Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 12 посетители в сайта
Разказ за избора и за отговорността пред другите (Интервю с Татяна Янакиева по повод нейния юбилей) ПДФ Печат

Интервюто взе: Ели Попова
Рубрика: Юбилеи
Публикувана: бр. 1, февруари 2014

Татяна Янакиева завършва специалност Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1966 г. Защитава дисертация, специализира в Московския държавен институт по култура. Следва естествено и последователно професионално израстване от асистент в катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ (1974 г.), старши асистент (1977-1980 г.), главен асистент (1980-1989 г.) и през 1989 г. е избрана за доцент. Ръководител е на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ от 2003 г. и на магистърска програма „Библиотечно-информационни науки и културна политика“ (2004 г.).
Доц. Татяна Янакиева е избирана за председател на професионалната организация – Съюз на библиотечните и информационните работници (СБИР) при нейното създаване за два последователни мандата (1990-1992; 1992-1994 г.)
Член е на престижни национални и международни научни съвети и комитети.
Участва в редица български и международни научно-изследователски проекти. Изнася доклади на международни и национални научни форуми.
Членува в редакционните колегии на сп. „Библиотекар“ (1985-1990 г.) и сп. „Българска книга“ (1992 г.).
Чете лекционни курсове в магистърска и бакалавърска степен по: Документални източници и обработка на документалната информация; Теория на библиографията. История на библиографската дейност; Информационни системи; Информационен анализ; Анализ и управление на информацията

Е. П. Как се насочихте към библиотечната професияи специалност?
Т. Я. Отговорът на този въпрос е труден. Най-бързият и същевременно най-лесен отговор е – любовта към книгите и четенето. Но когато си на 70 години и погледнеш назад в миналото, трябва да бъдеш честен докрай със себе си и да признаеш, че освен природната склонност към едно или друго занимание, изборът ти е бил в зависимост от много, много други обстоятелства. Ако искате кратък отговор на въпроса, не мога да дам такъв. Моят разказ за избора е доста дълъг.

Е. П. Какъв е вашият разказ за избора?
Т. Я. В далечната 1961 г. завърших с пълно отличие Втора гимназия в Добрич. И се изправих пред първия важен избор в моя живот. А сега накъде?
Системата за кандидатстване в онези времена се различаваше значително от сегашната. Имаше ограничен брой места за кандидат-студенти без привилегии и значително повече за кандидати с привилегии по многобройни параграфи. Аз не бях от привилегированите. Моите любими учители по литература поощряваха интереса ми към литературата и насърчаваха заниманията ми в тази посока. Обичах литературата, но се справях добре и с точните науки. Баща ми настояваше да се насоча към медицината. Аз категорично отказах. Исках да се занимавам с възвишеното, а не със страданието. През 1961 г. в Софийския университет откриха „математика – производствен профил”, което означаваше – с уклон към научна работа. Баща ми реши – щом няма да е медицина, нека бъде поне математика – производствен профил. Кандидатствах за всеобща изненада „българска филология” и „математика”. Приеха ме и на двете места. Избрах филологията. Това беше първият важен избор в моя живот. Останах вярна на семейната традиция по майчина линия...

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева