125 години
от основаването на библиотека “Пенчо Славейков”

През 2008 г. Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна отбелязва 125 г. от създаването си. Всички събития през годината ще бъдат посветени на юбилея, който вече започна с рубриката "Родени с библиотеката", публикувана на уеб сайта www.libvar.bg. Всеки месец там можете да прочетете за известен писател, учен или видна личност, родени преди 125 години. През януари това беше Алексей Толстой, а през февруари - Никос Казандзакис.

За юбилейната година е създадено специално лого. То ще се появи като инвентарен печат върху книгите.

Кулминацията на тържествата е на 21-ви март. Тогава през 1883-та г. варненската Книжевна дружина поставя основите на библиотеката. На 20-и март започва Национална кръгла маса на тема "Библиотеката - мит и реалност". Проф. Боряна Христова, проф. Ани Гергова и Анета Дончева ще бъдат водещи на трите сесии. Ще ни гостуват проф. Валери Стефанов от Софийския университет, доц. д-р Александър Кьосев от Нов български университет, доц. Татяна Янакиева от Софийския университет, които ще изнесат доклади по различни интересни теми. За участие са поканени представители на Съюза на издателите, автори, експерти от Министерството на културата, представители на различни библиотеки в страната.

На 20-и март в следобедните часове артисти, музиканти и приятели ще поздравят екипа на библиотеката на открита сцена. В момента се подготвя и изложба “125 книги в 125 години”, в която ще присъстват постери и любопитни документи от историята на библиотеката и интересни книги от сбирката от библиофилски издания, притежавани в библиотеката.

Юбилейно издание – сборник "Библиотеката в новото хилядолетие 2000 - 2007 г." ще представи книги, публикации, юбилеи и събития, които са се разиграли край книжните стелажи. Изданието ще излезе в книжен и електронен вариант – на диск и в Интернет.

Повече за събитията около юбилея и отзивите в медиите можете де прочетете на страницата на библиотеката тук.