана на Европейската дигитална библиотека. В резултат ще се обедини наличното разнообразие на материали от всички видове, култури и езици и ще бъде възможно създаването на голям брой интегрирани услуги, както и прибавяне на добавена стойност за потребителите от Общността, а също така и от отделните страни. Партньор от България е Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.
862
  Link   MICHAEL Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe
Проектите MICHAEL и MICHAEL Plus са финансирани с помощта на програма на Европейската комисия (eTen programmе), с цел да се въведат нови услуги за подпомагане на европейското културно наследство. MICHAEL първоначално е партньорски проект на Франция, Италия и Великобритания за създаване на портал на базата на платформа, разработена във Франция. По-късно MICHAEL Plus разширява проекта MICHAEL, като присъедини Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Малта, Холандия, Полша, Португалия и Швеция. Партньор от България е Централната библиотека на БАН. Двата проекта са насочени към интегрирането на национални инициативи в дигитализирането на културното наследство и към съвместното функциониране на национални културни портали с цел да се подпомогне достъпът до дигитални източници от музеи, библиотеки и архиви. В резултат е създадена международна информационна услуга, която позволява на потребителите да търсят, преглеждат и проучват описанията на източници, пазени в институции из цяла Европа.
1056
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.