Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 15 посетители в сайта
Малки читатели на хоризонта ПДФ Печат

Автор: Гергана Панова, Татяна Николова
Рубрика: Обичат ли децата ни да четат?
Публикувана: бр. 4, август 2013

Деца, глъч, светли и просторни зали, кътове за четене и игра и много детски усмивки – така си представяхме мястото където се случва първата среща на малкия читател с библиотеката. Едно изцяло негово място, съобразено както с нуждите, така и с желанията му. Това беше нашия хоризонт, към който ние, библиотекарите от Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин, поехме през лятото на 2012 г. 
Твърдо убедени сме, че един от ключовите фактори за развитие на обществените библиотеки е работата с младите хора. Библиотеките трябва да привличат децата от най-ранна възраст. Как да стане това? Това е въпросът, който ни съпътства по пътя към нашия хоризонт. 
Първата крачка, направихме в посока на създаването на уютната и приветлива обстановка – обособихме кътове, където децата могат да четат, да рисуват, да пишат, да играят различни игри. Не пропуснахме и зоната с компютри. Не забравихме и разнообразните заглавия – от книжките, които всеки трябва да прочете като дете, през заглавията от препоръчителните летни списъци до интересните енциклопедии, комикси, речници, детски вестници и списания в помощ на ученика. Закупихме множество забавни, занимателни игри и пъзели. 
Постепенно отделът се превърна в реален модел на визията, която си представяхме първоначално. А учудените и дори невярващите погледи на малчуганите, които прекрачваха прага след обновяването ни караха да се чувстваме щастливи и уверени, че сме на прав път...

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева