Издателска дейност

Е-бюлетин - юли 2023 ПДФ Печат

alt
юли 2023

 
БЪЛГАРСКА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ (ББИА) 
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16, тел. 0885311854
имейл: Имейл адресът e защитен от спам ботове.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Осми брой за 2023 г. на електронния бюлетин на ББИА. 
Е-бюлетинът съдържа информация за актуални новини, предстоящи прояви и съобщения из живота на библиотеките и сдружението. Е-бюлетинът се изпраща по имейл на колективните членове на ББИА, а на индивидуалните членове – при поискване от тяхна страна и предоставяне на имейл за връзка. Ако желаете да промените електронния адрес, на който да го получавате, или пък желаете да прекратите получаването на е-бюлетина, моля пишете на имейл: 
Имейл адресът e защитен от спам ботове. .

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ББИА

 • Презентациите и докладите, изнесени на XXXIII Национална конференция на тема „Библиотечни политики и библиотеките в политиките“, коятосе проведе на 8 и 9 юни 2023 г. в Аграрния университет – Пловдив, са публикувани на сайта. Фотогалерия от 8 юни и от 9 юни.
 • Отворено писмо относно правомощията на библиотеките в контекста на реформата на авторското право
  Уважаеми дами и господа,
  Обръщаме се към Вас от името на 22 обществени (регионални, общински и градски) и 9 академични (научни и университетски) библиотеки в България.
  Мисията на библиотеките е да осигуряват равен и свободен достъп до информация, знания и култура за всеки. Те са най-демократичните институции, потенциални партньори на правителствата в изпълнение на Целите за устойчиво развитие 2030 на ООН чрез достъпа до информация, подкрепа на универсалната грамотност и опазването на културното наследство. / Повече


ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ

 • Продължава записването за провеждане на курсове от ЦПОБ през 2023 г. Заявки за организиране на курсове може да подадете на имейл:  Имейл адресът e защитен от спам ботове.  или на тел. 0885 311 836. Заявки могат да се събират и на регионално равнище от съответната библиотека – инициатор на обучение или от териториалната секция на ББИА при изнесените обучения извън София. При изнесените обучения библиотеката домакин поема командировъчните разходи (пътни, дневни и нощувки) на преподавателя.


ИЗДАНИЯ

 • Излезе от печат сборникът „Библиотеки, медии, социални мрежи – практики и резултати“. Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА и на председателите на териториалните секции в страната. Екземпляри от сборника може да се получат в офиса на ББИА на ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16 или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя. За повече информация: имейл:   Имейл адресът e защитен от спам ботове. , тел. 0885311854. / Повече
 • Излезе брой 3 за 2023 г. на списание „ББИА онлайн“. Може да изпращате вашите материали за брой 5 за 2023 г. на имейл:  Имейл адресът e защитен от спам ботове.  до 18 септември 2023 г.


СЪОБЩЕНИЯ

 • С дълбока скръб съобщаваме, че ни напусна Константинка Калайджиева, първата жена директор на Народната библиотека, чиято всеобхватна дейност ѝ отрежда място на бележит теоретик, далновиден стратег и успешен практик, като действията ѝ довеждат до значими положителни резултати в областта на библиотечното дело в България. 
  Целият професионален и житейски път на К. Калайджиева е посветен на библиотеките. На тях тя отдава всичките си знания, опит и енергия. Като директор на Народната библиотека тя създава екип от отлични специалисти и я развива като институция от национално значение. Нейната дейност, многобройните ѝ публикации, компетентност и ерудиция намират международно признание с избора ѝ за член на Изпълнителния комитет на ИФЛА, международен консултант и един от тримата членове на Съвета по библиотечните въпроси към Генералния секретар на ЮНЕСКО. 
  През 2016 г. отказва най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, като посочва, че наградата е обезсмислена заради „липсата на адекватна държавна политика в областта на библиотечното дело“ и е факт, че „постиженията, заради които е присъдена наградата на Министерство на културата, вече не съществуват“.
  Дълбок поклон пред паметта на Константинка Калайджиева. Почивай в мир! / Повече

 

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева