Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 2 посетители в сайта
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора стана на 60 години ПДФ Печат

Автори: Дарина Кондратцева, Малина Денчева
Рубрика: Юбилеи
Публикувана: бр. 3, юни 2014

...Централното фоайе на библиотеката събра на 3 април много представители на местните власти, неправителствени организации, ръководители на културни институции и учебни заведения, общественици, бизнесмени, писатели, журналисти и читатели, които поздравиха екипа ѝ. По повод на юбилея ръководството на библиотеката награди с плакет и грамота свои дългогодишни партньори. Бяха отличени бивши колеги, дарители и някои от най-активните читатели. Изложбата „На читателите...“ от книги с автографи и посвещения, документи, фотографии, някои от които непоказвани досега, съпътства честването. Експозицията представи ценни издания, като биография на Васил Левски с подпис на Захари Стоянов, картичка от Мильо Касабов (бащата на Гео Милев), кореспонденция на фамилията Бакалови, снимка на оперната прима Христина Морфова с посвещение, автографи на известни български и чужди писатели, много от които са се срещали с читателската си публика именно в залата на библиотеката.
Националната библиотечна седмица в Стара Загора стартира с откриването на фотоизложбата „Избрани страници“, която е разположена на открито в централния градски парк „Пети октомври“. Трийсет пана с над 100 снимки представят моменти от историята и съвременното състояние на библиотеката.
През годините на съществуването си Регионална библиотека „Захарий Княжески“ непрестанно се развива, за да бъде адекватна на нуждите и желанията на потребителите си. Променят се нейните функции и отговорности, увеличава се разнообразието от предоставяните информационни ресурси, повишава се ролята ѝ в културния живот на града, региона и страната. Библиотекарите са сърцето на библиотеката и вече 60 години работят за своите читатели и предават на старозагорци любовта към книгата, изпълнявайки повелята на своя патрон!

 

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева