НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА
12 - 16 май 2008


Споделено...

 

Монтана

 

Варна

 

Плевен

Библиотеката при Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии (ПГМХТ) - град Плевен се присъедини към инициативите от Националната библиотечна седмица 12-16 май 2008 г.

• В първия ден 12 май, във фоайето на гимназията и в библиотеката бяха показани плакати, дипляни, стикери и фланелки, свързани с кампанията. По този начин се популяризираха основните цели и посланията на Националната библиотечна седмица. Този ден бе обявен за Ден на ученическото самоуправление – тогава ученичката от ХІ клас Петя беше библиотекар за един ден. Под ръководството на училищния библиотекар, тя успешно се справи със задълженията си: обслужваше читателите в заемната и читалнята, подреждаше книги в библиотечните фондове, разпредели периодичните издания и др. Библиотекарят за един ден беше запознат със задължителната документация на библиотеката, с въвеждането на новите книги от постъпването им в библиотеката до подреждането им във фондовете и заемането от читателите. За малкото време, което ученичката беше в ролята на библиотекар, тя остана доволна. Сподели, че професията библиотекар и харесва, въпреки трудностите, които в последните години съпътстват тези културни институции.
13 май бе обявен за Ден на отворените врати. Основната идея беше запознаване с библиотечните фондове и услуги, които училищната библиотека предлага. Всекидневно библиотекарят се стреми да популяризира дейността на библиотеката, с цел привличане на учениците от гимназията за читатели.
• Друга инициатива през Националната библиотечна седмица от страна на библиотеката при ПГМХТ град Плевен: библиотеката предостави информация на местен вестник “Посредник”, който запозна своите читатели (брой 93/16.05.2008 г., рубрика “Култура и образование”).
• Библиотеката при ПГМХТ даде възможност на своите читатели да изразят съпричастността си към съдбата на българските библиотеки. От 12 до 16 май бяха събрани подписи от читателите, които се обработиха и изпратиха до СБИР - град София.

 

 

Стара Загора

 

с. Куртово Конаре, обл. Пловдив

Кметът на село Куртово Конаре - г-н Кънев бе запознат с целите на кампанията получи рекламната тениска и печатни материали.
 
 
Кампанията ни бе подкрепена и от помощник постоянния предтавител на Програмата на ООН за развитие - г-жа Мария Златарева и на к.и.н. Дафина Герчева - Съветник по развитие на потенциала на обществото към ПРООН, представителство за Централна и Югоизточна Европа със седалище в Братислава.

 

Ямбол

От 12 до 16 май 2008 година в библиотеката на НЧ „Пробуда” се проведоха редица изяви, свързани с книгата и посветени на: 11 май - деня на библиотекаря; 24 май – деня на българската просвета и култура и на славянската писменост; Деня на град Ямбол „Свети Дух”; Националната библиотечна седмица:
- Седмица без глоби – върни своята „закъсняла” книга сега!
- Безплатна регистрация на нови читатели;
- Библиотекар за един ден – членове на клуб „Млад библиотекар”; обслужват читателите;
- Открити уроци „Тайнството библиотека” – екскурзия в библиотеката, беседи, литературни четения;
- Колективни посещения през цялата седмица.

На проведената среща с Анна Малешкова в камерна зала на читалището, Желяз Кондев – писател и издател на повечето й книги представи творчеството на авторката. Докато се четяха нейни стихове, биографията и творчеството й бяха представени по оригинален начин – слайдшоу показваше родното място – Валя Пержей в Република Молдова и издадените книги на Анна Малешкова до момента.

Приключиха обявените от библиотеката конкурси на тема „Книгата – дворец на мечтите”:
• Литературен конкурс за написване на разказ, есе, стихотворение, приказка;
• Конкурс за детска рисунка.
Библиотекарите: Кирова и Стефанова благодарят на своите читатели и всички, изпратили творби за участие. Използваме възможността да поздравим тях, и приятелите на читалището с предстоящия светъл празник – 24 май.
На наградените – честито!

 

с. БРАНИ ПОЛЕ, общ. РОДОПИ, обл. ПЛОВДИВ

Библиотеката при Читалище "Н. Й. Вапцаров" с. Брани поле се присъедини към инициативите от Националната библиотечна седмица 12-16 май 2008 г.

12 май - бе осъществена Среща с депутата от 16 МИР Милен Велчев, който бе запознат с целите на кампанията, получи рекламните печатни материали. Обърна се внимание на това, че работещите в читалищните библиотеки чувстват липсата на нормативна уредба и мотото "Библиотеките на дневен ред" се оказва много навременно.

Същият ден кметът на селото - г-жа М. Тафрова, получи Обръщението на СБИР и с готовност се присъедини и подкрепи подписката в защита на Закон за обществените библиотеки.

14 май беше ден на отворени врати. Учениците от 8 клас излъчиха "библиотекаря за един ден" - Нели Петева и информационен работник Милена Анастасова. Под ръководството на читалищния библиотекар те успешно се справиха с ежедневните задачи по обслужването на читателите, задължителната документация на библиотеката, подреждането на книгите по стелажите, извършването на справки, ползването на каталозите, както и заемането на литература.

15 май бе обявен за ден за безплатно ползване на Интернет. За деня само двама читатели се възползваха от тази услуга.

 

Враца

На 12 май във фоайето на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца бе открита изложба с отличените творби от конкурса „Дух и материя”, посветен на 130-годишнината от рождението на видния скулптор Андрей Николов, роден в гр. Враца. В конкурса взеха участие 77 деца със 138 творби. Жури от 4–ма утвърдени врачански художници отличи с предметни награди 24 участници в 3 възрастови групи в разделите живопис, графика и скулптура и малка пластика.

На 13 май се проведе организираната среща-разговор на читатели с Теодора Димова и представено нейното творчество.

В детска градина „Българче” на 14 май бе организирана среща на децата и малките читатели с детската писателка и поетеса Ели Томинска.

На 15 май бе организирана среща на колектива на библиотеката с членовете на комисията по култура към Общинския съвет гр. Враца, която премина изключително ползотворно и за двете страни.

Библиотечни специалисти от регионалната библиотека и от читалищните библиотеки в областта посетиха на 16 май Областната библиотека в гр. Крайова, Румъния и обмениха опит в областта на библиотечното дело.

През националната библиотечна седмица бяха реализирани следните инициативи:
- в обслужващите отдели бяха организирани посещения на ученици от училищата „Васил Кънчов”, „Св. Софроний Врачански” от началните и горни класове;
- в инициативата „библиотекар за един ден” се включиха 20 ученици от горните класове на училищата във Враца;
- от възможността за безплатен читателски абонамент се възползваха 702 читатели на библиотеката;
- в Детския отдел на библиотеката бе подредена изложба на книги с автографи от автори, гостували на отдела;
- отдел „Заемна за дома” организира анкета с нейните читатели за ползването на библиотеката;
- в читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки” се проведоха практически занимания с ученици за търсене на литература по определени теми;
- за пропагандиране на инициативите на библиотеката през националната библиотечна седмица бяха изработени нагледни материали, които бяха разпространени във всички училища на гр. Враца;
- с подготвената от отдел „Автоматизация” мултимедийна презентация „Библиотеката и книгите”, бе организирано представянето и в началните училища в града;
- всички инициативи през националната библиотечна седмица бяха отразени от местните телевизии, радиа и вестници;
- събрани бяха повече от 800 подписа в подкрепа на инициативата на библиотечната колегия за приемане на закон за обществените библиотеки.
По-подробна информация може да намерите на адрес: http://www.libvratsa.org/index.php?location=news


София

НАЦИД - Централната научно-техническа библиотека с Библиотечно-информационен комплекс по педагогика се включи в инициативата на СБИР Национална библиотечна седмица "Библиотеките на дневен ред!".

14 май - Ден на отворените врати за EBSCO publ., когато на малки групи читатели бяха демонстрирани различните възможности на базите данни.

15 май - Ден на отворените врати. Основната идея беше посещения и запознаване с библиотечните фондове, услугите и възможностите, които библиотеката предлага на своите читатели. През целия ден се извършваше безплатна регистрация на читатели, от която се възползваха 32 нови. На желаещите посетители представихме нашия уеб сайт и възможностите за информационно осигуряване. До края на месец май предлагаме безплатно ползване на Интернет.

16 май - Празнична среща на поколенията. Събрахме наши пенсионирани колеги – библиотекари. Срещата премина в изключително топла и сърдечна атмосфера, изпъстрена с мили спомени. Намеренията ни са това да прерастне в ежегодна традиция, свързана с Деня на библиотекаря - 11 май и 24 май.

   

Във фоайето на библиотеката беше подредена изложба на тема "Новите информационни технологии в библиотеките" (Новите постъпления в библиотеката), раздаваха се дипляни, стикери и разделители, свързани с кампанията.
Библиотеката даде възможност на своите читатели да изразят съпричастността си към съдбата на българските библиотеки, да се запознаят с целите и необходимостта от законова уредба и да подкрепят с подписа си отвореното писмо до министъра на културата за внасяне в НС на Закон за общественните библиотеки. От 12 до 16 май бяха събрани 98 подписи.

 

Хасково

Националната библиотечна седмица в РБ "Христо Смирненски" - Хасково

 

Бяла Слатина

В Деня на отворените врати в библиотеката на НЧ "Развитие" - Бяла Слатина, новозаписаните читатели са 12 на брой. През цялата седмица се забеляза осезателно увеличение на посещенията в библиотеката, което определено се дължи и на проведените инициативи. На много от тях като награда за участниците дадохме „почетни” читателски карти и те ще могат да ползват услугите на библиотеката до края на годината безплатно. Младите библиотекари-мениджъри за един ден получиха също такива карти – те бяха 7 момичета. Участниците в проявите „Да пеем заедно” и „Да тропнем хорце” са също вече наши читатели – 30 деца. Или общо записаните читатели са 49.
Ние, работещите в библиотеката, се чувстваме удовлетворени от това, което се случваше в библиотеката през тази седмица. Усетихме съпричастност и разбиране от съгражданите ни, а колегите ни от читалището приеха присърце всички идеи, които осъществихме.

Линкове към проявите през Националната библиотечна седмица:

 

Велико Търново

Кампанията в подкрепа на Закона за обществените библиотеки в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” стартира на 9 май по време на честванията на Деня на Европа и откриване на изложбата “50 години Европейски парламент”. На празника гостуваха представители на Община Велико Търново - зам.-кмет по културата Йордан Грозданов, Теодора Каленска - директор на Европейски информационен център за България, Цветомир Бояджиев - PR на ЕИЦ, представители на културни институции, ученици, учители и потребители на библиотеката.

 
 


В подкрепа на Закона за обществените библиотеки поставиха своя подпис:
• общо: 552 подписа
• на граждани: 378 подписа
• на институции и организации, представени от конкретни лица-ръководители на институциите: 76 подписа
• на библиотекари: 88 подписа
• на библиотеки: 10 подписа

Мероприятия, свързани с Кампанията Национална библиотечна седмица:

 

Мездра, обл. Враца

В библиотеката при НЧ "Просвета" - гр. Мездра и библиотеката при читалището в с. Долна Кремена бяха събирани общо: подписи от 37 граждани, от 4 организации, от 5 библиотекари, или всичко - 46 подписа в подкрепа на искането за приемане на Закон за обществените библиотеки.
На 13 май 2008 г. от 17 часа в в Заседателната зала на Община Мездра се осъществи среща на библиотечната общност със съветниците от „Комисията по образование, култура, спорт, туризъм и младежки дейности”, които бяха запознати с инициативата на СБИР, с програмата и целите на Националната библиотечна седмица, с библиотечната мрежа на община Мездра, с текущи проблеми. Съветниците се подписаха в подписката като граждани.
На 13 май 2008 г. библиотекари се срещнаха и с Кмета на Община Мездра, който също бе запознат с инициативите и с проблеми на библиотеките.
На 14 май 2008 г. в рамките на библиотечната седмица беше осъществено представяне на книгата на Димитър Воденичаров „Капалици”.
На 14 май 2008 г. беше излъчен репортаж по местната кабелна телевизия „Медиа +” за проявите и срещите в НБС и гражданите бяха запознати с искането на библиотечната общност за приемането на Закон за обществените библиотеки.
Бяха налепени плакати из града, в обществени сгради, раздадохме дипляни, разделители, картички.

 
     
 

 

Троян

Библиотека при НЧ "Наука" - Троян

КТ "Спринт", Троянски глас", "Троян 21" - медиите в Община Троян подкрепиха с публикации кампанията "Библиотеките на дневен ред" през Националната библиотечна седмица 2008, обявиха подписката в подкрепа на законопроекта и отразяваха библиотечните изяви през седмицата.

Подписката в подкрепа на проектозакона организирахме на два етапа – подписка в библиотеката и при други изяви с помощта на доброволци от кръга "Приятели на библиотеката", в резултат на което писмото до министър Данаилов е подкрепено с подписи от 576 граждани, от 21 институции и неправителствени организации, училища и 9 библиотекари от Троян.

12.05.2008 г.
Семинар с библиотеките от селата в общината бе организиран от читалищната библиотека в Троян и отбелязване професионалния празник на библиотекаря.

Среща с представители на законодателната и местната власт - поканихме и се отзоваха на поканата: Народната представителка Донка Михайлова, кметът на Община Троян Минко Акимов, зам.-кметът – Мариан Балев, председателят на Общински съвет – Ангел Балев, представители на комисията Образование и Култура при ОбС – Троян, кметът на Община Троян 1992-1995 г. Константин Фичев, библиотекари от общината, представители на медиите.

13.05.2008 г. Кръгла маса с представители на неправителствени организации, културни и образователни институции, граждани.

На двете срещи бе представена презентация и дискутирано състоянието на библиотеките в общината, дискутиран бе законопроекта за обществените библиотеки. Получена е принципна подкрепа за законопроекта.

14.05.2008 г. Представяне пред троянска публика с участието на ст.н.с. Ерика Лазарова и Тодор Коруев книгите "Балканобългарски титанизъм" и Ученият срещу политика д-р Найден Шейтанов" на ИК "Захарий Стоянов". Найден Шейтанов е философ и народопсихолог, принадлежащ към кръга "Златорог", роден в Троян.

15.05.2008 г. Участие в кръгла маса, организирана от Регионална библиотека – Ловеч. Поканени бяха библиотеките в общинските центрове и Кметовете на общините. Троян бе представен от ресорния зам.-кмет Мариан Балев и представител на библиотеката.

12-24 май 2008 г. Първо посещение в библиотеката на първокласници от троянските училища и випускници на детските градини.

   

 

Силистра

Националната библиотечна седмица за Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра започна на 9 май и завърши на 17 май 2008 година. Тя премина динамично, разнообразно, изключително ползотворно, отговорно и с конкретни измерения. / Повече

 

Никопол

Библиотеката при НЧ "Напредък 1871” направи никополчани съпричастни на кампанията "Национална библиотечна седмица 12-16 май 2008". / Повече

 

Тутракан

Детският отдел на библиотеката при ОН Читалище "Н. Й. Вапцаров" взе активно участие в Националната библиотечна седмица от 12-16 май.
Предварително направихме разгласяване по местия радиоцентър за предстоящата седмица и инициативите на библиотеката, отправихме покани към всички учители и ученици да участват в тях.
Всеки ден имаше колективни посещения на ученици от начален курс, като първокласниците бяха поканени на "Екскурзия в библиотеката". Второкласниците взеха участие в конкурса за литературно четене, посветен на 115 г. от рождението на Калина Малина, като наградихме най-добрите четци.
А за другите ученици подготвихме подходящи литературни игри. Уредихме изложба в Детския отдел от рисунки, изработени в новооткритото творческо ателие в библиотеката, където всяко дете, което е читател на библиотеката, може да работи .
Единият ден от седмицата бе предоставен на читатели да обслужват своите връстници. Възможността да бъдат библиотекари им достави голямо удовоствие.
През тази седмица бяха дарени 21 книги, а безплатно се записаха 42 деца.
В подписката за ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ се включиха 80 читатели - ученици и учители от училищата в града ни.

 

с. Нова Черна , общ. Тутракан, обл. Силистра

Библиотеката при НЧ „Васил Йорданов” - село Нова Черна, обл. Силистра се присъедини към инициативата на Националната Библиотечна седмица. Всички общественици, организации и читатели отстояваха една обща позиция и тя е Законът за обществените библиотеки. В мероприятията се включиха Председателят на Общински съвет г-н Мариан Ганев и Председателят на постоянната комисия по образование и култура в гр. Тутракан г-жа Мирела Станкова, на които бяха връчени Обръщението на СБИР и рекламни материали. Своят подпис положиха: 212 сегашни и бъдещи читатели, 15 институции, 18 библиотекари и 7 библиотеки. Това показа, че заедно ще постигнем повече!

 

 

Свищов

Библиотеката на Първо бългрско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" - гр. Свищов по време на Националната библиотечна седмица 12-16 май 2008 г. беше посетена от ученици и студенти, които с интерес и благоговение се докоснаха до уникалните ръкописи и старопечати от 16-и век, съхранявани във фонда на библиотеката. С трепет и почитание наблюдаваха 440-годишния ръкопис "Четвероевангелие" от 1568 г. и 255-годишния СВИЩОВСКИ ДАМАСКИН от 1753 г. Представянето на уникатите бе съпроводено с беседи за книгопечатането и преписването на книгите в скрипториумите. Студентите с интерес разглеждаха приписките в ръкописите. Учениците, посетили библиотеката през НБС, бяха запознати с професията "БИБЛИОТЕКАР", както и с начина на уреждане на една библиотека и взеха първия си урок за работа с каталог. Най-голямо впечатление им направиха едни от първите учебници, печатани в Свищов - "Чистописание за българските юноши" от Емануил Васкидович и Георги Владикин, 1858 г. и "Буквар за първоначалните ученици" от 1857 г.