Столична библиотека - София

Столичната библиотека участва в Националната библиотечна седмица с една обществено ориентирана програма. Ние вярваме, че подкрепата за библиотеките, на всички управленски нива, зависи най-много от подкрепата на обществеността, затова използвахме кампанията за привличане на нови ползуватели, на нови приятели и партньори и за популяризиране идеите на библиотекарите за ролята им в съвременния свят.

В рамките на Националната библиотечна седмица ние обявихме “Седмица без глоби”, в която закъснелите с връщането на заети книги читатели се освобождаваха от заплащането на глоба и “Ден на отворени врати”, в който всеки столичанин можеше да ползва библиотеката безплатно и да получи безплатен едногодишен абонамент. В този ден в Централната библиотека и двата й филиала – “Сердика” и “Люлин”, бяха издадени 139 безплатни едногодишни читателски карти на стойност 834.00 лв. Записаните нови читатели са с около 2,5 пъти повече от средното дневно записване в библиотеката. Подобна социално насочена инициатива се провежда за първи път в Столична библиотека и одобрението, което получи, от граждани и от колеги, ни прави убедени, че трябва да я превърнем в традиция. Появиха се идеи за обявяване на такива дни във връзка с някои празници като Великден, Коледа, 24 май. Убедени сме още, че при една по-добра рекламна кампания от предложението на библиотеката биха се възползвали много повече наши съграждани и особено онези, за които високите цени на книгите и таксите за ползване на библиотеките наистина се явяват бариера по пътя към книгата и информацията.

В Деня на отворени врати организирахме и две инициативи за деца. Във видеозалата на Библиотеката имаха възможност да гледат безплатно филма “Бетовен 3”, а в Зала “Надежда” – да се срещнат с писателя Златко Енев и да поговорят за новата му книга “Пустинята на призраците”. Поставихме начало на едно ново сътрудничество. Посетиха ни възпитаници на Социалния учебно-професионален център “Княз Борис I”, където се обучават деца в неравностойно социално положение. За тях беше организирана екскурзия в библиотеката, запознаване с професията “библиотекар” и присъствие на библиотечните инициативи в рамките на Седмицата. Децата останаха много доволни и изразиха желание за бъдещи контакти. Обсъдихме възможности за участието им в съботните занимания по моделиране и рисуване в Детския отдел на Библиотеката, за организиране на благотворителни изложби с изработени от тях предмети, за посещения на библиотекари в дома и други съвместни дейности.

В рамките на Националната библиотечна седмица организирахме и една интересна инициатива с цел да разпространим идеята за подкрепа на българските библиотеки и да популяризираме нашата библиотека сред по-голям кръг от обществеността. За целта използвахме добрите си контакти с Театър “Възраждане”, с който споделяме една сграда, и направихме представление на открито. На 21 май, пред централния вход на Библиотеката на пл. “Славейков”, ученици от Театралния колеж “Любен Гройс” играха пиесата “Желязното момче” пред спиращите се случайни минувачи. Всички те имаха възможност да прочетат специално подготвените за Националната библиотечна седмица материали за българските библиотеки като: “Някои факти за българските библиотеки”, “Обществените библиотеки – партньори на гражданското общество и местните власти”, “Обръщение на СБИР”. По време на представлението раздадохме рекламни брошури на Справочно-библиографския и информационен център на Столична библиотека.

Интерес към програмата на Столична библиотека във връзка с Националната библиотечна седмица прояви журналистката Мая Стоева от Програма “Христо Ботев” на БНР. Интервю за сутрешния блок даде Диана Велкова – един от организаторите на събитията.