Научно-практическа конференция

Четенето - инвестиция за бъдещето
Насърчаване на четенето в България и Германия


11 ноември 2005

Целодневен уъркшоп с г-жа Сабине Мене
от 9.30 до около 17.30 часа

ЛезАрт Берлин
Берлински център за детска и юношеска литература

http://www.lesart.org


Ползвайки средствата на всички изкуства и медии ЛезАрт развива творчески модели за литературно-естетическо образование. Тези модели изхождат от жизнения опит на децата и юношите като зрители и читатели.

Какви естетически сигнали от книгите вълнуват и стимулират децата? Какво пространство за среща и преход между естетическия и реалния свят предлагат текстовете или образите? Какви предмети, думи, картини, шумове, мириси, пространства или ситуации напомнят някакви истории или могат да доведат до написване на истории?

В какъв собствен свят от думи, картини или игри могат да бъдат превърнати? Може ли това да бъдат колажи, снимки, стихове, разкази, песни, пантомими, плакати, кукли, скулптури, сценки, токшоу, театрални представления, мултипликационни филми... вестници?

Уъркшопът има за цел въз основа на конкретни примери да представи творческите аспекти на работата за образоване на децата и юношите като читатели и преди всичко за участниците в уъркшопа те да станат практически усвоими и полезни. Референтката г-жа Сабине Мене ще покаже чрез представянето на шест избрани и премирани илюстровани книги как разбира и прилага литературното образоване и подкрепа на четенето Центърът за насърчаване на четенето.

Ние ви каним най-сърдечно на уъркшопа и ще се радваме, ако чрез това мероприятие пренесете във всекидневната си работа някои нови идеи или дори нови възгледи!


Мероприятието ще се състои в конферентната зала на Гьоте институт, ул. Будапеща 1, София
http://www.goethe.de/sofia