Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 13 посетители в сайта
Вярвам в библиотеките ПДФ Печат

АвторЗорница Христова
Рубрика
Денят нанародните будители
Публикувана: бр. 5, октомври 2014

Библиотеката е друг тип училище. Тя е мястото, където ти задаваш въпроси. Ти избираш какво искаш да знаеш, търсиш отговора, междувременно попадаш на други въпроси или хлътваш в измислени светове, приятни или опасни. Ако някой не ти хареса, можеш да хлопнеш вратата му; на лавицата до него чакат други. Ако някое обяснение за света ти се струва невярно, можеш да спориш с него наум или да потърсиш друга книга, с чиято помощ да го обориш. Ако искаш да направиш важно откритие, можеш да намериш трудовете на онези, които са си блъскали главите по същия проблем преди теб, и да продължиш нататък.
Сам ли постигаш всичко това? Така ти се струва. Така ти се струва заради свободата, която изпитваш – несравнима с обичайната ти роля на прикоткван и заплашван, убеждаван и „разбуждан“ ученик. Тук сякаш ти си будният, активният, движещата сила.
Което не значи, че си сам.
Режисьорът не стои на сцената; архитектът не стои до сградата; библиотекарят си стои в библиотеката, но с нищо не издава, че тя е негово творение; необходимата за четенето тишина сякаш обгръща с мълчание и неговата роля. За разлика от учителя, лектора, писателя, той почти не говори – за да не се намеси в интимния процес на общуване с книгата, за да не разсее, да не разконцентрира, да не наруши магията на съвместното уединение.
На корицата на всяка книга стои името на нейния автор, но никъде не пише кой е автор на библиотеката – кой е подбрал това точно съчетание от книги, въз основа на какво точно вътрешно родство между тях, на какви скрити йерархии. А библиотеката е сложно творение – тя е дом, който се строи и обживява едновременно. Постройка от идеи. Също като майката на Уенди от „Питър Пан“, която всяка нощ ровела в главите на децата си и подреждала мислите им като дрешки, изтупвала някоя по-интересна и я слагала напред, а друга смушквала в по-далечно кътче, библиотекарят има задачата да събере нови идеи и да ги представи на своята общност...

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева