Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 3 посетители в сайта
Един съюз на знаещите, можещите, независимите и на хората, които определят бъдещето (Съюзът на библиотечните и информационните работници (СБИР) в периода 1998 – 2000) ПДФ Печат

Автор: Александър Димчев
Рубрика: ББИА през годините

Публикувана: бр. 5, октомври 2015

Ще разкажа нещата както ги чувствах преди 15 – 17 г. и сега. Нека да видим различията. Разбира се, ако ги има – вярвам, че е така.
Бяхме ли сигурни, дали сме заслужили високото призвание да оглавим СБИР. Трябваше да се доказваме. Хората ни подкрепяха и ни вярваха. Това ни даде увереност!
А се опитвахме и да „строим – от малко над нищото“ – дано сме успели?
Работихме! Мечтаехме – по детски, по библиотекарски, липсваха ни модерните „купешки“ фрази, но се опитвахме да бъдем разбрани. И знаехме, че не ни липсваше самочувствие на можещи хора, поставени обаче зад „кьошето“ в рейтинга на професиите.
Опитвахме се и успяхме да се докажем. Понякога с ирония, но никога плебейски или с омерзение, въпреки че определени фигури го заслужаваха. Това е силата на знаещия човек!
Борихме се и устояхме на опитите за разцепление на нашата прекрасна организация. Създадохме лидери.
И не бяхме подвластни на конюнктури, и не търпяхме лицемерието, корупционните намеци, двуличието. Не замълчавахме пред властимащите. Често съжалявам за пропуснатите шансове, преди всичко плод на прекалено самочувствие, липса на експертност, висока доза на мнителност и на неразбиране на процесите – най-вече сред представители на национално отговорни институции.
А и безсънните нощи не бяха малко.
Моето разбиране за успеха на една организация е свързано винаги с хората, които са участвали в събитията – те са най-важни.
Това е причина да се опитам да спомена лица от нашето време...

Цялата статия можете да прочете,
ако се абонирате за печатното или електронното издание на
списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева