Новини Архив 2007

 

30 ноември 2007

Уважаеми колеги,

За първи път Австрия, Германия и Швейцария ще участват на Международния панаир на книгата с общ щанд. Ще представим детски и юношески книги, издадени от издателства от тези страни през последните пет години. Каталогът на тези книги ще Ви предоставим на панаира, сега Ви изпращаме неговия електронен вариант. / Каталог

След официалното откриване на Международния панаир на книгата в НДК на 5 декември от 11 часа, ние Ви каним на чаша вино на нашия щанд номер 78. / Покана

С поздрави
Информация и библиотека
Гьоте-институт България


29 ноември 2007

Български Информационен Консорциум има удоволствието да ви покани на Национална годишна среща, която ще се проведе на 6.12.2007 г. (четвъртък) в Библиотеката на Нов български университет. / повече >>


21 номври 2007

На 16.11.2007 г. гостуващ лектор на Народна библиотека ”Иван Вазов” Пловдив беше Нанси Болт, Директор на проекта ABLE (Американско-български библиотечен обмен) за САЩ.
Работната среща е продължение от обучението „Библиотечното застъпничество”, проведено на 10 май 2007 г. за повече от 80 библиотекари от Пловдивска област.
На всички участници от първото обучение беше раздаден работен лист за определяне на ключовото послание на застъпническата кампания. Тези библиотекари от Пловдивска област, които попълниха и изпратиха листовете, бяха поканени на втората работна среща с Нанси Болт. На презентацията й "Ефективно лобиране" присъствуваха 36 участници, които се обучиха как успешно да довеждат библиотечните послания до законодателните органи, медиите, унивеситетските общности, обществениците и училищни дейци, т.е. до всички, които оформят общественото мнение за библиотеките.
Знанията за успешно лобиране ще помогнат на библиотекарите да комуникират успешно с всички законодателни органи от които зависи промяната на законодателството за библиотеките или друго административно действие.

На 7.12.2007 г. продължава третия етап от обучението за застъпничеството с темата ”Комуникативни умения на библиотечните специалисти” с лектор гл.ас. д-р Иванка Мавродиева от катедра „Реторика” на Философски факултет, СУ ”Климент Охридски”.

Стефка Илиева
методист в Народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив

   

21 номври 2007

На 19 ноември 2007 г. в Регионална библиотека "Николай Вранчев" - Смолян" се проведе семинар "Съвремената роля на публичната библиотека" с участието на библиотечни специалисти от читалищни и училищни библиотеки от област Смолян и Регионална библиотека. Лектор на семинара бе г-жа Нанси Болт.
След семинара г-жа Болт посети църковната библиотека при храм " Св. Висарион Смолянски".

Фотогалерия


20 ноември 2007

Поздравяваме Нели Стоилова - директор на Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра с новия пост - зам.-кмет на Община Силистра!

Успех, Нели!


20 ноември 2007

Уважаеми колеги,
Вече години наред Информационният център на Европейския съюз в България разпространява своите издания в българската библиотечна мрежа чрез съдействието на НБКМ и СБИР.
В момента се организира разпращането на 7 нови заглавия - предоставени от Информационния център на ЕС, до повече от 350 общински и читалищни библиотеки. Става въпрос за следните издания:

• 50 пътя напред. Най-големите успехи на Европа;
• По-добро регулиране – просто и ясно;
• Единни в разнообразието;
• Натура 2000. Опазване в партньорство;
• По-добре в Европа. Какви предимства ви дава единният пазар на ЕС;
• Живот, работа, обучение в друга страна от ЕС. Кратък преглед на вашите права като граждани на ЕС;
• Европа в 12 урока.

Заедно с публикациите на центъра в комплектите библиотеките ще получат брошурата „Ефективно решаване на вашите проблеми в Европа” на една от европейските информационни мрежи – SOLVIT, с полезна информация за българските граждани.
Библиотеките, които имат Интернет, могат да правят заявки за издания онлайн, чрез сайта на Представителството на Европейската комисия в България. Тези библиотеки, които до края на месеца не получат комплекти, но желаят да имат изданията във фондовете на своите библиотеки, могат да се обадят за съдействие на телефоните на СБИР: 02/987-07-34 (Красимира Папазова); НБКМ: 02/946-18-45 (Ели Попова). Информационният център на ЕС ще предостави и допълнително количество от посочените заглавия.


15 ноември 2007

От 4 до 6 ноември в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна се състоя семинар с международно участие по проект ABLE (”Американско-български библиотечен обмен”). Гости от САЩ на семинара бяха Боб Андерсън - директор на проекта ABLE и Лора Хамилтън - член на организационния комитет.
Стартът на проекта е даден през ноември 2003 г. Проектът ABLE е финансиран от Държавния департамент на САЩ и има за цел на основата на българските традиции в развитието на общeствените библиотеки, да представи и приложи американския опит за библиотеката като модерни, обществени, информационни центрове, които да отговарят на най-широките потребности на гражданите от информация, с помощта на информационните и комуникационни технологии и свободното ползване на Интернет от читателите на библиотеките.
В програмата за гостуването бяха включени срещи и дискусии с библиотечни специалисти по повод изминалите стъпки по проекта, както и визия за бъдещо развитие, разговори с представители на местната власт, запознаване с обекти на културно-историческото наследство в града.


Фотогалерия
Отзиви в пресата и в Интернет 1, 2, 3


10 ноември 2007
На 31.10.2007 г. в обновената читалищна библиотека на село Нова Черна отбелязохме празника на българските будители. На мероприятието присъстваха много читатели от различни възрастови групи и местни писатели, които са издали вече и по три книги (Стоянка Павлова и сем. Мария и Пеню Владимирови). Членовете на клуба "Приятели на книгата" поздравиха присъстващите с литературната композиция "Книжовниците стари". В края на празника връчихме голямата награда "Златен делфин" на Марин Станков - читател, самодеец и човек, който винаги работи като истински възрожденец за популяризиране на библиотечното и читалищно дело. Тази награда връчваме за четвърти пореден път именно на този празник.

Радка Стефанова
Фотогалерия


8 ноември 2007

Обява за свободно място за Секретар на библиотеката на Американския университет в България / повече >>


5 ноември 2007

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен стана на 85 години! / повече >>

Нови библиотечни пректики в Детски отдел на РБ - Шумен / повече >>


30 октомври 2007

На 12 октомври 2007 в Париж, в Българския културен център на ул. “Боеси” бе открита изложба с книги от колекцията “Редки и ценни издания” на Библиотека “Зора” - Сливен под надслов “Европейски издания XVI - XX век”.

повече >>


9 октомври 2007

Покана за участие в международна конференция по библиотечни и информационни науки - BIBLIO – Brasov 2008


9 октомври 2007

От 19 до 21 септември 2007 г. в библиотеката на университета на Трансилвания в Брашов се проведе XVIII национална конференция на Асоциацията на библиотекарите в Румъния (АБР) под надслов „Статутът на библиотечната професия в Румъния”. В нея взеха участие повече от 230 румънски библиотечни специалисти и гости от 10 държави.

През първия ден бяха представени докладите на президента на АБР – Мирча Регнала и на някои комисии, проект за Етичен кодекс на библиотекарите в Румъния и презентации на фирмите, които спонсорират конференцията.

 

Проведоха се паралелни сесии на секциите по видове библиотеки: национални, университетски, училищни, обществени и специални. На специална церемония бяха връчени наградите на АБР - на библиотекари от различните видове библиотеки, които са работили най-активно през изминалата година и на библиотекари с дългогодишен стаж и принос към работата на асоциацията. Следобед, както и през втория ден, се проведоха сесии на професионалните секции към АБР: Библиотечна автоматизация, Статистика и оценяване, Библиотечно право и продължаващо професионално развитие, Периодика, Каталогизиране – класификация – индексиране, Справочно-информационна дейност, Комплектуване и развитие на колекциите, Специални колекции, Консервация и реставрация, Междубиблиотечно заемане, Медицински библиотеки. На тях бяха представени успешни библиотечни практики и се обсъждаха конкретни проблеми в съответната област.

Преди закриването на конференцията се проведе обща сесия на управителния съвет на АБР и председателите на секциите към асоциацията, на която беше определен и по-късно представен пред всички участници План на дейностите на АБР за 2008 година. През последния ден на конференцията беше организирана екскурзия до 4 манастира и 2 музея в околностите на Брашов.
Повече информация за конференцията (на румънски език) може да намерите на сайта и в блога на АБР.

Антоанета Димитрова
УС на СБИР


2 октомври 2007

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна
Фотогалерия
Отзиви в пресата 1 2
Фотогалерия
Отзиви в пресата 1 2

Фотогалерия


2 октомври 2007

Поставяне основите на Европейска дигитална библиотека (the European Digital Library) / повече >>


19 септември 2007

Обявена е втората конкурсна сесия за 2007 г. за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност”.
Крайният срок за подаване на проекти е 19 октомври 2007 г. / Повече


17 септември 2007

На 13 септември 2007 г. от 9.00 ч. Регионална библиотека "Пенчо Славейков" бе домакин на поредния тренинг семинар, етап от проекта AITMES. В контекста на забавна криминална история, в която участниците от България, Унгария, Германия разгадаваха стъпките на мними престъпници, беше проведено обучение по прилагане на мобилни информационни технологии. Целта на семинара бе да експериментира нови начини за електронно обучение, да изгради базов модел на такъв вид образователно упражнение, основано на Интернет технологиите, да направи следваща стъпка в повишаване квалификацията на специалистите.
От българска страна в семинара се включиха библиотекари, историци от Регионалния исторически музей - Варна, преподаватели, специалисти от Държавния архив. Разделени на четири групи, участниците търсеха “следи”, оставени от “крадци на ценни предмети”. Следвайки играта, групите се озоваха пред най-интересните обекти от културно-историческото наследство на град Варна – Археологическия музей, Астрономическата обсерватория, Музея на Възраждането, Военноморския музей. Участниците документираха обектите с PDA устройство (джобен компютър), научиха се да осъществяват чрез него мобилни комуникации, да правят снимки, видеоклипове, да съхраняват видео и графични файлове, да прехвърлят информацията на мобилна уеб платформа. Пета, контролна група колеги, работеше в самата библиотека и по конвенционален начин получаваше информация за търсените обекти.
В края на деня групите се събраха в библиотеката, разказаха какви “веществени доказателства” са открили и успяха да определят във времето и пространството маршрута на “престъпниците”. Сакът с “откраднатите” вещи се оказа скрит в едно от хранилищата на библиотеката.
Участниците попълниха тест за впечатления от придобитите знания. Тепърва предстои анализ на резултатите от семинара, който ще ни даде отговор дали игровия или конвенционалния начин на обучение е по-подходящ за образователни цели при деца и при възрастни хора, с цел да се създаде действащ базов модел на обучение.


14 септември 2007

Управителният съвет на Съюза на библиотечните и информационните работници на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и с решение от 19.VІІ.2007 г. свиква Общо годишно събрание на сдружението на 4.Х.2007 г. в 9.30 ч. в големия салон на Българската академия на науките, София, ул. 15 ноември 1, при следния дневен ред:

1. Откриване на общото събрание и избор на комисии за провеждането му;
2. Отчет на Управителния съвет на СБИР за дейността му през периода от 6.Х.2006 г. до 4.Х.2007 г.;
3. Финансов отчет за приходите и за изразходваните средства;
4. Дискусии;
5. Избор на комисия за подготовка на предложения за промени в устава на СБИР;

6. Разни.

При липса на кворум на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ общото годишно събрание ще се проведе същия ден в 10.30 ч., на същото място и при същия дневен ред.

Поканват се да присъстват всички индивидуални и колективни членове на съюза.

Важно!
От колективните членове право на глас има само един представител - ръководителят на библиотеката или упълномощен от него представител. Пълномощното се предава при регистрирането на колективните членове.
Текстът на пълномощното можете да изтеглите от тук.
Отчетния доклад можете да изтеглите от тук.


14 септември 2007

Гьоте-институт, СБИР и СВУБИТ (Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии) организират лекция и разговор с проф. д-р Клаудия Лукс - генерална директорка на Фонцадията на Централна и областна библиотека Берлин, президент на Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA).

Срещата ще се състои на 20 септември 2007 ч. от 11.00 ч. в конферентната зала на СВУБИТ - София, бул. Цариградско шосе 119. Вход с покани.

Събитието продължава серията от срещи "Европейци в разговор" във връзка с Европейския ден на езиците и предхожда инициативата "Жива книга".


14 септември 2007

Фирма РС-ТМ ООД - София и Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" - Шумен имат удоволствието да Ви поканят на ХІV традиционен есенен семинар "АБ - днес и утре", който ще се проведе от 26 до 28 септември 2007 г. Тема на семинара: Библиотечни партньорства в автоматизирания обмен на информация. Ще бъде отбелязана и 85-годишнината на РБ - Шумен.

повече »


14 септември 2007

JOB ANNOUNCEMENT
AUBG Library is looking to employ an experienced professional at the position of Information Literacy Librarian

Overall responsibilities: This librarian, in collaboration with library staff and departmental faculty is responsible for successful delivery of course-integrated instruction
Requirements: Higher education, proficiency in using technologies for designing and delivery of instructional services, excellent knowledge of organization and structure of information resources both in electronic and print format, experience in developing and presenting instructional materials in an academic setting, fluent English, good computer and presentation skills, readiness to join AUBG Library staff in Blagoegrad.

If you are interested to apply, please send your CV and a cover letter to Mrs. Slava Popova - AUBG HR Manager -
e-mail: Slava@aubg.bg. Deadline for submitting applications is October 1st, 2007.


16 юли 2007

Специалност “БИН” в рамките на Философски факултет на Софийски университет е динамично развиваща се специалност, която се стреми да се утвърди като водещ център за обучение на БИН-специалисти в страната и да покрива Европейските стандарти за образование. Основната цел на учебните планове е да се постигне разнообразие от професионални компетентности в областта на библиотечно-информационните дейности и да се подготвят специалисти, които да са в състояние да се адаптират към бързо променящата се информационна среда.

Предлагаме на Вашето внимание информация за магистърските програми, по които специалност „Библиотечно-информационни науки” в Софийския университет подготвя професионалисти в областта на информационното обслужване в различните области на науката, образованието и бизнеса. / повече


30 май 2007

Уважаеми колеги,

Управителният съвет на Съюза на библиотечните и информационните работници най-любезно Ви кани да вземете участие в ХVIІ Национална конференция на тема Библиотеките и информационната компетентност.

Информационната компетентност дава възможност на хората с различно обществено положение и занятие ефективно да търсят, оценяват, използват и създават информация с цел постигане на техните лични, социални, професионални и образователни цели. Тя е основно човешко право в света на информационните технологии и насърчава социалното приобщаване на хората от всички възрастови групи.

Библиотеките в България са най-демократичните институти за разпространяване на знания и информация сред населението. Водени от грижата за развитието на информационното общество в България и отчитайки степента на информационната компетентност на българските граждани, искаме да поставим на по-широко обсъждане възможностите на българските библиотеки да участват активно в различни програми за формиране на информационна компетентност. Националната конференция ще представи опита на българските и чужди библиотеки и ще даде гласност на добрите практики и партньорства в тази област.

Вторият ден на конференцията е посветен на осъществявания от Министерство на културата, СБИР и Британски съвет проект ”Правна регулация за библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България” с представяне на проекти за Закон за обществените библиотеки, Предложения за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, стандарти и наредби за специалните, университетските и училищните библиотеки.

Конференцията ще се проведе на 7 и 8 юни 2007 в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”. Таксата за участие за членове на СБИР е 2 лв., за нечленове – 5 лв.

Програма


30 май 2007

Български Информационен Консорциум и Библиотеката на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” Ви канят на втория за 2007 г. семинар “Добри библиотечни практики” на тема “Библиотечната архитектура и предизвикателствата на 21 век”. Семинарът ще се проведе във Варненския свободен университет, к.к. Чайка, на 14 и 15 юни, 2007 г. (четвъртък и петък).
Покана и Програма / Заявка за участие


30 май 2007

На 16 май 2007 г. по инициатива на библиотеката на Народно читалище "Наука" - Троян, се проведе конференция на тема "Читалищните библиотеки - настояще и бъдеще". Срещата бе с подкрепата на Община Троян и Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" - Ловеч. В конференцията участие взеха библиотечни специалисти и читалищни дейци от Троян, Ловеч и Априлци. С доклади, очертаващи съвременните проблеми и състоянието на библиотеките, участваха Ваня Грашкина, председател на Съюза на библиотечните и информационни работници, Анета Дончева, зам.-директор на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Калина Иванова, зам.-директор на Регионална библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново и Мариана Иванова, директор на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч. Конференцията се проведе в рамките на Националната библиотечна седмица.
Докладът на Мариана Иванова "Регионалната библиотека и читалищните библиотеки - едно необходимо партньорство" можете да изтеглите от тук.


17 май 2007

Президентът Георги Първанов откри новата сграда на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора

   

14 май 2007

 

11 май 2007


4 май 2007

Обявен е конкурсът за ежегодната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура през предходната година. В категория Библиотеки и библиотечно дело може да се кандидатства за награда и за библиотека, и за библиотекар.
Крайният срок за подаване на заявки е 21 май 2007 г. / Повече

Обявена е първата конкурсна сесия за 2007 г. за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност”.
Крайният срок за подаване на проекти е 4 юни 2007 г. / Повече


4 май 2007

След приемането на България за пълноправен член на ЕС, българските граждани имат право да кандидатстват за стажове към европейските институции.
Вече имаме първата българка на стаж в Службата за публикации в Люксембург – Красимира Димитрова, библиотекар на Съюза на юристите в България.
повече >>

4 май 2007

Уважаеми колеги,

Съюзът на библиотечните и информационните работници и Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” Ви канят да отпразнуваме заедно Деня на светите братя Кирил и Методий, патронен празник на Народната библиотека и професионелен празник на нашата библиотечна общност.

Заповядайте на 11 май 2007 г. в 11 часа в Централното фоайе на Народната библиотека. Приветствия ще бъдат поднесени от:
г-жа Нина Чилова – председател на Комисията по култура при Народното събрание
г-жа Ваня Грашкина – председател на Съюза на библиотечните и информационните работници
проф. Боряна Христова - директор на Народната библиотека

За нас ще пеят “Мистерията на българските гласове”.

УС на СБИР


4 май 2007

Покана за участие в маратонското четене на Библията, което стартира на 23 април и ще продължи до 24 май. Надяваме се на нашия професионален празник - 11 май, да направим Маратон на четенето на Библията от библиотекари. Повече информация за тази инициатива, както и телефоните за записване, може да намерите тук:
http://www.dveri.bg/content/view/4161/29/


21 април 2007

Уведомяваме Ви, че съгласно решение на Управителния съвет на СБИР от м. април 2007 г., крайният срок за заплащане на членския внос (колективен и индивидуален) е до края на м. май 2007 г.

На VІІ конгрес на СБИР бе прието размерът на колективния членски внос да се формира съобразно числеността на библиотечния персонал:
До 3 души - 20 лв.
От 4 до 10 души - 30 лв.
От 11 до 30 души - 40 лв.
От 31 до 50 души - 50 лв.
От 51 до 100 души - 60 лв.
над 100 души - 80 лв.
Годишният индивидуален членски внос е 6 лв.

  Банковата сметка на СБИР е:
  София 1111
  Банка ДСК АД, клон 1
  Бул. Шипченски проход, бл. 240
  BIC STSABGSF
  IBAN BG38STSA93000001682841


16 април 2007

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО
23 - 27 април 2007 г.

Проявата е посветена на Международния ден на книгата и авторското право 23 април

Програма на инициативите по градове

От 23 до 27 април всички любители на хубавата книга
са поканени да се насладят на удоволствието от четенето.

Каним Ви да споделите впечатления от проведените инициативи по време на Националния маратон на четенето в текст и снимки. Изпратените материали ще бъдат публикувани на интернет страницата на СБИР в Споделено за Маратон на четенето 2007, а част от тях ще бъдат публикувани в следващия брой на печатния ни Бюлетин.
Писмата си изпращайте на e-mail: ngrueva@rodina-bg.org.

Споделено за Маратона


10 април 2007

На учредително събрание, проведено на 14 март 2007 г. във Видин, е създадено ново регионално дружество към СБИР. В него участват библиотекари от Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин и читалищни библиотеки от 4 града и 13 села от Видинска област. Председател на РД – Видин е Гергана Панова, зам.-председател – Цеца Михайлова и секретар – Десислава Иванова.


21 март 2007

Библиотеката на Американския университет в България и БИК Ви канят на Ден на технологиите 10, който ще се проведе на 18 май 2007 г. в Илиев Център в Студентски град в София / повече>>

СПЕЧЕЛЕТЕ АБОНАМЕНТ за продукта на АПИС “ЕВРОПРАВО ТУУЛБАР”


21 март 2007

Честито, колеги!

По повод своя Рожден ден - 21 март,
Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна,
Ви представя изцяло обновената интернет страница на библиотеката

http://www.libvar.bg

На 21.03.2007 от 11.00 ч. във фоайето на библиотеката бе представена изложба на книги, дарени от ротарианската общност в град Варна / повече >>


14 март 2007

В интернет пространството се появи Информационен бюлетин на Централна библиотека на БАН. Четете всеки месец новините от библиотеката, от специалните библиотеки към постоянните научни звена, съобщения за изложби, годишнини, юбилеи, нови постъпления, нови книги на Академичното издателство "Проф. Марин Дринов", научни публикации в областта на библиотечно-информационните науки.
Електронният бюлетин може да бъде намерен на страницата на Централна библиотека на БАН тук.


12 март 2007

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА
ПОЛИТИКА

АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

ул. “Софроний Врачански” № 104-106
1233 София, България
факс: /+ 359 2/ 832 41 62 централа: /+ 359 2/ 931 80 95
централа: /+ 359 2/ 832 90 73


Агенцията за хората с увреждания (АХУ) обявява конкурс за финансиране на проекти на тема:

Осигуряване на достъп и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти
с международно, национално и регионално значение.

Участници в конкурса могат да бъдат държавни, общински и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи и/или стопанисващи такива обекти.
Проектите се изготвят по Методика съгласно чл. 2, ал. 2, т. 6 от Устройствения правилник на АХУ за този вид дейности.
Максимален размер на субсидията до 62 500,00 лева.
Обща продължителност на дейностите за реализиране на проекта: до 6 месеца.

Срок за представяне на проектите (4 екземпляра) на хартиен и магнитен носител:
17,00 часа на 04.05.2007 г. в АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233.

Конкурсната документация можете да намерите в тази Интернет страница http://ahu.mlsp.government.bg/

Телефони за справка: 02/ 931 8095, 832 9073


5 март 2007

Нарастващото ползване на Интернет от деца предизвика необходимостта да се разработят критерии за оценка на интернет страници за деца и младежи и да се развият методически инструменти за употребата им в училище и в библиотеките. Мрежата EDM Reporter, финансирана от програмата Коменски 3, предлага инструментариум за учители, библиотекари и деца от цяла Европа, който дава възможност за оценка на уебстраници с литературно съдържание с цел успешното им прилагане в помощ на интеркултурното образование.
Партньори от българска страна са Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе и 32 средно училище - София.
Втората международна конференция на тема “Сърфиране в мрежата” (Интеркултурното обучение и четенето в Европа) ще се проведе в Русе на 10 и 11 мaй 2007 г. На конференцията ще бъдат представени в рамките на два уоршопа за библиотекари успешни библиотечни практики от Германия и Полша, а също и нов поглед върху връзката библиотека - училище според практиката на колеги от Франция.
С целите и задачите на проекта, програмата и регистрационния формуляр за конференцията можете да се запознаете на сайта на мрежата http://www.edmreporter.net/.
За въпроси и коментари:
Теодора Стоянова - Ръководител на проекта
Регионална библиотека - Русе
fld@librousse.bg

2 март 2007

На 26.10.2006 г. се навършиха 125 години от рождението на Стилиян Чилингиров. Той е автор на повече от сто книги: стихове, романи, пътеписи, разкази, драми, биографии... За съжаление богатото му творчество е недостатъчно популярно, особено произведенията му за деца. С тях са израстнали поколения, без да знаят, че Чилингиров е техен автор. Книгите му за деца не са издавани последните 50 години. Това ражда идеята в Регионалната библиотека в Шумен, която носи неговото име, за отпечатване на малка книжка с най-популярните стихове за деца от Стилиян Чилингиров. Рисунките, илюстриращи книгата, са подбрани след проведен конкурс, в който вземат участие повече от 250 деца. Оттук може да разгледате книжката в Интернет!


1 март 2007

Посолството на САЩ в София обявява конкурс за детско творчество на тема Аз се грижа за околната среда по случай Деня на Земята 22 април.
В конкурса могат да участват деца на възраст от 10 до 15 години включително, разделени в три групи – 10-11 години, 12-13 години и 14-15 години.
Всяко дете може да участвува с една или две творби, отразяващи отношението на децата към околната среда и специално създадени за конкурса. Те могат да бъдат: рисунка, акварел, живопис, графика, фотография, скулптура, инсталация или други нетрадиционни произведения по темата.
Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Антъни Миранда, аташе по въпросите на културата и образованието при Посолството на САЩ.
Победителите ще получат грамоти и награди от Посолството на САЩ. Творбите, класирали се първи, ще бъдат изпратени във Вашингтон и ще участвуват в международен конкурс по темата.
Моля, на адрес Sofiaedac@state.gov, изпратете до Посолството на САЩ цифрови снимки на творбите, а не самите творби. Посочете Вашето име, възраст, пощенски и електронен адрес.

Краен срок за получаване – 23 март 2007 г.
За повече информация търсете Снежана Янева, тел. (02) 937 51 77


19 февруари 2007

XVIІ Национална конференция на СБИР "Библиотеките и информационната компетентност" ще се проведе на 7 - 8 юни 2007 в София. Организационният комитет Ви предоставя сигнална информация и се обръща към Вас с покана за участие. Актуалната информация за събитието ще получавате от интернет страницата на СБИР: www.lib.bg/konferencii.html.
Основни теми: Мястото на библиотеките в информационното общество. Съвременни тенденции в изграждането на информационната компетентност. Международен опит; Библиотеките - центрове за формиране на информационната компетентност на потребителите. Партньорства в областта на информационната грамотност; Библиотечното образование и непрекъснатата професионална квалификация в областта на информационната компетентност; Електронни ресурси по информационна грамотност.
Желаещите да участват с доклад по темите на конференцията, трябва да подготвят резюме, което да изпратят най-късно до 20 април 2007 г.

повече »


16 февруари 2007

Първият за 2007 г. семинар на БИК “Добри библиотечни практики” на тема: “Дигитални колекции за образователни и научно-изследователски цели” ще се проведе в големия салон на Централна библиотека на БАН, ул. "15 ноември" № 1, на 26.04.2007 г. (четвъртък).

Програма

16 февруари 2007

Възобнови работа Специализирано художествено ателие за изработка на разделители. Ателието е създадено през 1981 година, с предмет на дейност - изработка на разделители за: фонд (книги и периодика); каталози и картотеки; читателски карти и книгодържатели - съобразени с библиотечните стандарти.
Разделителите се изработват от ламарина, покрита с автоимайл лак. По желание – разделителите могат да бъдат изпълнени в цвят.
Поръчките се приемат с официално писмо и заплащат с наложен платеж. Получаването на готовите разделители става по пощата, с наложен платеж.
За допълнителна информация и заявки:

Адрес на Ателието

Славчо Врачев – Цвингера
Вила „Хубав изглед”
Пловдивска област
с. Черноземен
тел.: 031707 342

 

Домашен адрес на Управителя

Славчо Врачев – Цвингера
бл. 3011, вх. А, ет.2, ап. 5
ул. „Борис Дякович” 10
4168 Пловдив 4003
тел.: 032 951 011 (след 15.00 ч.)

Цени на изделията:

Разделители за фонд - 2.20 лв.
Азбучни разделители за фонд - 1.00 лв.
Разделители за читателски карти - 2.00 лв.
Разделители за каталог - 0.80 лв.
Азбучни разделители за каталог - 0.80 лв.
Разделители за периодика - 2.20 лв.


12 февруари 2007

На 15 декември 2006 г. в София се проведе форум-дискусия "Система от нормативни документи за библиотеките и библиотечно-информационните дейности" по проект "Правна регулация за библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България".
За участие в дискусията бяха поканени колеги и експерти от всички заинтерисовани министерства и ведомства.

Повече за дейностите по проекта можете да прочетете в рубриката Проекти и програми. От страница за проекта могат да бъдат изтеглени и материалите от дискусията в .pdf формат.

http://www.lib.bg/proekti/zakon.htm


2 февруари 2007

Летен прием в магистърска степен

Философският факултет обявява прием по Специалност Библиотекознание, научна информация и културна политика, стартираща от летен семестър на учебната 2006/2007 година: 4 места държавна субсидия и 10 места платено обучение.

Сроковете за подаване на документи са от 22.01.2007 г. до 9.02.2007 г.

Документи за кандидатстване се подават от в Деканата на Философски факултет, каб. 47, Южно крило, ІІІ етаж, сграда Ректорат всеки делничен ден от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.

Заплащането на таксата за участие в прием на магистърски програми можете да осъществите в Паричния салон на Софийския университет, Ректорат. Преди заплащането на таксите е необходимо да съобразите възможността за признаване на изпити в магистърска степен и при подаване на документите да разберете броя на изпитите, на които ще се явите.

Графикът за изпитите ще научите при подаването на документите.


1 февруари 2007

Уважаеми колеги и приятели,

От 5 февруари 2007 г. (понеделник) Регионална библиотека „Захарий Княжески” няма да работи с читатели. Предстои преместване в нова сграда през следващите четири месеца. Ще се извършва вътрешна подготвителна работа. Предвижда се новата библиотека да бъде открита на 24 май 2007 г.
Моля, имайте предвид това, когато ни търсите. Телефоните и e-mail адресите ни остават същите.
Разчитаме, ако се наложи, на вашата помощ и подкрепа.
Очакваме в края на месец май да се съберем всички и да отбележим важното събитие.

Снежана Маринова
и.д. директор


30 януари 2007

WWW.KNIGI-NEWS.COM
Книги News – единствен български електронен всекидневник за новини от света на книгите и литературата, Ви предлага, ако обичате книгите, да се информирате от него.

Тук можете да намирате всеки ден новини, коментари, анализи, интервюта.

Всичко за съвременната българска и световна литература.
Ще научите, както за най-продаваните книги в Ню Йорк, така и за българските писатели от най-затънтените краища на страната ни.

Всичко за българската и световната литературна класика.
В електронната книжарница на Книги News можете да намерите и поръчате всички стойностни заглавия, които се появяват на българския книжен пазар.

Книги News е барометър за състоянието на българската и световната култура.

Книги News Ви предлага всеки ден да изживявате приключението, наречено литература.

Книги News Ви препоръчва да обичате книгите и да помагате на съвременната българска литература според силите и възможностите си!


29 януари 2007

Да ни е честито!


Голямата награда в категорията "Обществени организации и държавни ведомства" от конкурса "ИТ проект 2006", организиран от вестник Computerworld България с подкрепата на Първа инвестиционна банка, се присъжда на проекта "Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки"
на СБИР.

Наградата – отличителна грамота - бе връчена на Ваня Грашкина от Валентин Иванов, председател на журито, и от Владимир Владков, издател на Computerworld. А паричната награда от 750 лв., осигурена от Първа инвестиционна банка, бе връчена от Николай Бинев,
зам.-директор "Информационни технологии" в ПИБ.

Поздравяваме всички библиотеки, които участват в създаването и поддържането на сайта, партньорите ни в изпълнението на проекта - фондация "Хоризонти",
и най-вече колегите от УБ "Св. Климент Охридски".

повече>>

 

Запознайте се с новата информация в различните рубрики на сайта на проекта http://www.libsu.uni-sofia.bg/project_access/. Очакваме и през 2007 г. Вашето активно участие с нови електронни ресурси, с новини за услуги, дейности и партньорства с цел подобряване на библиотечното и информационното обслужване на хората с увреждания на e-mail: public@libsu.uni-sofia.bg.


29 януари 2007

35-та годишната конференция на Асоциацията на библиотеките по изкуствата (ARLIS) ще се проведе от 26 до 30 април 2007 г. в Атланта, САЩ.
Тук ще намерите подробна информация за конференцията на английски език: http://www.arlis-se.org/atlanta2007/
Има възможност за отпускане на стипендия Puvill Libros Award, която е в размер на 1000 долара и покрива разходите по пътуването. Крайният срок за кандидатстване за стипендията е 31 януари 2007 г. Тук ще намерите подробна информация за всички стипендии, като последната е Puvill Libros Award:
http://www.arlisna.org/about/awards/awards_index.html


19 януари 2007

В Информационния център на ЕС в София можете да получите различни безплатни печатни материали. Ако се интересувате от конкретна тема, ще получите съвет как и къде да поискате по-подробна информация. http://www.evropa.bg/bg/ic/services/publications.html
Може да поръчате публикации онлайн тук:
http://www.evropa.bg/bg/ic/publications.php


19 януари 2007

Покана за участие с доклади на Семинар на Европейската асоциация за здравна информация и библиотеки (EAHIL), който ще се проведе от 12 до 15 септември 2007 г. в Краков, Полша. Крайният срок за изпращане на реферати на докладите е 30 януари 2007 г.
За повече информация посетете http://www.bm.cm-uj.krakow.pl/eahil/.
Има възможност за получаване на стипендия. Повече информация ще бъде публикувана през м. февруари в „Списание на Европейската асоциация за здравна информация и библиотеки”.

Покана за участие в 13-та Конференция за професионални информационни ресурси INFORUM 2007, която ще се проведе от 22 до 24 май 2007 г. в Прага, Чехия.
За повече информация посетете http://www.inforum.cz/en/.

19 януари 2007

Университетският колеж в Осло, Университетът на Парма и Талинският университет откриват обща международна магистърска двугодишна програма „Обучение по дигитални библиотеки” през август 2007 г. Крайният срок за подаване на заявки за учебната 2007/2008 г. е 15 април 2007 г.
За повече информация посетете http://dill.hio.no/.


 

18 януари 2007

Технически университет – София
Библиотечно–информационен център

Обявява конкурс за експерт по техническа информация

Изисквания:
- Висше образование, Библиотечно-информационни науки (бакалавър или магистър)
- Английски език (втори чужд език като предимство)
- Опит в справочно-информационната дейност; търсене в Интернет и бази данни; работа с библиотечен софтуер

Подаване на документи:
Технически университет – София
бул. „Св. Климент Охридски” № 8
бл. 1, ет. 3, отдел „Човешки ресурси”
тел. 965-32-05

Срок за приемане на документи:
12 февруари 2007 г.


 

Обратно към Новини