Новини Архив 2006

23 ноември 2006

Покана за участие в 15-та Европейска конференция по четене, която ще се проведе в Берлин, Германия от 5 до 8 август 2007 г.

http://www.dgls.de/conference/


23 ноември 2006

Регионални семинари "Библиотеката - Обществен информационен център" по проект ABLE се провеждат през месеците ноември и декември 2006 в градовете Шумен, Гоце Делчев, Монтана, Пловдив, Димитровград и Бургас.

Участниците в семинарите получават и второто редактирано и допълнено издание на наръчника "Библиотеката - Обществен информационен център: Ръководство за планиране и изграждане". Книгата в .pdf формат е публикувана на интернет страницата на СБИР и може да бъде изтеглена от тук.

Фотогалерия


22 ноември 2006

Асоциацията на университетските библиотеки информира, че сайтът на сдружението е достъпен в Интернет на адрес: http://www.libsu.uni-sofia.bg/aub/.
В него може да следите за всички актуални новини, свързани с инициативи и предстоящи прояви на Асоциацията на университетските библиотеки или на библиотеки при висши училища. Рубриката "За АУБ" запознава с мисията, основните цели и задачи, с програмата и условията за членство. Изчерпателно, с разнообразни материали и снимки, се представя и документира всяко организирано събитие. В "Услуги" са обособени услугите и ресурсите, които предоставят библиотеките - членки на сдружението. Страницата "Издания" съдържа актуални публикации, свързани с библиотечно-информационната сфера и със съвременното развитие на университетските библиотеки, както и електронния вариант на "Информационен бюлетин на Асоциацията на университетските библиотеки". Предложени са полезни връзки към библиотеки, информационни центрове, библиотечни сдружения у нас и по света. На e-mail: aub@libsu.uni-sofia.bg авторите на сайта очакват мнения, препоръки и предложения.
Интернет порталът е още едно активно средство в изпълнение на мисията на Асоциацията на университетските библиотеки да съдейства за подобряване и развитие на библиотечно-информационното обслужване в сферата на висшето образование в България, за укрепване на професионалната общност на университетските библиотеки и за утвърждаване на активната им роля в информационното общество.


22 ноември 2006

Уважаеми колеги,

УС на СБИР се зае с реализирането на идеята за изготвяне и публикуване на Национален календар на библиотечните инициативи през 2007 г.

Календарът на библиотечните инициативи може да включва:
- конференции (научни, научно-практически)
- семинари (квалификационни и др.)
- регионални и национални кампании - НБС, Маратон на четенето и др. п.
- юбилейни тържества и годишнини на библиотеки и библиотекари
- стартиране на проекти, откриване на обновени структури на бибилиотеки - отдели, ОИЦ и др. п.

За тази цел Ви молим да ни изпратите информация за планираните от Вас прояви през 2007 г., които смятате, че могат да бъдат включени в календара. Информацията да съдържа наименование, вид на инициативата и дата или период на провеждането й.

Писмата си изпращайте до 20 декември 2006 г. на e-mail: tonyd@tu-sofia.bg


22 ноември 2006

На 17 ноември 2006 г. официално бe открита Втората национална дарителска кампания “Книги на моето детство” на Българския Червен кръст и Coca-Cola. Тя се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката г-н Даниел Вълчев и с подкрепата на Съюза на библиотечните и информационните работници.

повече »


21 ноември 2006

Уважеми колеги,

В Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” са получени дипляни от Европейския съд в Люксембург. Предлаганата информация за дейността на Съда е на английски, френски и немски език.
Моля тези от Вас, които желаят да вземат издания за библиотеките си, както и за разпространение в региона, да се обадят в отдел “Официални издания” (тел. 988 2811/320; раб. време: от понеделник до петък, от 8.00 до 17.00 ч.).
За ваше удобство има оставено известно количество и в отделите “Комплектуване” и “Депозит”.

Ели Попова
popova_ofi@nationallibrary.bg


21 ноември 2006

Списание “БИБЛИОСФЕРА” стана на шест години. Издаването на електронно списание "Библиосфера" е замислено в началото на 2001 г. с идеята да отразява не само дейността на библиотеката на Нов български университет, но и новости от библиотечната практика. Целите, които екипът се опитва да следва, са свързани с популяризиране на библиотечно–информационните услуги, ресурси и представяне на различни позиции по актуални въпроси.

повече »


20 ноември 2006

На 22 и 23 ноември 2006 г. Регионална библиотека "П.Р. Славейков" - Велико Търново, съвместно с катедра "Библиотекознание и научна информация" при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде домакин на петата Национална научна конференция "БИБЛИОТЕКИ - ЧЕТЕНЕ - КОМУНИКАЦИИ".
Тази година научният форум е посветен на 105-ата годишнина от рождението на проф. Тодор Боров - видният български библиограф и по традиция ще се проведе в читалнята на библиотеката (Велико Търново, ул. Ив. Ботева №2).

повече »


3 ноември 2006

Семинарът на ИФЛА по междубиблиотечно заемане ще се проведе на 7 ноември от 12.00 ч. в зала 2 на Софийски университет (централна сграда, 1 етаж). Ще има указателни табелки за Ваше улеснение. Очакваме регистриралите се!

От организаторите


25 октомври 2006

Уважаеми колеги от библиотеките в София,

Атанаска Попова –
младата диригентка на Дамски хор „Морфова-Прокопова“ - гр. София, Ви кани да се включите в състава на хора.
Условията са две:
– да се явите на прослушване;
– да имате желание 2 пъти седмично да репетирате в красива зала, творческа атмосфера и приятелски взаимоотношения.
Заседателната зала на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – всеки вторник и четвъртък от 18.00 ч. до 19.30 ч.

Телефон за връзка: 0895 42 88 58 или на място в посочените дни и часове.


11 октомври 2006

Министерство на културата обявява конкурс за финансова подкрепа на библиотеките
за обновяване фондовете им с нова литература за повишаване на техните културни,
образователни и информационни възможности.

1. В конкурса могат да участват всички библиотеки в страната, като представят проекти, подготвени на основата на предварително проучени и установени читателски потребности.
2. Общата стойност на един проект може да достигне до 2000 лв. като 50% се осигуряват от Министерството на културата, а 50% от кандидатстващата организация.

Краен срок за подаване на документите в дирекция „Книга и библиотечно дело” един месец от датата на публикуване на обявата – 4 ноември 2006 г.
За повече информация : Дирекция „Книга и библиотечно дело” - тел.: 9400 930, 9400 844

повече »


10 октомври 2006

Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да Ви поканим на семинар на тема “Swets Information Services GmbH и услугите, които предлага на българските библиотеки”. Семинарът ще се състои на 25 октомври (сряда) 2006 г. от 14:00 часа в читалня “Акад. Стефан Панаретов” (2 етаж) на Централната библиотека на БАН (ул. 15 ноември №1, до Народното събрание). След семинара ще се има коктейл в клуб ресторанта на БАН.

Представителите на библиотеките, които не са от гр. София и имат интерес към семинара, могат да разчитат на възстановяване на разходите за път, нощувка и командировъчни.

С уважение:
Dirk Lens - Regional Manager of German office
Anne Bein - Member of the Management
Swets Information Services
Mainzer Landstrasse 625 - 629
65933 Frankfurt am Main
T +49 (0) 69 633 988 0
F +49 (0) 69 633 988 39
E info@de.swets.com

За контакти:
Сабина Анева
T 02/ 989 2544

E sabina@cl.bas.bg


10 октомври 2006

От 8 до 10 ноември 2006 г. в гр. София ще се проведе международната конференция „София 2006: Глобализация, дигитализация, достъп и опазване на културното наследство”.

Организационният комитет на „София 2006” най-учтиво Ви кани да участвате в конференцията.

За отделните прояви в рамките на форума има различен режим за достъп за участие, който можете да видите в програмата и да съобразите вашето участие и на ваши колеги от библиотеката или организацията. Официални покани ще бъдат изпратени до библиотеките допълнително.

повече »

Програма на бълг. език - PDF
Програма на англ. език - PDF


5 октомври 2006

Представяме на Вашето внимание анонс за предстоящия през м. ноември уъркшоп на ИФЛА в София по проблемите на междубиблиотечното заемане. По-долу ще да намерите подробна информация за предстоящото значимо събитие на английски и български език.

За повече информация се обръщайте към Красимира Ангелова (krasiangelova@yahoo.com) или към Ларс Леон (lleon@ku.edu).

повече на английски »
повече на български »


18 септември 2006

"Европейци в разговор"
една изключителна "библиотечна оферта"
на Гьоте-институт, Френския институт и Британския съвет за
Европейския ден на езиците 26 септември 2006
повече »


15 септември 2006

ELSEVIER със съдействието на Съюза на библиотечните и информационните работници и Националния център за информация и документация най-учтиво Ви канят на представянето на водещи интердисциплинарни бази данни.

Представянето ще се състои в Централна научно-техническа библиотека, бул. д-р Г. М. Димитров № 50 на 25.09.2006 г. (понеделник) от 11.00 до 16.30 часа. Участниците ще имат възможност да разгледат изложбата „Ядрена енергетика и опазване на околната среда”: литература от фондовете на ЦНТБ.

Покана

Бази данни, достъпни чрез уеб-базираната изследователска платформа Engineering Village 2


15 септември 2006

От 18 септември до 10 октомври 2006 г. в Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде подредена изложбата "Леонардо да Винчи. Художествената и техническата рисунка по времето на Италианския ренесанс".

15.09.2006 | Нетинфо

Оригинали на Леонардо да Винчи
ще бъдат показани в София


15 септември 2006

СБИР разполага с 2 копия на изложбата "Съвременната българска библиотека", която бе експонирана в Клуба на народния представител в сградата на Народното събрание по време на Националната библиотечна седмица 2006.

Всички библиотеки, които искат да представят изложбата в своите населени места, могат да подават заявки на e-mail: lib@fastbg.net или на тел./факс 02 9870734 в офиса на СБИР.


5 септември 2006

Една от дейностите на проекта ABLE е да създаде и поддържа указател от Интернет ресурси в областта на обществената информация.
Той е част от сайта на проекта и може да се ползва на следния адрес:
http://www.ableportal.bg/portal/.
За непрекъснатото обогатяване на портала като необходим и ценен инструмент за справки във всяка библиотека, приканваме всички обществени библиотеки да участват с продложения и препоръки.

повече »


31 август 2006

Управителният съвет на Съюза на библиотечните и информационните работници на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и с решение от 29.VІ.2006 г. свиква Общо годишно събрание на сдружението на 6.Х.2006 г. в 9.30 ч. в големия салон на Българската академия на науките, София, ул. 15 ноември 1, при следния дневен ред:

1. Откриване на общото събрание и избор на комисии за провеждането му;
2. Отчет на Управителния съвет на СБИР за дейността му през периода от 1.VІ.2005 г. до 6.Х.2006 г.;
3. Финансов отчет за приходите и изразходваните средства;
4. Дискусии;
5. Разни.

Поканват се да присъстват всички индивидуални и колективни членове на съюза.

Важно!
От колективните членове право на глас има само един представител - ръководителят на библиотеката или упълномощен от него представител. Пълномощното се предава при регистрирането на колективните членове.

Текстът на пълномощното можете да изтеглите от тук.

Текста на Отчетния доклад за дейността на СБИР за периода юни 2005 – септември 2006 година, който ще бъде представен на Общото годишно събрание, можете да изтеглите от тук.


30 август 2006

Фирма РС-ТМ ООД - София и библиотеката на Икономически университет - Варна имат удоволствието да Ви поканят на ХІІІ традиционен есенен семинар "АБ - днес и утре", който ще се проведе от 27 до 29 септември 2006 г. в библиотеката на ИУ - Варна. Тема на семинара: Обмен на библиографски данни и информационно обслужване с АБ – нови моменти и добри практики.

повече »


14 август 2006

В Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" бяха събрани над 107 000 тома книги за кампанията "Дари книга" по идея и под патронажа на Президента на Република България г-н Георги Първанов, която стартира 10 май 2006 г.
Инициативата се радваше на голяма подкрепа от страна на редица издателства, включиха се и много частни лица, които дариха книги.
Екип от Библиотеката обработи даренията и ги разпредели за над 147 читалища, включително за 19 училищни библиотеки, като на първо място са трите първи български читалища в Свищов, Лом и Шумен, празнуващи своя 150-годишен юбилей.
Досега повече от половината библиотеки взеха своите дарения, но остават доста библиотеки, които трябва да ги получат.
Молим за съдействието на всички библиотекари и библиотеки от страната за помощ при получаването на даренията. Всички колеги са наясно с недостатъчните пространствени възможности на Националната ни библиотека и затова приканваме до края на м. август библиотеките от приложения списък да намерят възможност да си вземат дарението.

За информация и съдействие:
Красимира Райнова: тел. 02 981 2334
Галя Дириманова: тел. 02 846 6077 и 02 988 2811, в. 316 и 270


16 юни 2006

Лекции по европейско информационно право
(с превод на български език)
(от 13.00 ч. до 16.15 ч. в периода 21-22 юни 2006 – 2 дни, 8 часа)

в
Катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика” към СУ “Св. Климент Охридски”
бул. Цариградско шосе 125, бл. 1, ет.4

Лекциите ще се четат от проф. д.ю.н. Ролф Хюпер,
Декан на Факултета по Информационни и комуникационни науки на Университета по приложни науки и изкуства в гр. Хановер, Германия

На всички участници в курса ще бъдат издадени сертификати от Хановерския университет!
Курсът е безплатен!

Молим желаещите да изпратят e-mail на Красимира Ангелова
krasiangelova@yahoo.com


13 юни 2006

Библиотеката на Американския университет в България и Български информационен консорциум
Ви канят на
Осмото издание на Деня на технологиите - 2006 г.
Семинарът ще се проведе на 23 юни 2006 г. (петък)
в Илиев център, Студентски град гр. София.

Програма и Допълнителна информация


18 май 2006

Президентът на България г-н Георги Първанов обяви на 10 май в Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" началото на Националната кампания "Дари книга". Инициативата има за цел да прикани гражданите да възродят традицията в семействата за даряване на книги на близки, роднини и приятели, и да призове издатели, бизнесмени, писатели и интелектуалци да помогнат на читалищни, училищни и други библиотеки.

СБИР подкрепя кампанията и съдейства за повече дарения на нови книги за библиотеките. Съюзът предостави на БНТ и на Народната библиотека списък на най-нуждаещите се библиотеки.


11 май 2006

На 11.05.2006 г., по повод Деня на библиотечния работник, в Монтана стартира Националната библиотечна седмица с организиране на областен семинар на тема "Библиотеките - обществен информационен център". Семинарът беше организиран от Община Монтана, Регионална библиотека и Регионален читалищен информационен център.

Поздравяваме всички библиотечни специалнисти от региона и страната с професионалния ни празник!

 

11 май 2006

Министър Стефан Данаилов поздрави библиотекарите в България с професионалния им празник

11 май 2006 | 16:04 | Агенция "Фокус"

Министърът на културата Стефан Данаилов поздрави библиотекарите в България с професионалния им празник – 11 май, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

“Горд съм, че българските библиотечни работници вече имат своя професионален празник. Особената и специфична мисия на библиотекаря е не само да участва в създаването, но преди всичко да се грижи за опазването на плодовете на човешката цивилизация, благодарение на което те оцеляват за идните поколения”. Това се казва в поздравлението на министър Данаилов до библиотечните работници в цялата страна. На днешното заседание на Министерски съвет 11 май беше обявен за техен професионален празник. Предложението 11 май да стане професионален празник на библиотекарите е направено от Министерство на културата.

“Днес славянската азбука вече е една от азбуките, на които Европейският съюз ще пише своята съвременна и бъдеща история. Ролята на библиотекаря ще бъде да запази това наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност!” – подчертава в приветствието си министър Стефан Данаилов.


21 април 2006

На 19 април се проведе Маратон на четенето в над 40 населени места на България.

Първата дама на България Зорка Първанова се включи в маратона на четящите във варненската Регионална библиотека “Пенчо Славейков”. Тя избра произведението на братя Мормареви “Войната на таралежите”.

Споделено за Маратон на четенето 2006


10 април 2006

Народно читалище "Постоянство" - Лом и Обществен фонд - Лом, с подкрепата на Каунтърпарт Интърнешънъл и Американска Агенция за международно развитие (USAID), обявяват Национален литературен конкурс за разказ и есе "Дарителството и приносът му за развитието на местната общност".
Срокът за изпращане на творбите е 30.04.2006. Отличените творци ще получат награда на името на основателя на НЧ “Постоянство” – Кръстьо Пишурка. Техните творби ще бъдат отпечатани в литературен сборник.

повече »


10 април 2006

Гьоте-институт, в партньорство със СБИР, Софийска градска библиотека и Регионална библиотека - Варна организират, в рамките на Националната кампания "Четяща България", инициативата "Четенето - инвестиция в бъдещето. Разказваческо изкуство" - две разказвачески вечери и един уъркшоп с участието на Катарина Ритер. Г-жа Ритер разказва свои и взети "назаем" истории за деца и възрастни. Тя е една от основателките на форума за разказвачи в Мюнхен.

повече »


29 март 2006

Български Информационен Консорциум има удоволствието да ви покани да присъствате на 20.04.2006 г. на втори семинар “Добри библиотечни практики” на тема: “Авторско право и библиотеки - теория, приложни полета и съвременна практика”.

Покана и програма


На 26 март 2006 г.

ни напусна

колегата, професионалистът, приятелят

Вера Христова Тренкова


In memoriam


27 март 2006

XVI Национална конференция на СБИР "С модерни библиотеки – достойно в Европа" ще се проведе на 8 и 9 юни 2006 в София. Организационният комитет Ви предоставя сигнална информация и се обръща към Вас с покана за участие. Актуалната информация за събитието ще получавате от интернет страницата на СБИР: www.lib.bg/konferencii.html.
Основни теми: Информационна политика на ЕС; Актуални проблеми на присъединяването за българските библиотеки и библиотечните специалисти; Българските библиотеки и информацията за Европа.
Желаещите да участват с доклад по темите на конференцията, трябва да подготвят резюме, което да изпратят най-късно до 1 май 2006 г.

повече »


23 март 2006

Библиотеката на Нов български университет и Български Информационен Консорциум имат удоволствието да Ви поканят на семинар на тема “SCOPUS” на 03.04.2006 г. от 15,00 до 17,00 часа в “Компютърен център 1” при Библиотеката на НБУ.

Покана BG / ENG


21 март 2006

На 16 март 2006 г. в АУЛА на Софийски университет “Св. Климент Охридски” се състоя Презентация на резултатите от проекта “Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки” на Съюза на библиотечните и информационни работници, с финансовата и консултантска подкрепа на Британския съвет в София. На събитието бе представено и изданието по проекта сборникът “Библиотеките, хората с увреждания и електронната информация” (печатна и електронна версия).


9 март 2006

От януари 2006 г. има промяна в международната ISBN система. Въвежда се ISBN-13 или EAN-13, т.е. бар кода за книгите.
От януари 2007 г. ще е валиден само ISBN-13. В преходната 2006 г. в книгите, в библиографските описания и в други електронни бази данни трябва да се дават и двата номера.

повече »


7 март 2006

VIII Национален фестивал на детската книга ще се проведе в гр. Сливен от 8 до 10 май 2006 г. под почетния патронаж на г-жа Зорка Първанова. Основен организатор на събитието е Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен.
В рамките на фестивала организаторите обявяват Национален литературен конкурс и конкурс за рисунка на тема "Пътешествие в света на приказните тайни и вълшебства", присъждат Национална награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване. Съвместно със Съюз на българските писатели Ви канят да вземете участие в Кръгла маса на тема "Съвременният детски роман – образци, тенденции, предизвикателства" и ще връчат Награда на Съюза на българските писатели (СБП) за нова детска книга (ръкопис).

повече »


1 март 2006

Екипът на проекта “Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки” Ви кани на Презентация на резултатите от проекта “Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки” на 16 март 2006 г., четвъртък, 12.00 ч., в АУЛА на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. На събитието ще бъде представено и изданието по проекта сборникът “Библиотеките, хората с увреждания и електронната информация” (печатна и електронна версия).
Въпреки приключването на срока на нашия проект, развитието на сайта ще продължи и очакваме и за в бъдеще вашите идеи и предложения на адрес accesseinfo@libsu.uni-sofia.bg или на public@libsu.uni-sofia.bg. Актуална информация за нови ресурси, услуги и дейности следете в сайта: http://www.libsu.uni-sofia.bg/project_access/.


24 февруари 2006

Стартира Национална кампания "Четяща България", инициирана от Асоциация "Българска книга". Основен партньор в кампанията е СБИР.
В рамките на "Четяща България" на 19 април 2006 г. ще се проведе Маратон на четенето в различни градове на страната. Проявата е по случай 23 април - Световен ден на книгата и авторското право. На тази дата от земния свят са си отишли Шекспир и Сервантес и това е поводът ЮНЕСКО да я определи за Ден на книгата.
С опита си на посветени, след 3-годишна реализация на Маратон на четящите хора, колегите от Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна се обръщат към всички приятели на книгата, усетили удоволствието на четенето, към хората с въображение, към четящите днес и челите някога, да бъдем заедно всички ние, хора различни в ежедневието, но единни в приключението "четящ човек" в Маратона на четенето през 2006 г.

Представяне на опита на РБ - Варна


23 февруари 2006

Доц. д-р Сава Василев предлага на Вашето внимание сборника "Владимир Василев - критикът, редакторът, естетът", посветен на една от най-знаменателните личности в българската литература. Съставителят и редакторът на книгата е и директор на Университетска библиотека на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".

повече »


14 февруари 2006

Библиотеката на Нов български университет и Български Информационен Консорциум имат удоволствието да Ви поканят на първия семинар “Добри библиотечни практики” през 2006 г. на тема “Съвременни подходи на комплектуване в българските библиотеки”. Семинарът ще се проведе на 27.02.2006 г. (понеделник) в Библиотеката на Нов български университет.

Покана, Програма и Допълнителна информация


27 януари 2006

През 2005 г. започна осъществяването на проекта “Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки” на СБИР, финансиран от Британския съвет. По проекта е създаден уебсайт http://www.libsu.uni-sofia.bg/project_access/. Основната идея на този Интернет портал е да обедини собствените електронни ресурси и бази данни на български библиотеки и да ги предостави за ползване до всички читатели, а чрез подходящ формат и до незрящите потребители. Обръщаме се към библиотеките с покана да се включат със собствени електронни ресурси в развитието на този ресурс.
На 16 март от 12.00 ч. в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се състои пресконференция и представяне на проекта и неговия сайт.

повече »


26 януари 2006

От 8 до 10 ноември 2006 г. в хотел „Родина” - София ще се проведе Международна научна конференция „София 2006: Глобализация, дигитализация, достъп и опазване на културното наследство”. „София 2006” за четвърти пореден път се организира от Департамента по библиотечен и информационен мениджмънт към Държавния университет Емпория, Канзас и Катедрата по библиотекознание, научна иформация и културна политика при Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Покана за участие


 

Обратно към Новини