Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 7 посетители в сайта
Академичната биобиблиография на проф. Мария Младенова – в печатен и дигитален формат ПДФ Печат

Автор: Милена Цветкова
Рубрика: Юбилеи
Публикувана: бр. 1, февруари 2016

Интелектуалната новина за професиите на книгата в България за 2015 г. звучи така: водещият библиотековед на България, професорът по книгознание, библиотекознание и библиография Мария Младенова ни подари за 70-ия си рожден ден книгата „Мария Младенова: Биобиблиография“ (2015). Трудът е първата биобиблиография на специалист в 65-годишната история на единственото библиотековедско-книговедско висше училище в България – в началото Държавен библиотекарски институт, а днес Университет по библиотекознание и информационни технологии. Магичното усещане за гилдийност и корпоративност може да бъде преразказано само от тези, които на 21 октомври 2015 г. изпълваха тържествената зала при представянето на книгата пред целия научно-професионален елит. Ден по-късно доц. д-р Васил Загоров, ръководител на катедра „Библиотечни науки“ в същия университет, осигури през блога си достъпа до дигиталното тяло на библиографията и за цялото българоезично интернет пространство.
Защо определям излизането на тази книга като национална интелектуална новина?
Първо, защото е силно обнадеждаващ факт за библиотечно-библиографската и издателската гилдия на България, че книгата с библиографско съдържание има своите действени и млади създатели в лицето на Ваня Аврамова и своето бъдеще в кросмедиен формат.
Второ, защото нашите действени библиографи, макар и активирали се едва на прага на ХХІ век, все по-енергично попълват рафта от самостоятелни книги – биобиблиографии за представителите на научното направление „Книгознание, библиотекознание и библиография“. Най-новото творение на библиографските ни ателиета – биобиблиографията за Мария Младенова (2015) е седмото от „първия ред“, наред с биобиблиографиите за Марин Ковачев (1999), Любен Атанасов (2001), Радка Колева (2003), Христо Тренков (2004), Лъчезар Георгиев (2006), Александър Димчев (2012).
Трето, ще си позволя да го кажа като за моя учителка и мой пример за педагогическо майсторство: защото всички ние, безбройните студенти и възпитаници на проф. Младенова, придобили биобиблиографията ѝ, усещаме изследователско облекчение дори само от факта на притежаването ѝ. Тази книга е необикновена – тя е компресиран в ковчеже максимум от познание по българско библиотекознание, с максимума възможни линкове към книгознанието, библиографознанието и литературознанието и с максималния спектър от имена на автори, преподаватели и професионалисти в този елитен книжовен клъстер. Тази книга е необикновена като нашата учителка – достолепна планета, с голям брой видими и невидими спътници, които стоят стабилно на своите орбити без риск да се отклонят, откачат или сблъскат, понеже за притеглянето, силата и ускорението на всеки от тях се е погрижила тя самата...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева