НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "ЧЕТЯЩА БЪЛГАРИЯ"
Инициирана от Асоциация "Българска книга"
СБИР - основен партньор в кампанията


Програмата ще се изпълнява в няколко основни направления.

Меморандум относно:
Разработването на национална политика за четенето, изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия за устойчиво развитие на българското книгоиздаване, книготърговия, библиотеки и народните читалища в процеса на присъединяване на Р България към Европейския съюз.


Национална кампания за отбелязване на Международния ден на книгата и авторското право 23 април 2006 г.

Асоциация “Българска книга”, съвместно с Министерството на културата, Столична община, Съюза на библиотечните и информационни работници и своите членове – книгоиздатели и книготърговци, стартира национална кампания за отбелязване на 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. Медиен партньор на кампанията е БНТ, която ще следи и отразява събитията, свързани с честването.

Международният ден на книгата се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия - страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.

По повод Международния ден на книгата и авторското право се предвиждат серия от инициативи и събития в цялата страна:

От 17 до 23 април в 30 града и 7 села в страната се проведе Маратон на четенето. Студенти, наши автори, артисти, интелектуалци и обществени личности прочетоха пред публика откъси от известни произведения за деца, книги от световната и българската класика в местните книжарници и библиотеки. Кметът на София г-н Бойко Борисов се включи в Националната кампания на 17 април в Детски отдел на Столична библиотека. От 19 до 23 април по покана на издателство “Сиела” в София бе световноизвестната американска авторка Елизабет Костова.

Програма на инициативите по градове

От 17 до 23 април всички любители на хубавата книга
са поканени да се насладят на удоволствието от четенето.

Споделено за Маратона

 

Bookcrossing e мрежа за свободно обменяне на книги, създадена от почитатели на книгата, която завладя цял свят. Думата “bookcrossing” вече е добавена в Оксфордския речник и означава: практиката да оставяш книга на публично място, за да бъде взета и прочетена от някой друг, който след това отново да я остави. / повече >>

Асоциация “Българска Книга” и издателство "СИЕЛА" на 20 април 2006 г. по повод Световния ден на книгата връчиха наградата “Рицар на книгата”. Отличени бяха журналистите от електронните и печатни медии с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България.
Наградата “Рицар на книгата” има за цел да поощри хората, чиято ежедневна работа е свързана с книгите. Това са тези, които с труда си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.
повече >>

Четенето - инвестиция в бъдещето. Разказваческо изкуство

Гьоте-институт, в партньорство със СБИР, Софийска градска библиотека, Регионална библиотека - Варна организират две разказвачески вечери и един уъркшоп с участието на Катарина Ритер. Г-жа Ритер разказва свои и взети "назаем" истории за деца и възрастни. Тя е една от основателките на форума за разказвачи в Мюнхен. / повече >>

Подписка за отпадне 20% ДДС върху книгите, учебниците и учебните помагала