85 години Шуменска народна библиотека

Преди 85 години в Шумен се създава народна депозитна библиотека. Идеята е на големия писател, преводач, критик, библиотечен и читалищен деец, общественик хуманист, шуменецът Стилиян Чилингиров. Така след народните библиотеки в София и Пловдив, и в Северна България книгохранителниците във Велико Търново и Шумен съхраняват българското книжовно богатство.

През 2007 година всички прояви в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” са посветени на нейната 85-годишнина. Акцентът бе в периода от 25-и до 28-и септември.

В първия ден от този период бе открита изложба „Нобеловите лауреати за литература”. По този повод на празнична среща бяха поканени колеги от различни поколения, работили в библиотеката и дали своя принос за развитието й.

На следващия ден бе представена изложба на произведения на изкуството, дарявани на библиотеката през годините. Част от тях е и дарението на съветника по печата и културата в посолството на САЩ в София, Дейвид Сифкин. Дарението съдържа 100 тома справочна литература на английски език, която е предоставена на читателите в специално обособения американски кът в чуждоезиковата читалня.

От 26-и до 28-и септември библиотеката бе домакин на национален семинар „Библиотечни партньорства в автоматизирания обмен на информация”. В него участваха представители от 56 библиотеки в страната. На семинара бе представен и проект за създаване на единна автоматизирана библиотечно-информационна мрежа между регионалната библиотека и пет големи читалищни библиотеки в Шумен.

В дните на честването библиотеката издаде биобиблиография „Стилиян Чилингиров 1881 - 1962”. Богатият биобиблиографски труд е част от нашата признателност към делото на Стилиян Чилингиров.

Съпричастен към празника бе внукът на Стилиян Чилингиров, Ангел Папаличев. Гости на проявите бяха Луизина Савкова - главен експерт в Министерството на културата, професор Стоян Денчев - ректор на СВУБИТ, Майкъл Хаф - регионален информационен специалист, Красимир Костов - областен управител на Шумен, Даниела Русева - председател на Общински съвет - Шумен, ръководители на културни институти, библиотеки от страната, колеги.

Днес Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” съчетава историческото богатство и опит, натрупан през 85-годишната й история, най-новите библиотечни технологии и квалифицирани специалисти. Това й отрежда водеща роля между библиотеките както в Шуменска област, така и в страната.

Марин Цветков - мл. експерт в РБ „Стилиян Чингиров” - Шумен