Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 13 посетители в сайта
Великденската традиция за писане на яйца ПДФ Печат

Автор: Михаела Борисова
Рубрика: Другото лице на библиотекаря
Публикувана: бр. 2, април 2013

Векове преди Христа езическите племена в Европа чествали красивата богиня на пролетта Еостре. С фестивала в края на март, времето на пролетното равноденствие, се отбелязвал краят и раждането на новия живот. Някои считат, че названието на празника "Истър" идва от името на богинята, а други – че се свързва с изгряването на слънцето от изток.
Яйцето е най-популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури яйцето символизира началото на новия живот. Една латинска поговорка казва: "Целият свят е създаден от едно единствено яйце".
При най-древните цивилизации яйцето е символизирало зараждането на видимия свят от едно изчезнало състояние на Бога и Вселената, сведено до размера на яйцето. С пробуждането на творческата мощ на Бога творец възниква и видимият свят. Това е Големият взрив според съвременната астрофизика. По-късно, в първите векове на нашата ера, християнската църква заимствала и вплела мита за световното яйце, като го съотнесла към едно друго (повторно) раждане – Възкресението на Иисус Христос.
До ХV в. няма сведения за великденски ритуали, включващи яйца в Западна Европа. В средните векове яйцата често били боядисвани в червено и символизирали кръвта на Христос.
Сега ще се спрем на Христовото възкресение според православната църква и по-конкретно по нашите земи. Всяка част на България се характеризира със свои обичаи.
В тясна връзка с празника е цялата предходна седмица – Страстна, Велика неделя и особено дните сряда, четвъртък, петък и събота. На Велики четвъртък, или Велика събота, жените боядисват и пишат яйца. Първото яйце, за което някъде се спазва изискването да бъде първото снесено този ден, се боядисва в червено. Общо е вярването, че това яйце (често и въобще червените яйца) притежава по-особена магическа сила, която може да предпазва и стимулира.
Писането на яйца ставало или докато са още бели, или като са вече боядисани. До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки, плодове и др. С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук...

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева