Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 4 посетители в сайта
Годишна награда „Библиотека на годината“ ПДФ Печат

Автори: Румяна Йовева, Мариана Гинева
Рубрика: Годишни библиотечни награди 2013
Публикувана: бр. 3, юни 2014

Създадена през 1883 г., вече 131 години РБ „Пенчо Славейков“ е водеща библиотечна институция с държавна отговорност и функции в сферата на културата и образованието. Успешно съчетава ролята си на депозиториум на българската книжнина за Варна и региона, с мисията на основен двигател в търсенето и прилагането на новостите в интернет пространството.
Библиотеката на варненци предоставя своите информационни ресурси и културен продукт на всички възрасти – от детската и младежката аудитория, специалисти и научни работници, до читатели от третата възраст. Тя е активен участник в образователни програми, център за информация и уютно място за общуване. В желанието си да поддържат интереса на своите читатели, библиотечните специалисти се стремят да развиват интерактивни форми.
Блоговете на Отдела за справочно-библиографска информация и регионална история, на отдел „Изкуство“ и на Детски и средношколски комплекс предлагат по атрактивен начин библиотечния фонд и многобройните изяви в библиотеката. От сайта на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ потребителите могат да се включат в чат канал „Попитай библиотекаря“ с въпроси за търсени заглавия и вестници, което се допълва от възможността за електронна заявка за библиотечни документи.
Сред новите инициативи са стартиралите видеоуроци, които запознават с интересни факти за града. Поредицата започва с „Още за библиотеката“ и представя нейната история, а вторият урок е посветен на Евксиноград и лятната столица Варна. Клиповете се представят пред групи ученици, участници в програма „Успех“. Интригуващо и интересно за потребителите, ползващи различните социални мрежи, бе InstaReading – Състезанието, което чете! Участниците бяха поканени да проявят творчество в един кратък отрязък от време: „Любим автор, любима книга, на любимо място в едно изречение, една снимка, едно клипче“...

 

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева