Издателска дейност

Е-бюлетин - септември 2009 ПДФ Печат


септември 2009

БЪЛГАРСКА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ (ББИА)
1000 София, пл. “Славейков” 4, ст. 609, тел./факс (02) 987 0734, e-mail:
Имейл адресът e защитен от спам ботове.

Уважаеми колеги,

Това е шести брой за 2009 г. на електронния бюлетин на ББИА. Бюлетинът съдържа информация за актуални новини, предстоящи прояви и съобщения из живота на библиотеките и сдружението.
Е-бюлетинът се изпраща по e-mail на колективните членове на ББИА, а на индивидуалните членове - при поискване от тяхна страна и предоставяне на e-mail за връзка.
Ако желаете да промените електронния адрес, на който да го получавате, или пък желаете да прекратите получаването на бюлетина, моля
пишетена e-mail:  Имейл адресът e защитен от спам ботове. .ББИА


 • ББИА е българският партньор по проекта ENTITLE, финансиран от директората „Образование и култура” на ЕК, Програма „Учене през целия живот”. 
  Управителният съвет на ББИА Ви кани да вземете участие в семинар на тема „Обществените библиотеки и ролята им в ученето през целия живот”. На семинара ще бъдат представени основните дейности по проекта ENTITLE и резултатите от тях. Ще бъдат споделени водещи практики на обществените библиотеки в страната, които активно работят по програми за учене през целия живот.
  Семинарът ще се състои на 30 септември (сряда) от 10.30 до 15.00 часа в Американския кът на Столична библиотека (пл. Славейков №4А).  
  Молим в срок до 28 септември да заявите участие на Ваш представител в офиса на ББИА: тел. 987 07 34 или имейл:  Имейл адресът e защитен от спам ботове.

 

СЕМИНАРИ


 • С цел създаване на компютърни и информационни умения за начинаещи Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна проведе практически курс за възрастни хора в рамките на проект "Обучение през целия живот", финансиран по секторна програма "Грюндвиг" към Eвропейската комисия. / Повече 
 • Фирма “РС-ТМ” ООД - София и Библиотека на Технически университет - Габрово, имат удоволствието да Ви поканят на 30 септември, 1 и 2 октомври 2009 г. на традиционния Есенен семинар "АБ - днес и утре" / Покана
 • Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – гр. Шумен има удоволствието да Ви покани да вземете участие в конференция на тема „Информационното обслужване в съвременната библиотека – опит, проблеми, решения”, която ще се проведе на 28 - 29 октомври 2009 г. по повод 50-годишнината от обособяването на Справочно-библиографския и информационен отдел на Регионална библиотека – Шумен.
  Очакваме темите на вашите съобщения и доклади (в рамките на 15 минути)  до 30 септември 2009, за да изготвим програмата. Заявки за регистрация на участие – до 10 октомври 2009.
  За контакти: e-mail:  Имейл адресът e защитен от спам ботове. , тел. 054/875 407, 054/877 332, Ирина Колева, Росица Добрева.

 

СЪОБЩЕНИЯ

 • EBLIDA изпрати писмено становище до Европейската комисия в Брюксел във връзка с обсъждане на проекта US Google Book, проведено на 7 септември 2009 г.
  Документът е подготвен от Експертната група по информационно право на организацията и е одобрен от Изпълнителния комитет. Той отразява позицията на EBLIDA относно влиянието на проекта US Google Book върху правата на авторите от Европейския съюз и териториалните ограничения, които създава за европейските библиотеки. Пълният текст може да прочетете на интернет страницата на EBLIDA.

 • Годишната награда на Фондация Бил и Мелинда Гейтс за Достъп до знание се присъжда за новаторски постижения на обществени библиотеки извън САЩ за предоставяне на свободен достъп до компютри и Интернет. Указания за кандидатстване и необходимите документи ще намерите тук.
  Крайният срок за изпращане на кандидатурите онлайн е 31 октомври 2009 г.

 

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева