Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 8 посетители в сайта
Романът „Печатарят” – безспорен успех на авторката Силвия Томова ПДФ Печат

Автор: Мария Младенова
Рубрика: Отзиви и рецензии

Публикувана: бр. 1, февруари 2016

Централен герой в книгата е българинът Яков Крайков – първият наш печатар, който развива своята книжовна дейност през тъмния за България ХVІ век, белязан от вековното владичество на османците у нас.
За него обаче са известни много малко факти. Не знаем дори кога е роден и кога е починал. Решението да се пише роман при тази липса на информация е истинско предизвикателство, което Силвия Томова приема. С помощта на смелото си въображение тя създава творба, която звучи достоверно и завладяващо, благодарение на смесването на историческите факти със своята красива фантазия.
Какво знаем за Яков Крайков?
Роден е в с. Каменна река, в близост до Колосия (днес Кюстендил), в семейството на потомствен свещеник. Той рано научава малкия Яков да чете книги, чието съдържание ражда мечтата му да стане печатар, защото рано усеща светлината и силата на словото, които го пленяват. Занаята на вещ преписвач усвоява в два манастира – Осоговския и Грачаница, които през ХVІ век са известни духовни и книжовни средища. Особено полезна за Крайков се оказва работата му в Софийската книжовна школа, в която той изучава старобългарската литература и нейните добри традиции. Там придобива и уменията на компетентен редактор, коректор и словослагател. Уверен във възможностите си да бъде знаещ печатар и издател, той заминава за Венеция и купува печатницата на сръбските печатари Божидар и Винченцо Вукович, издавали книги за сърби и българи. Обновява я и за период от 7 години отпечатва 4 богослужебни книги, превръщайки я в солиден мост към Европейския ренесанс.
Венецианската република по това време е световен център на книгопечатането, в който съществуват над 270 печатници. Умен, просветен, заможен и предприемчив, именно тук Яков Крайков реализира своята детска мечта. Той се проявява не само като печатар, но и като книжовник, гравьор, илюстратор и шрифтолеец, в резултат от което книгите му са белязани от рядко срещано издателско изкуство...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева