Издателска дейност

Е-бюлетин - март 2009 ПДФ Печат

 


март 2009

БЪЛГАРСКА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ (ББИА)
1000 София, пл. “Славейков” 4, ст. 609, тел./факс (02) 987 0734, e-mail:
Имейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Уважаеми колеги,

Това е втори брой за 2009 г. на електронния бюлетин на ББИА. Бюлетинът съдържа информация за актуални новини, предстоящи прояви и съобщения из живота на библиотеките и сдружението.
Е-бюлетинът се изпраща по e-mail на колективните членове на ББИА, а на индивидуалните членове - при поискване от тяхна страна и предоставяне на e-mail за връзка.
Ако желаете да промените електронния адрес, на който да го получавате, или пък желаете да прекратите получаването на бюлетина, моля пишете на e-mail:  Имейл адресът e защитен от спам ботове. .


ББИА

 • Управителният съвет на ББИА свиква редовно Общо събрание, което ще се проведе на 29 април 2009 г. от 9.30 часа в залата на Американския център в Столична библиотека, София, пл. “Славейков” № 4а.
  Общото събрание ще се проведе при следния дневен ред: 1. Избор на комисии за неговото провеждане; 2. Доклад на Мандатната комисия за легитимността на общото събрание; 3. Приемане на доклада на Управителния съвет за дейността на Българската библиотечно-информационна асоциация за 2008 г.; 4. Приемане на годишния финансов отчет за 2008 г.; 5. Приемане на бюджета за 2009 г.; 6. Приемане на програма за дейността на ББИА за 2009 г.; 7. Разни.
  Поканват се да присъстват всички индивидуални и колективни членове на Българската библиотечно-информационна асоциация.
 • За четвърта поредна година ББИА Ви кани да се включите в инициативата Маратон на четенето. С него ще се отбележи Международният ден на книгата и авторското право - 23 април.
  Нека съчетаем празника на четящите хора с грижата за опазване на нашия общ дом - Земята като отбележим и Деня на Земята - 22 април. Да направим по-красиво и по-чисто мястото, където живеем и работим. Да отворим душите си за хубавата книга, като почетем заедно със съмишленици и приятели.
  Молим колегите, които имат намерение да организират мероприятия, свързани с четенето в своите библиотеки, да подадат информация за това (текст на кирилица) най-късно до 13 април 2009 г. на e-mail:  Имейл адресът e защитен от спам ботове. , за да може да се изготви Програма на библиотечните инициативи за Маратона на четенето.
 • XIX Национална конференция на ББИА "Библиотеките и културното наследство" ще се проведе на 4 - 5 юни 2009 в Хасково. Организационният комитет Ви предоставя сигнална информация и се обръща към Вас с покана за участие. Актуалната информация за събитието ще получавате от интернет страницата на асоциацията. / Повече   

 
ПРОЕКТИ

Регионални семинари на тема "Мениджмънт на обществените библиотеки" – етап от стартиралия през 2008 г. проект на Българската библиотечно-информационна асоциация, подкрепен от Британски съвет - София, се проведоха в различни градове на страната. Предоставяме Ви информация за някои от тях:

 • На 12 март 2009 г. в Регионална библиотека „Гео Милев” - Монтана / Повече
 • На 18 март 2009 г. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна / Повече


СЕМИНАРИ 
 • На 5 и 6 март 2009 г. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна се проведе семинар и уъркшоп на тема "Модерната младежка библиотека" – съвместна инициатива на Гьоте институт – България, Българска библиотечно-информационна асоциация и Варненската библиотека. / Повече

 

СЪОБЩЕНИЯ

 • Американският център в Столична библиотека във връзка с Деня на Земята - 22 април обявява конкурс “Bright Ideas for a Green Planet” за реклама на екологичен продукт. / Регламент на конкурса.
 • В библиотеката на НЧ „Васил Йорданов” - село Нова Черна, община Тутракан, по най-тържествен начин бяха отбелязани великите дати за българския народ 19 февруари и З март - националният празник на България. / Повече
 • В началото на 2009 г. се състоя церемония по награждаването на отличените участници в конкурсите, организирани от Народно читалище "Никола Й. Вапцаров" - гр. Тутракан: Конкурс за компютърна рисунка "Коледна приказка"; Традиционен конкурс за есе, разказ и стихотворение на тема "И доброто дойде при мен". / Повече
 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева